VIDEO: Systém VAR v Česku neriešil bitku hráčov, dôvod je absurdný

Hráči AC Sparta Praha.
Hráči AC Sparta Praha. (Autor: AC Sparta Praha/ twitter)
Sportnet|27. nov 2023 o 17:40

Hráč Sparty Praha sa zrejme vyhol vylúčeniu.

PRAHA. Zrazu sa prerušil zápas, prestalo sa hrať. Na ihrisku ležal zlínsky futbalista Lukáš Bartošák, od ktorého odbiehal previnilec Tomáš Wiesner zo Sparty Praha.

Zdalo sa, že nikto nevidel, čo sa stalo. Ani rozhodca, ktorý bol chrbtom. Ani tréner Zlína, ktorý stal od situácie najbližšie.

A dokonca ani rozhodcovia za systémom VAR, hoci dohliadali na zápas.

Bartošák vstal, držal sa za krk a Wiesnerom očividne ešte lomcovali emócie. Po krátkom prešetrení sa v zápase pokračovalo bez zásahu videorozhodcov.

Kamery pritom odhalili konflikt hráčov.

Bartošák najprv ťahal za dres Wiesnera, ktorý sa najprv vehementne snažil dostať zo zovretia protihráča, no následne sa ohnal, udrel ho a ešte ho aj sotil.

VIDEO: Konflikt Wiesner vs. Bartošák

Fanúšikovia okamžite hromžili, že hráč Sparty sa vyhol jednoznačnej červenej karte. Súhlasili s týmto pohľadom aj viacerí experti.

Dôvod, pre ktorý sa na situáciu nešiel spätne pozrieť aj hlavný rozhodca bol ten, že sa odohrala mimo ťažiska hry. Zblízka ju vtedy nesnímala žiadna kamera.

„Dôvod, prečo VAR viac neriešil moment Wiesner vs. Bartošák môže byť aj to, že vo vozoch VAR nie je možné zazoomovať si konkrétny incident. Je to absurdné, ale je to tak,“ tvrdí na sociálnej sieti X novinár Martin Vait z českého denníka Sport.

Keďže si arbitri nemohli situáciu priblížiť, rýchlou kontrolou ju zrejme nedokázali adekvátne posúdiť a do hry nezasahovali.

V momente, keď Bartošák provokoval Wiesnera, už vedel, že bude vystriedaný. Na lavičke sa už pripravoval jeho náhradník.

Zlín v tom čase prehrával 0:2, obranca tak mohol iba skúsiť Spartu takýmto spôsobom vykoľajiť či oslabiť. Nepodarilo sa.

Naopak, pred ťažkú situáciu postavil rozhodcov, ktorí v nej pochybili a zrejme sa nevyhnú trestu od ligovej komisie.

Wiesner totiž podľa nej mal vidieť po svojom skrate okamžite červenú kartu. Dôkazom konfliktu bol aj fakt, že si Bartošák odniesol po údere do krku aj viditeľný šrám.

„Pre videoasistenta to bola zložitá situácia, pretože bol dostupný záber iba z jednej kamery, bez možnosti detailného priblíženia situácie,“ popísala komisia, cituje ju web iSport.cz.

„Napriek tomu mal intervenovať. Rozhodca mal vylúčiť hráča domáceho družstva č. 28 (Wiesnera) za hrubé nešportové správanie voči hráčovi hosťujúceho družstva č. 31 (Bartošákovi). Z dostupných záberov sa jednalo o prudké strčenie do oblasti krku mimo súboj o loptu v neprerušenej hre,” odôvodnila komisia.

Futbalisti Sparty triumfovali 2:0 a udržali si líderskú pozíciu v tabuľke o dva body pred mestským rivalom zo Slavie. Zlín ostáva predposledný.

Tabuľka českej ligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»VIDEO: Systém VAR v Česku neriešil bitku hráčov, dôvod je absurdný