Francúzsko
Francúzsko
EURO 2024
01.07.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
1 - 0
0:0
Belgicko
Belgicko

Belgičania takýto koniec nechceli. De Bruyne: Robil som všetko, čo sa dalo

Kevin De Bruyne
Fotogaléria (41)
Kevin De Bruyne (Autor: TASR/AP)
TASR|2. júl 2024 o 13:57

Lukaku ako najlepší strelec v histórii Belgicka nedokázal v štyroch zápasoch streliť ani jeden regulárny gól.

BERLÍN. Futbalisti Belgicka po pondelkovej prehre s Francúzskom 0:1 v osemfinále na EURO 2024 neuspeli na ďalšom veľkom turnaji.

Belgické médiá napísali, že pre viacerých členov takzvanej zlatej generácie to je až príliš známy pocit. Mužstvo prehralo v skupine so Slovenskom 0:1, remizovalo s Ukrajinou 0:0 a na ME zdolalo len Rumunsko 2:0.

Tieto výsledky poslali Belgičanov do osemfinále, po prvých dvoch zápasoch ich však fanúšikovia vypískali. Najlepším umiestnením pre spomenutú zlatú generáciu bola účasť v semifinále MS 2018. Na uplynulom svetovom šampionáte vypadli v skupinovej fáze.

Belgickí novinári po prehre v pondelkovom zápase na tlačovej konferencii pripomenuli Kevinovi De Bruyneovi, že hráči ako Eden Hazard, Vincent Kompany, Thibaut Courtois či Romelu Lukaku nedokázali dosiahnuť účasť na veľkom turnaji. "Čo je zlatá generácia?" spýtal sa De Bruyne. Lukaku ako najlepší strelec v histórii Belgicka nedokázal streliť gól v štyroch zápasoch.

"Snažil som sa urobiť všetko, čo som mohol. Toto sme nechceli. A hoci sme nepatrili medzi favoritov, v zápase proti Slovensku sme sklamali," priznal pre agentúru AFP De Bruyne, ktorý v piatok oslávil 33 rokov.

Fotogaléria zo zápasu Francúzsko - Belgicko v osemfinále EURO 2024

Osemfinálový duel rozhodla situácia z 85. minúty, keď si dal vlastný gól obranca Jan Vertonghen.

Proti Belgičanom postavil francúzsky tréner Didier Deschamps na krídlo Antoinea Griezmanna, ten sa predstavil v nezvyčajnej úlohe. Ale dlho nedokázal nájsť správne kombinácie s Kylianom Mbappem a Marcusom Thuramom.

"Pre nás to bol nový systém, musíme si naň zvyknúť. Tréner prišiel pred zápasom do mojej izby. Povedal mi, kde chce, aby som hral. Odpovedal som: 'Poďme, tréner, som tu pre teba, som tu pre tím'. Vie, kde rád hrávam, ale vždy dám všetko pre tím, pre tohto trénera, ktorý mi dôveruje a ja sa mu to snažím vrátiť. Nie som krídelník, ktorý bude napádať obrancov jeden na jedného. Skôr sa snažím hrať jeden na dvoch," povedal Griezmann novinárom.

"Môžem hrať na akejkoľvek pozícii. Bez ohľadu na to, kde som, vždy zo seba vydám sto percent, dodal."

Francúzi však mali pevnú obranu a tú pochválil aj Griezmann: "Pre náš tím to bol skvelý zápas v defenzíve. Bez skvelej obrany nemôžete ďaleko zájsť. Sme veľmi šťastní a hrdí na to, že sme vo štvrťfinále."

Les Bleus nastúpia v boji o semifinále v piatok 5. júla o 21.00 h v Hamburgu proti Portugalsku.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Belgičania takýto koniec nechceli. De Bruyne: Robil som všetko, čo sa dalo