Straka: Lobotku treba odpojiť zo zásuvky. S Kloppom hovorím, pýta sa naňho

Bývalý tréner Slovana František Straka v prvom zápase 2. predkola Ligy majstrov. Bol rok 2014.
Bývalý tréner Slovana František Straka v prvom zápase 2. predkola Ligy majstrov. Bol rok 2014. (Autor: SITA)
Pavol Spál|14. mar 2023 o 14:45

Ako česká legenda spomína na Slovan?

Je žoviálny, o futbale hovorí s vášňou - ako málokto. Šestnásť rokov ho živil futbal v Nemecku. Zahral si na majstrovstvách sveta v roku 1990.

Ako tréner pôsobil v devätnástich kluboch, v deviatich krajinách. Viedol najväčšie české kluby, pražskú Spartu, Slaviu i Plzeň. Je posledný tréner, ktorý dostal Spartu do Ligy majstrov. Vždy sa bil dom pŕs, že je kovaný sparťan. Keď neskôr viedol Slaviu, tak mu chuligáni pomaľovali dom s odkazom, že je zradca.

Na Slovensku pôsobil v Ružomberku a v Slovane. Žiaden tréner tímu z Tehelného poľa nebol tak blízko k Lige majstrov ako on v roku 2014. V rozhovore pre Sportnet FRANTIŠEK STRAKA spomína na angažmán v Slovane či vzťah s Ivanom Kmotríkom.

Nedávno ste boli nadšený z výkonu SSC Neapol a Lobotku ste nazval nechuťákom, ktorého musíte vypojiť zo zásuvky. Ako ste to mysleli? Prekvapil vás?

Komentoval som zápas Ligy majstrov proti Frankfurtu a musím povedať, že povesť Neapola sa naplnila. Je to nenápadný a skvelý tím zložený z hráčov, ktorí nie sú megahviezdy, ale z nich sa pomaly aj stávajú. A medzi nich patrí práve Lobotka.

Bol som nadšený z jeho hry. Nenápadný, dominantný prejav od borca, ktorý presne vedel, že čo má robiť. Na tej pozícii šestky je úplný skvelý, silný v osobných súbojoch. Ťažko mu je zobrať loptu, lebo má nízke ťažisko. Skvelo vyhodnocoval situácie, ktoré prichádzali. Zároveň pred sebou kryje hráčov, ktorí majú predovšetkým ofenzívne úlohy.

Klobúk dole, bol som totálne z neho prekvapený. A stojím si za tým, že ho treba odpojiť zo zásuvky. Celý zápas odjazdil neskutočným spôsobom.  

Aj toto sa dozviete v článku

Ako ho žiadal tréner Liverpoolu Klopp o informácie o Lobotkovi?

Čo prezradil Kloppovi o Lobotkovi?

Aké mal Straka kompetencie v Slovane? Aký mal vzťah s Kmotríkom?

Zasahoval mu Kmotrík do zostavy?

Chodil šéf Slovana do kabíny sfúknuť hráčov?

Aký je podľa neho tréner Weiss?

Je Slovan na úrovni českých klubov?

Čo si myslí o trénerovi Guľovi?

Je Weiss vhodný tréner pre Spartu Praha?

Lobotku spájajú s najväčšími veľkoklubmi ako trebárs Barcelona, Real Madrid, Chelsea či Manchester City. Veríte, že by sa tam presadil? 

V Nemecku ho milujú a na jeho adresu som počul niekoľko názorov. Trebárs ho volajú malý N'Golo Kanté. Ja s tým absolútne súhlasím, lebo títo hráči majú spolu dosť vecí podobných. Viem si predstaviť, že by po ňom siahli najväčšie anglické kluby. Lobotka je presne typ hráča, aký oni potrebujú. Neuhne zo žiadneho súboja a to znamená, že je naňho absolútne spoľahnutie.

Je to hráč, ktorý je minimálne zranený. Neviem si však predstaviť, že by sa ho dnes Neapol chcela zbaviť. Aj keď v prípade veľkých peňazí, dokáže väčšina klubov nakoniec zmäknúť. Lobotkovi absolútne vyhovuje štýl, akým hrá Neapol.

Ak by sa však ozval trebárs Real Madrid, to si viem predstaviť. Alebo aj Liverpool. Som v kontakte s trénerom Jürgenom Kloppom, sme kamaráti. Zisťoval si určité informácie práve o Lobotkovi. Musím teda povedať, že aj toto je dostupné pôsobisko.

Lobotka, vy a Klopp. Môžete byť konkrétnejší? Ako to všetko prebieha?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Straka: Lobotku treba odpojiť zo zásuvky. S Kloppom hovorím, pýta sa naňho