Barcelone hrozí vylúčenie z európskych súťaží, klub zvažuje účasť v ázijskej lige

Futbalisti FC Barcelona.
Futbalisti FC Barcelona. (Autor: TASR/AP)
SITA|3. máj 2023 o 18:46

Katalánsky klub zaplatil celkovú sumu 7,3 milióna eur na konto spoločnosti bývalého rozhodcu.

BRATISLAVA. Španielsky futbalový klub FC Barcelona si údajne nechal vypracovať štúdiu s cieľom zistiť, či by mohol pôsobiť v súťažiach mimo Európy v prípade, že by ho Európska futbalová únia (UEFA) potrestala zákazom účasti v kontinentálnych pohárových súťažiach.

Referuje o tom web španielskeho denníka Marca s odvolaním sa na televíznu stanicu TV3.

Katalánsky klub v rokoch 2001 až 2018 zaplatil celkovú sumu 7,3 milióna eur na konto spoločnosti Josého Maríu Enríqueza Negreiru.

Ten bol v rokoch 1994 - 2018 člen komisie rozhodcov Španielskej kráľovskej futbalovej federácie (RFEF).

Prokuratúra už v súvislosti s tým skúma možnú korupciu zo strany FC Barcelona, tiež možné podvodné riadenie a falšovanie obchodnej dokumentácie.

FC Barcelona sa obhajuje tvrdením, že uvedené prostriedky platil za vypracovanie posudkov o rozhodcoch, čo je vraj bežná prax.

Ostatné španielske kluby však argument o bežnej praxi odmietajú.

Prípadom sa zaoberá i UEFA, pričom podľa jej pravidiel akýkoľvek dôkaz o zmanipulovaných zápasoch za ostatných 16 rokov by mohol znamenať, že UEFA vylúči FC Barcelona zo svojich súťaží na jeden rok a začne disciplinárne konanie.

Podľa spomenutej katalánskej televízie TV3 jednou z možností pre „blaugranas“ v prípade naplnenia čierneho scenára by bolo hrať priateľské zápasy a druhou zasa pokúsiť sa vstúpiť ako hosťujúci klub do nejakej inej súťaže, čo by Barcelone mohlo priniesť solídne finančné prostriedky.

Klub by tiež údajne mohol zvážiť účinkovanie v nejakej ázijskej lige.

Medzičasom sa tiež objavila správa, že FC Barcelona by tiež mohol zvážiť štart v inej európskej súťaži, ak by mu La Liga zakázala účasť v nej.

V akomkoľvek prípade by budúce kroky FC Barcelona museli odobriť členovia klubu, ktorých je viac ako 140-tisíc.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Barcelone hrozí vylúčenie z európskych súťaží, klub zvažuje účasť v ázijskej lige