Osud Chelsea je spečatený. Predaj klubu bude najlukratívnejší obchod v histórii

Todd Boehly, nový majiteľ Chelsea FC.
Todd Boehly, nový majiteľ Chelsea FC. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|25. máj 2022 o 16:16

Britská vláda schválila kúpu klubu konzorciom Todda Boehlyho, Roman Abramovič nebude mať z predaja žiadny prospech.

LONDÝN. Britská vláda schválila predaj anglického futbalového klubu FC Chelsea, za ktorý ponúklo konzorcium pod vedením amerického investora Todda Boehlyho 4,25 miliardy libier.

Tamojšia ministerka kultúry Nadine Dorriesová vydala v stredu povolenie na uskutočnenie obchodu v nadväznosti na jeho schválenie zo strany vedenia Premier League.

"Sme spokojní, že zisk z predaja nezvýhodní Romana Abramoviča a ani nikoho iného zo sankčného zoznamu britskej vlády," uviedla Dorriesová na sociálnej sieti Twitter.

Abramovič dal klub na predaj ešte predtým, ako ho britská vláda umiestnila na sankčný zoznam v reakcii na vojenskú inváziu Ruska na územie Ukrajiny.

Kabinet Borisa Johnsona nechcel, aby ruský oligarcha z predaja profitoval. Ten údajne žiadal vyplatenie svojej pôžičky klubu vo výške 1,5 miliardy libier. Abramovič však tieto informácie poprel.

Abramovič z predaja neuvidí ani libru a všetky financie poputujú na pomoc obetiam vojny na území Ukrajiny. Tú v závere februára rozpútali Rusi s pomocou Bielorusov.

"Výťažok z predaja bude uložený na zmrazený bankový účet v Spojenom kráľovstve s úmyslom venovať 100 percent na charitatívne účely, ako potvrdil Roman Abramovič," uviedol nedávno londýnsky klub v tlačovom vyhlásení.

Predaj ovplyvnili výsledky tímu

Chelsea bude môcť po sfinalizovaní obchodu fungovať v normálnom režime. Jej aktíva boli zmrazené a pracovala na základe špeciálnej licencie. Tá napríklad striktne obmedzovala výdavky na zápasy na ihriskách súperov na necelých 24.000 eur.

Tím skončil v tejto sezóne na treťom mieste Premier League a nepodarilo sa mu obhájiť triumf v Lige majstrov po tom, ako vo štvrťfinále vypadol s Realom Madrid. Na dosah mal Pohár FA aj Ligový pohár, no v oboch finále podľahol FC Liverpool v jedenástkovom rozstrele.

Podľa trénera Thomasa Tuchela sa podpísali na forme jeho mužstva práve zdĺhavé obštrukcie ohľadom nového vlastníka.

Pod Romanom Abramovičom získala Chelsea za 19 rokov spolu 21 trofejí.

Najdrahší klub

Čiastka, ktorú Boehly zaplatí za Chelsea spolu s americkým miliardárom Markom Walterom a Švajčiarom Hansjörgom Wyssom, prekoná doterajší rekord za kúpu športového tímu.

Predošlé maximum držal bejzbalový klub New York Mets, ktorého hodnota v roku 2020 dosiahla 2,4 milióna dolárov. Informácie priniesla agentúra AFP.

Todd Boehly, nový majiteľ Chelsea FC.
Todd Boehly, nový majiteľ Chelsea FC. (Autor: TASR/AP)

Po dokončení transakcie sa tak Boehly, spoluvlastník bejzbalové klubu Los Angeles Dodgers, postará o najlukratívnejší obchod v histórii športu.

"Vzhľadom na sankcie, ktoré sme uvalili na tých, ktorí sú spojení s Putinom a krvavou inváziou na Ukrajinu, dlhodobú budúcnosť klubu možno zabezpečiť len pod novým vlastníkom," povedala britská ministerka kultúry Dorriesová.

Boehly tiež vlastní menšinové podiely v basketbalových tímoch Los Angeles Lakers a Los Angeles Sparks.

Noví vlastníci plánujú investovať ďalších 1,75 miliardy libier (cca 2 miliardy eur) do rozvoja klubu. Okrem rekonštrukcie Stamford Bridge chcú podporiť aj mládežnícku akadémiu a ženský tím.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Osud Chelsea je spečatený. Predaj klubu bude najlukratívnejší obchod v histórii