Dánski futbalisti pôjdu na MS do Kataru. Novinárom to však neodporúčajú

Futbalisti Dánska.
Futbalisti Dánska. (Autor: TASR/AP)
SITA, TASR|25. nov 2021 o 13:30

Kolegov z Nórska v Katare väznili.

KODAŇ. Dánska asociácia novinárov neodporúča svojim členom, aby v decembri 2022 osobne pokrývali vystúpenie futbalovej reprezentácie Dánska na majstrovstvách sveta v Katare.

Ako dôvod uviedla, že tejto arabskej krajine nemožno dôverovať. Krajina je podľa nich nebezpečná.

"Neverím Kataru. Obávam sa, že všetci, ktorí kritizujú miestnu vládu, riskujú zmiznutie alebo dlhý čas vo väzení, kde sa s nimi nebude zaobchádzať v rukavičkách," uviedol aktuálny šéf asociácie Allan Boye Thulstrup a pokračoval:

"Nemá zmysel, že Katar najprv sľúbi, že môžu pracovať bez prekážok, no potom dvoch novinárov zatkne."

Dánska asociácia novinárov združuje viac ako 18-tisíc členov.

Dáni týmto vyhlásení reagovali na udalosti z predchádzajúcich dní, keď v Katare zatkli dvoch novinárov z Nórska, keď sa snažili získať materiál z pracovného tábora migrantov, ktorí sa podieľajú na príprave budúcoročného svetového šampionátu vo futbale. Počas pobytu za mrežami im polícia zabavila všetko pracovné vybavenie.

Katarská vláda Nórov obvinila z "porušovania súkromného majetku a natáčania bez povolenia".

Oboch novinárov zo severu Európy neskôr prepustili na slobodu. Po návrate do Nórska tvrdili, že na natáčanie mali ústny súhlas osôb, ktoré natáčali.

"Teraz úrady v Katare vedia, čo sa nachádza na nahrávkach. Ak novinári boli v kontakte so zdrojmi, ktoré kritizujú vládu, tak je ohrozená ochrana týchto zdrojov," dodal Allan Boye Thulstrup.

Katar počas príprav na MS 2022 dlhodobo čelí z rôznych strán kritike za podmienky, v akých musia pracovať migranti, prevažne z chudobných krajín Ázie či Afriky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Dánski futbalisti pôjdu na MS do Kataru. Novinárom to však neodporúčajú