Barcelona potrebuje dve sezóny, aby sa dostala z finančného zaťaženia

Jordi Alba.
Jordi Alba. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. okt 2022 o 14:50

Dôvodom sú zmluvy so skúsenými hráčmi.

BARCELONA. Klub nebude schopný znížiť svoje platové zaťaženie na udržateľnú úroveň, kým sa neskončia zmluvy skupiny veteránov.

Vyhlásil to finančný viceprezident španielskeho FC Barcelona Eduard Romeu, keď prezentoval rozpočet organizácie na sezónu 2022/2023.

Upozornil, že pravdepodobne ešte ďalšie dve sezóny potrvá, kým klub bude schopný dostať platové zaťaženie hráčov do zvládnuteľných limitov.

Pod vedením predchádzajúceho prezident katalánskeho klubu Josepa Bartomeua sa platy hráčov vyšplhali do astronomických výšok, čo organizáciu v kombinácii s ekonomickým dopadom pandémie ochorenia COVID-19 dostalo do obrovského dlhu.

A z neho sa súčasný prezident Joan Laporta snaží "blaugranas" dostať. Romeu informoval, že k júnu 2022 mal klub FC Barcelona čistý dlh vo výške 608 miliónov eur.

"To, čo nás poriadne ťaží, je suma, ktorú míňame na platy našich hráčov. Existuje však skupina zmlúv, ktoré tvoria veľmi dôležitú časť nákladov a medzi touto a ďalšou sezónou zmiznú," uviedol Romeu a na otázku, či mal na mysli kontakty Gerarda Piquého, Sergia Busquetsa a Jordiho Albu, odpovedal áno.

Gerard Piqué.
Gerard Piqué. (Autor: TASR/AP)

Busquets má v klube kontrakt len do leta 2023 a s jeho menom sa špekuluje o odchode do zámorskej MLS.

Piqué a Alba majú zmluvy do júna 2024. Spomenuté trio je nedeliteľnou súčasťou kádra FC Barcelona už viac ako jednu dekádu a spolu sa podieľali nielen na úspechoch "blaugranas", ale aj španielskej reprezentácie.

V nedávnej minulosti výdavky klubu "odbremenili" odchody Lionela Messiho, Luisa Suáreza, Antoina Griezmanna či Philippeho Coutinha.

Katalánci však angažovali Roberta Lewandowského, Julesa Koundého či Raphinhu a platové zaťaženie tak príliš neznížili. Naopak, stúplo zo sumu 518 miliónov na 656 miliónov eur.

Podľa Romeua plánuje klub znížiť toto platové zaťaženie pod 500 miliónov eur, pričom suma 420 miliónov bude vyhradená pre A-tím a zvyšných 80 miliónov pre rezervu a mládež. Klub FC Barcelona ukončil sezónu 2021/2022 s čistým ziskom 98 miliónov eur.

Podarilo sa mu to vďaka predaju štvrtiny televízny práv na domácu ligu na nasledujúcich 25 rokov aj podiel vo svojom produkčnom centre Barca Studios.

Romeu tiež informoval, že klub pre sezónu 2022/2023 ráta s príjmami 1,4 miliardy eur a ziskom po zdanení vo výške 275 miliónov eur.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Barcelona potrebuje dve sezóny, aby sa dostala z finančného zaťaženia