Mesto dotáciu nenavýšilo. Mužov odhlásili zo súťaže, aby zachránili mládež

Tribúna v Bánovciach nad Bebravou.
Tribúna v Bánovciach nad Bebravou. (Zdroj: MFC Spartak Bánovce nad Bebravou)
Titanilla Bőd|2. aug 2022 o 17:01

Pred tromi rokmi mali v klube 80 detí, teraz ich je 180.

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU, BRATISLAVA. Skupina Severozápad V. ligy Západoslovenského futbalového zväzu bude mať iba 15 účastníkov.

MFC Spartak Bánovce nad Bebravou sa totiž odhlásil zo súťaže tesne pred štartom novej sezóny 2022/2023. Jeho súperi budú mať voľný žreb.

Sedem poslancov sa zdržalo

„Rozhodnutie padlo na základe toho, že ešte vlani boli financie z rozpočtu mesta krátené, keďže išlo o obdobie covidu. Tá suma však ostala rovnaká aj v tomto roku, keď už nie sú obmedzenia a trénuje sa počas celého roka. Keď sme žiadali mesto o doplnenie financií, bolo to zamietnuté,“ uviedol pre Sportnet Andrej Znášik, generálny manažér klubu.

Klub dostal na fungovanie 59 tisíc eur, čo však vykrylo iba náklady na štyri-päť mesiacov. „Peniaze sme minuli už za prvý polrok. Sponzorsky to vyzerá v Bánovciach veľmi zle, takže sme boli nútení spraviť ústupky,“ dodal Znášik.

Klub žiadal mesto o ďalší príspevok vo výške 22 tisíc eur. Mestské zastupiteľstvo o tom rokovalo v júli na mimoriadnom zasadnutí.

Ako informovala lokálna televízia BTV, z prítomných štrnástich poslancov sedem bolo za návrh a sedem sa zdržalo a tak rozpočtové opatrenie nebolo prijaté.

V klube majú 186 detí

„Bolo to rozhodnutie buď – alebo: buď muži, alebo mládež. Aby sme zachránili mládež, tak sme museli zrušiť mužov. Myslím si, že sme sa rozhodli dobre, že sme zachovali mládež, aj keď ešte do poslednej chvíle nebolo isté, či vieme zachovať aj dorast. To si, dúfam, nejako ustrážime,“ zdôraznil Znášik.

Zo strany detí záujem o futbal stále rastie. Pred tromi rokmi mali v klube asi osemdesiat mládežníckych futbalistov, teraz ich je už 186. Klub obsadzuje všetky vekové kategórie od prípravky až po dorast.

„Hráme druhú ligu žiakov, čo aj chceme zachrániť. Je to momentálne najväčšia motivácia bánovského futbalu. Náš dorast figuruje v tretej lige, a boli by sme radi, ak by sme postúpili do druhej ligy,“ prezradil plány a ciele Andrej Znášik.

Hráčov to neprekvapilo

Muži skončili v minulej sezóne v IV. lige, skupina Severozápad na 16. mieste. Hráčov koniec áčka neprekvapil.

„Už v zime som dal návrh, aby sme na základe finančnej situácie zrušili áčko. Bol som prehlasovaný, tak sme pokračovali v jarnej časti. Koncom mája a celý jún som však už dával nejaké informácie, že asi to neutiahneme, takže aj hráči boli na túto alternatívu pripravení,“ tvrdí generálny manažér.

Ak to situácia umožní, Bánovčania by o rok radi znova prihlásili mužov do súťaže. „Čakáme na komunálne voľby, tie rozhodnú o tom, ako ďalej v celom bánovskom športe,“ uzavrel Znášik. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Mesto dotáciu nenavýšilo. Mužov odhlásili zo súťaže, aby zachránili mládež