V Taliansku cíti rodinnú atmosféru. V Slovane bol vyvíjaný väčší tlak, tvrdí Strelec

Dávid Strelec na reprezentačnom zraze.
Dávid Strelec na reprezentačnom zraze. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|8. nov 2021 o 06:00

Ako sa darí Strelcovi v Taliansku?

SENEC. Prestížny francúzsky športový denník L'Equipe ho vlani zaradil medzi 50 najlepších hráčov sveta v kategórii do 20 rokov.

Na Slovensku je posledné roky považovaný za jeden z najväčších futbalových talentov. David Strelec na začiatku septembra prestúpil do tímu talianskej Serie A Spezia Calcio.

Za 2,5 milióna eur. V Slovane Bratislava sa už necítil komfortne. Túžil sa posunúť – futbalovo a zrejme aj ľudsky.

Za Speziu odohral už šesť zápasov, z toho štyrikrát nastúpil v základnej zostave. Celkovo na ihrisku pobudol 322 minút.

„Zatiaľ sa mi darí. Začal som aj hrávať. Čo sa týka jazyka, je to trochu náročnejšie. Mám hodiny taliančiny a dúfam, že sa to bude zlepšovať,“ priznal 20-ročný Strelec na nedeľňajšej tlačovej konferencii.

Pred novinárov prišiel s ruksakom

Pred novinárov v Senci, kde sú ubytovaní slovenskí futbalisti, prišiel aj s ruksakom. Priamo z letiska. Ešte sa nestihol ubytovať, ani privítať s ostatnými spoluhráčmi.

V dvadsiatich rokoch urobil prestupom do Talianska výraznú zmenu vo svojej kariére. V Slovane hrával odmalička.

Za prvý tím debutoval už v sedemnástich. Celkovo odohral za prvý tím sedemdesiat zápasov a skóroval osemnásťkrát.

V klube bol považovaný za veľký klenot, ale pod žiadnym trénerom si nevybudoval jasnú pozíciu v základnej zostave. Možno aj preto túžil zo Slovana odísť.

„Chceme mať v klube hráčov, ktorí skutočne chcú hrať za Slovan a sú odhodlaní pobiť sa o naše ciele. Aj preto sme sa rozhodli Davidovi vyhovieť, aby sme nepripustili akúkoľvek negatívnu atmosféru,“ priznal viceprezident Ivan Kmotrík pre klubový web.

Kustód sa rozplakal od šťastia

Dvojmesačné pôsobenie v talianskej Spezii si dvadsaťročný mladík pochvaľuje. V porovnaní so Slovanom má klub iné ambície.

„V Slovane bol vyvíjaný väčší tlak, museli sme každý zápas vyhrať. V Spezii to tak nie je. Ideme do toho, že chceme vyhrať, ale hlavným cieľom je záchrana,“ naznačil.

„V klube je rodinnejšia atmosféra. Všetci sú emotívni. Po poslednom víťazstve sa kustód rozplakal od šťastia. To som predtým nezažil,“ dodal Strelec.

Dávid Strelec.
Dávid Strelec. (Autor: TASR)

Spezia je v talianskej Serii A s 11 bodmi na 16. mieste. A nachádza sa tesne nad hranicou zostupu. Zdá sa, že jej sila bude na domácom štadióne, kde z posledných troch zápasov získali sedem bodov.

„Doma sme veľmi silní, dobré zápasy sme odohrali aj s Juventusom Turín (2:3) i AC Miláno (1:2). Vonku sa nám nedarí, čo musíme zlepšiť.“

Strelec: Škriniar prebrúsi skôr mňa

V aktuálnej sezóne slovenskej ligy nedal gól a nepripísal si ani žiadnu asistenciu. V novom pôsobisku debutoval proti AC Miláno. A už vo svojom treťom zápase aj skóroval.

Spezia aj vďaka nemu doma vyhrala nad Salernitanou 2:1.

„Debutoval som proti jednému z najväčších klubov na svete. Nezabudnem ani na svoj prvý gól. Bola to nádherná emócia,“ opísal Strelec.

V talianskej Serii A si čoskoro môže zahrať aj proti Milanovi Škriniarovi z Interu Miláno i Stanislavovi Lobotkovi z SSC Neapol.

Na otázku, či sa teší ako prebrúsi Škriniara, pohotovo zareagoval: „Myslím si, že skôr on prebrúsi mňa. Som zvedavý, ako to dopadne. Hráme na štadióne San Siro, čo je sen pre každého futbalistu,“ načrtol.

Má všetko, čo moderný futbalista má mať

Talianska liga je úrovňou ďaleko pred slovenskou najvyššou súťažou. Za absolútne najväčší rozdiel označil tempo v oboch súťažiach.

„V zápasoch, aj na tréningoch, kde sa oveľa viac behá ako na Slovensku. Seria A je jedna z najlepších líg na svete, je tam na všetko menej času,“ priznal Strelec.

V Slovane hrával zväčša na pozícii útočníka alebo pod hrotom.

„Stále mu hovorím, že má všetko, čo moderný futbalista má mať. Na svoj vek je veľmi vyspelý, vynikajúci na lopte, má výborný výber miesta, je rýchly a silný,“ opísal Strelca v rozhovore pre stránku skslovan.com Vladimír Weiss mladší.

Som futbalista a futbal nie je až taká zložitá hra. Je dobré, keď viem zahrať na viacerých postoch.


Dávid Strelec

V Spezii nastupuje aj na pozícii krídelného hráča. Vôbec to však nerieši.

„Som futbalista a futbal nie je až taká zložitá hra. Je dobré, keď viem zahrať na viacerých postoch. Kde ma tréner postaví, tam budem hrať a čo najlepšie, tým sa to pre mňa končí,“ uviedol.

Ideme vyhrať, aj keď nemôžeme postúpiť

Najbližšie dni sa však sústredí na reprezentáciu, ktorá odohrá posledné zápasy kvalifikácie o MS 2022 proti Slovinsku a Malte.

„Tešil som sa na zraz. Konečne môžem niekomu povedať to, čo chcem,“ narážal Strelec na jazykovú bariéru v Taliansku.

V klube sa po slovensky dohovorí s poľským futbalistom Jakubom Kiwiorom, ktorý v minulosti hrával za MŠK Žilina.

V reprezentácii skóroval Strelec zatiaľ jediný raz proti Malte. Pred zápasom so Slovinskom má jasný cieľ, hoci už Slovensko nemôže postúpiť na záverečný turnaj.

„Ideme vyhrať, aj keď postúpiť nemôžeme. Hráme však za Slovensko a urobíme pre to maximum,“ dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»V Taliansku cíti rodinnú atmosféru. V Slovane bol vyvíjaný väčší tlak, tvrdí Strelec