Vracajú sa na futbalovú mapu. V Brezne majú aj nové ihrisko s umelou trávou

Na slávnostnom otvorení ihriska v Brezne bol prítomný aj prezident SFZ Ján Kováčik.
Na slávnostnom otvorení ihriska v Brezne bol prítomný aj prezident SFZ Ján Kováčik. (Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)
Titanilla Bőd|2. aug 2022 o 20:24

Činnosť klubu obnovili v roku 2016.

BRATISLAVA, BREZNO. Pred šestnástimi rokmi zmizli z futbalovej mapy. Po desaťročnej prestávke, v roku 2016 však futbal v Brezne obnovili a za šesť rokov spravili veľký kus roboty.

Projekt podporil aj SFZ

„Teraz sme do nového ročníka prihlásili všetky kategórie, od prípravky až po mužov. Máme v klube viac ako 120 detí a pomaly sa znovu dostávame na futbalovú mapu,“ uviedol pre Sportnet Miroslav Baran, predseda klubu FK Brezno.

Nedávno sa v klube zlepšili aj tréningové podmienky, keďže slávnostne otvorili nové tréningové ihrisko s rozmermi 105 m x 68 m s umelou trávou.

Na milej akcii bol prítomný aj prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, ktorý prezradil, že v roku 1976 bol v Brezne návštevníkom prípravného stretnutia, v ktorom proti sebe nastúpili neskorší majstri Európy z Belehradu a domáci tím TJ Mostáreň Brezno.

Výstavba futbalového ihriska bola financovaná z dotácií a z vlastných zdrojov. SFZ podporil projekt sumou 500-tisíc eur vyčlenených z prostriedkov štátneho rozpočtu.

Otvoria sa nové možnosti

„Výstavba tohto multifunkčného ihriska prinesie pre futbal a celkovo pre šport v Brezne mnoho pozitív. Otvoria sa nám možnosti na plnohodnotnú tréningovú činnosť vo všetkých ročných obdobiach. Verím, že na tomto ihrisku sa vychová veľa futbalistov, ktorí budú reprezentovať naše mesto a región,“ dodal Miroslav Baran.

Družstvo mužov v súčasnosti hrá v skupine C VI. ligy SsFZ. Pritom iba deväť kilometrov od mesta funguje prvoligový tím: FK Železiarne Podbrezová.

Nové ihrisko v Brezne.
Nové ihrisko v Brezne. (Zdroj: SFZ, Autor: Roman Ferstl)

„Futbal v Brezne zanikol v roku 2006, keď nastala fúzia medzi Podbrezovou a Breznom. Vtedy ako samostatný klub Brezno zanikol. Keď prišlo nové vedenie mesta na čele s primátorom Tomášom Abelom, on ako bývalý futbalista dal dokopy tím ľudí, ktorí sú pri futbale doteraz. Robíme to v rámci svojho voľného času, ale prináša to svoje ovocie. Vidíme to na tých deťoch,“ vysvetľoval Miroslav Baran.

Aby mladí s futbalom neskončili

Keď znovu začínali, do súťaží prihlásili iba kategóriu mužov a jednu kategóriu dorastu. Postupne však hráčska základňa rozrastala.

„Našli sme kompromisy aj s Podbrezovou, kde by sme mohli trénovať a ako by sme si mohli posúvať hráčov, ktorí nenájdu uplatnenie u nich, aby neskončili s futbalom. Na Horehroní je totiž málo žiackych družstiev a pomaly žiadny dorastenecký tím okrem nás a možno Heľpy,“ dodal predseda klubu.

V uplynulej sezóne hrali dorastenci Brezna v II. lige. Síce skončili poslední, no konfrontácie s mužstvami ako Lokomotíva Košice, Prešov, Humenné, Liptovský Mikuláš či Žiar nad Hronom im určite dali veľa.

„Teraz nám v doraste končilo desať chlapcov. Päť automaticky išlo k mužom, vyzerá, že budú aj pravidelne hrávať, a ďalších päť chlapcov išlo do okolitých dedín. Takže z našej práce s mládežou môžu profitovať aj okolité mužstvá,“ vyzdvihol Baran.

Dvetisíc ľudí na tribúne

Áčko FK Brezno obsadilo v uplynulej sezóne 4. miesto v V. lige. Na lídra z Ladomerskej Viesky stratilo štrnásť bodov.

„Dvakrát nás zastavila pri postupe korona, tento rok sme zase niektoré kľúčové zápasy nezvládli, tým pádom sme nepostúpili. V novej sezóne chceme bojovať o popredné pozície a hrou a výsledkami pritiahnuť fanúšikov na tribúny,“ zhrnul ciele Miroslav Baran.

Podľa neho obyvatelia Brezna futbal milujú. V roku 2016 po obnovení činnosti klubu bolo v prvom domácom majstrovskom zápase so Slovenskou Ľupčou na tribúne 1400 divákov. Pred tromi rokmi v druhom kole Slovnaft Cupu hostili vtedy druholigovú Banskú Bystricu a na zápas prišlo až 2100 fanúšikov.

„Brezňania chcú vidieť dobrú hru a dobré výsledky. Budeme sa snažiť, aby chodili na zápasy v čo najhojnejšom počte,“ uzavrel Miroslav Baran. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vracajú sa na futbalovú mapu. V Brezne majú aj nové ihrisko s umelou trávou