Gyömbérov tréner si dal veľkú výzvu. Ak sa zachránia v Serie A, pôjde pešo do Ríma

Davide Nicola.
Davide Nicola. (Autor: TASR/AP)
SITA|7. máj 2022 o 14:15

Davide Nicola v minulosti prispel k záchrane Crotone.

MILÁNO. Taliansky futbalový tréner Davide Nicola sa čoskoro možno vydá na náročnú pešiu púť.

Štyridsaťdeväťročný kormidelník tímu US Salernitana 1919 totiž sľúbil, že v prípade záchrany jeho zverencov v Serie A absolvuje takmer 300-kilometrovú po vlastných nohách zo Salerna do Ríma za pápežom Františkom. Mesto Salerno z regiónu Kampánia je domovom futbalistov Salernitany.

Salernitana, za ktorú pravidelne nastupuje aj slovenský obranca Norbert Gyömbér, bola v najvyššej talianskej futbalovej súťaži od prvého kola v zóne znamenajúcej zostup do Serie B, no vo štvrtok doma zdolala Benátky 2:1 a dostala sa na 17. priečku. Do nižšej súťaže vypadnú tímy na 18. až 20. pozícii.

Futbalisti Salernitany od 9. januára do 10. apríla ťahali jedenásťzápasovú šnúru bez víťazstvá a v tom čase by na ich záchranu nestavil asi nik. Odvtedy však v piatich ligových zápasoch získali 13 bodov a situácia sa otočila.

A ak Salernitana zvládne aj nedeľňajší súboj proti rovnako ohrozenému Cagliari, nebude dve stretnutia pred koncom sezóny ďaleko od záchrany. Davide Nicola vedie klub od polovice februára.

"Nepozerám sa na tabuľku. Nikdy nekalkulujeme. V nedeľu chceme a potrebujeme odohrať ďalší skvelý zápas. Uvedomujeme si totiž, že na dosiahnutie niečoho veľkého potrebujeme ísť cez svoje limity," poznamenal Davide Nicola po víťazstve nad Benátkami.

Pre kouča Salernitany by to nebola premiéra, kedy by musel plniť sľub spojený so záchranou svojich zverencov v najvyššej súťaži. V sezóne 2016/2017 počas pôsobenia v Crotone sľúbil, že v prípade zachovanie prvoligovej príslušnosti na bicykli absolvuje 1300 km z Crotone domov do piemontského mestečka Vigone neďaleko Turína.

Hráči Crotone sa napokon zachránili a Nicola uvedenú trasu zdolal za deväť dní. Svoju púť vtedy venoval synovi, ktorý zomrel pri dopravnej nehode na bicykli. Keď mal 14 rokov, zrazil ho autobus.

Súčasný kormidelník Salernitany po spomenutom štvrtkovom triumfe na sociálne siete napísal: "Cesta je stále dlhá." Otázkou zostáva, či tým myslel cestu jeho zverencov k záchrane, ale bol už mysľou na pešej púti do Vatikánu.

Tabuľka Serie A

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Serie A»Gyömbérov tréner si dal veľkú výzvu. Ak sa zachránia v Serie A, pôjde pešo do Ríma