Škótske celky predávali vstupenky za maximálnu cenu, najlepšie podmienky sú v Nemecku

Fanúšikovia Celticu a Rangers.
Fanúšikovia Celticu a Rangers. (Autor: Twitter Linfield FC)
SITA|28. nov 2023 o 14:57

Skupina Football Supporters Europe uskutočnila v minulej sezóne prieskum cien vstupeniek na Ligu majstrov.

NYON. Futbalová Liga majstrov pravidelne láka fanúšikov na tribúny jednotlivých klubov, pretože prináša mimoriadne zaujímavé súboje a na hracích plochách majú možnosť sledovať hviezdy svetového formátu.

Skupina Football Supporters Europe (FSE), ktorú Európska futbalová únia (UEFA) považuje za partnera pri riešení záležitostí s fanúšikmi naprieč "starým kontinentom", spravila v minulej sezóne prieskum a vyhodnotila, že priaznivci hostí našli najvýhodnejšie ceny vstupeniek v Nemecku a najdrahšie v Škótsku.

Obaja zástupcovia Škótska - glasgowské tímy Celtic a Rangers - ponúkali lístky na svoje zápasy pre fanúšikov hostí za maximálnu možnú sumu 70 eur.

Ide o strop, ktorý určila UEFA. Naopak, najmenej si pýtal nemecký Bayer Leverkusen, ktorý jednu vstupenku predával za 15 eur.

Podľa spomenutej analýzy boli lístky až o 28 percent lacnejšie, ak sektor hostí obsahoval miesta na státie v porovnaní so vstupenkami na sedenie.

Priemerná cena lístkov bola 47 eur, pričom pred piatimi rokmi to bolo až 119 eur, potom však zasiahla UEFA a nastavila strop.

Nemecké kluby všeobecne ponúkali fanúšikom hostí nízke ceny vstupeniek, až v štyroch prípadoch z piatich najlacnejší lokalít šlo o Nemecko. Výnimkou bol bavorský veľkoklub Bayern Mníchov.

FSE chce od UEFA, aby pokračovala v iniciatíve, ktorá tlačí ceny vstupeniek pre priaznivcov hostí nadol.

Najmä pred ďalšou sezónou, v ktorej sa v "milionárskej súťaži" predstaví namiesto doterajších 32 až 36 klubov a každý z nich namiesto šiestich absolvuje až osem stretnutí.

"Podľa FSE majú kluby zodpovednosť odmeňovať lojalitu cestujúcich fanúšikov tým, že im ponúknu prijateľné ceny vstupeniek.

Najmä v prípade, keď sa očakávajú zvýšené príjmy po zmene modelu súťaže," uviedol za FSE výkonný riaditeľ Ronan Evain.

FSE zverejnila aj analýzu pomerov v Európskej lige a Európskej konferenčnej lige z minulej sezóny.

V EL bol strop na cenu lístkov pre hostí 45 eru a priemerná cena bola 29 eur, v EKL bol strop nastavený na 35 eur a priemerná cena bola 20 eur. Pre aktuálny ročník UEFA znížila strop v EKL na 25 eur.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Škótske celky predávali vstupenky za maximálnu cenu, najlepšie podmienky sú v Nemecku