Sorokin hovoril o Ukrajine. Chápem ich, ale nechcem sa baviť o politike

Gianni Infantino.
Gianni Infantino. (Autor: TASR/AP)
TASR|31. mar 2022 o 15:24 (aktualizované 31. mar 2022 o 18:57)

Prezident FIFA sa dištancoval od návrhu na dvojročný cyklus MS,

DAUHA. Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino očakáva, že svetový šampionát 2022 v Katare bude najlepší v histórii. Vyhlásil to v príhovore pred začiatkom kongresu FIFA v Dauhe.

Päťdesiatdvaročný šéf FIFA vyzval delegátov k minúte ticha za obete pandémie koronavírusu a vojnových konfliktov, žiaden však konkrétne nemenoval.

Pozvanie na kongres dostali zástupcovia všetkých členských federácií, vrátane Ruska, ktoré pre inváziu na Ukrajinu vylúčili z baráže európskej kvalifikácie.

Šéf ukrajinskej futbalovej Andrij Pavelko sa delegátom prihovoril prostredníctvom videa v nepriestrelnej veste z ulíc Kyjeva.

"Pravidelne dostávame smutné správy o smrti členov ukrajinskej futbalovej komunity. Zabili ich rakety agresorov z jednej z najväčších armád na svete. Futbal sa v našej krajine dostal do úzadia." uviedol Pavelko.

V Dauhe sedel v publiku aj Alexej Sorokin, výkonný riaditeľ ruského organizačného výboru pre MS 2018 a bývalý člen Rady FIFA. Rus vyjadril ľútosť nad celou situáciou. "Je to pre nich ťažké, chápeme to. Ale nie som tu, aby som diskutoval o politike, alebo o vojenských aktivitách, alebo o čomkoľvek. Som tu na kongrese FIFA."

Infantino sa vo štvrtok dištancoval aj od návrhu na dvojročný cyklus majstrovstiev sveta, ktorý sa stretol v športovom svete s vlnou kritiky.

"FIFA nikdy nepredložila návrh na organizáciu šampionátu každé dva roky, len dospela k záveru, že je uskutočniteľný," uviedol Švajčiar, ktorý pritom vlani nápad obhajoval s tým, že prinesie členským federáciám viac zisku.

Hosťom kongresu bol aj katarský emir Tamim bin Hamad Al Thani, ktorý sa poďakoval, že jeho krajina môže hostiť šampionát ako prvá z arabského sveta.

"Nereprezentujeme iba našu krajinu, ale celý arabský svet," vyhlásil podľa DPA.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Sorokin hovoril o Ukrajine. Chápem ich, ale nechcem sa baviť o politike