Čierny kôň na štarte zakopol, vyhral však tretíkrát v rade a zosadil lídra

Rozhodujúci moment zápasu Bešeňov - Šahy (3:2), domáci naskákali na autora víťazného gólu, ktorým bol Eva Kayembe.
Rozhodujúci moment zápasu Bešeňov - Šahy (3:2), domáci naskákali na autora víťazného gólu, ktorým bol Eva Kayembe. (Autor: Marián Dragúň)
Marián Dragúň|9. sep 2024 o 09:35

Prvého dorazil v 90. minúte hráč z Konga.

BEŠEŇOV, ŠAHY. Keď sme pred sezónou západniarskej piatej ligy JV označili vlani jedenásty, no v lete výrazne posilnený Bešeňov za čierneho koňa súťaže, nikto nemohol tušiť, že červeno-čierni zakopnú hneď na štarte v domácom prostredí.  

V stretnutí druhého kola Bešeňov – Veľký Meder držali omladení hostia - navyše už bez svojho top strelca Nicolasa Bujku - remízový pat 1:1 až do samého konca a keď ich tréner Jozef Vincze poslal päť minút pred koncom takticky do hry, s úmyslom rozkúskovať posledné minúty finišu, 20-ročného Gergö Molnára, ten stihol prvým dotykom po rohu rozhodnúť o šokujúcom víťazstve hostí 2:1 a poslať favorita do kolien.  

Bešeňov nemal po dvoch kolách na konte ani bod, pretože v očakávanej ligovej premiére prehral najtesnejšie 1:2 v dobrom zápase na trávniku podobne posilnených Tvrdošoviec.

Hodová ďakovačka Bešeňovčanov po víťazstve 3:2 nad prvými Šahani.
Hodová ďakovačka Bešeňovčanov po víťazstve 3:2 nad prvými Šahani. (Autor: Marián Dragúň)

V Branči víťazstvo 7:0

Ak by však Bešeňovčania nastúpili hneď v Tvrdošovciach s takým nasadením, ako v treťom kole v Kozárovciach, kde remizovali - po góle domácich v nadstavenom čase - nakoniec 2:2, a hlavne, ako vybehli prvých dvadsať minút v Branči, ktorý pokorili víťazstvom 7:0, tak nedeľňajšieho hosťa - prvé Šahy - mohli mať úplne na dostrel.  

Vlani sa Bešeňov dlho zachraňoval, aj preto získal v lete z exštvrtoligového Hurbanova známeho Srba Gorana Matiča, ale aj zadákov Szabolcsa Jóbu a Matúša Klinga, z Nových Zámkov Pylypa Lunina a hlavne brankára Andreja Kastsiukevicha a záložníka Tamása Tótha, no a z  rakúskeho Wolfsbachu bývalého ligistu Maroša Bačíka.  

V článku sa dočítate aj toto:

  • Ako sa Bešeňov chystal na lídra? 
  • Koho favorizuje na stupne kouč? 
  • Koľko hráčov z Maďarska má FK Slovan? 
  • Kedy rozhodol Eva Kayembe zápas? 
  • Čo vyzdvihol Goran Matič na Šahách? 
  • Kam až sa vyhupli Topoľníky? 

„V Tvrdošovciach a hlavne doma proti Veľkému Mederu sme doplatili na nepremieňanie šancí a prišli tak o lepší vstup do súťaže,“ začal pre Sportnet tréner ŠK Bešeňov Vladimír Macek.  

„Veľký Meder sme väčšinu času tlačili, vyšli mu však dve štandardky, za čo sme kruto pykali.   Problémom bolo to, že na dvoch útočníkov sme mohli začať hrať naplno až od tretieho kola v Kozárovciach, kde nastúpil od začiatku vedľa Rolanda Vadkertiho Maroš Bačík, u ktorého sme museli po jeho príchode najskôr odstrániť isté kondičné resty, pretože v Rakúsku chodil iba na zápasy.

Od Kozároviec sme neprehrali a Bačík už úplne zapadol a plní si svoje úlohy aj pri vysokom napádaní súpera.   Mimochodom, od toho stretnutia sme Matiča čiastočne stiahli z pozície desiny do defenzívnejšej role, kde viac využíva svoj prehľad a náš systém tak funguje lepšie,“ hovorí mladý kouč z Komárna, ktorý začal v Bešeňove svoju tretiu sezónu a ktorý vozí z mesta pri sútoku Váhu a Dunaja celú enklávu hráčov.

Juhoameričania skončili

Bešeňov vsádzal v ostatných dvoch rokoch na Juhoameričanov, zostal však iba Afričan Eva Kayembe. „Odpadla tak rečová bariéra, všetko si muselo najskôr sadnúť, okrem poctivej tréningovej práce to chcelo istú trpezlivosť. Teraz však už verím, že sme na dobrej ceste a naše postavenie v tabuľke sa bude zlepšovať.“  

Ako sa Bešeňovčania pripravovali na lídra zo Šiah, zisťujeme.

„So Šahami sme hrali v zimnej lige, poznal som ich mužstvo a aj štýl hry, čomu sme prispôsobili celý týždenný tréningový mikrocyklus. Dostali najmenej gólov a hlavne na to sme sa zameriavali,“ neprezradil Vladimír Macek pred stretnutím prvého u šiesteho veľa nového.  

Tréner ŠK Bešeňov Vladimír Macek.
Tréner ŠK Bešeňov Vladimír Macek. (Autor: Marián Dragúň)

Od lodivoda ktorý pozná súťaž dokonale a ktorý už viedol aj Neded a predtým druholigový starší dorast KFC Komárno, sme chceli poznať jeho tip na TOP 4 piatej ligy. „Vysoko budú Kozárovce, Báb i Kostolné Kračany a ja verím, že o štvrté miesto sa budeme pokúšať aj my.“ 

Nováčik prišiel ako líder

Staronový účastník druhej najvyššej krajskej súťaže FK Slovan Šahy musel byť po prvej tretine jesennej časti nadmieru spokojný.

Po odchode ofenzívneho Kolumbijčana Sevastiana Torresa a aj kapitána Bálinta Križana do konkurenčných Trstíc či Petra Trana do Dudiniec, získali Šahania k svojmu produktívnemu krídelníkovi Balázsovi Balgovi do útoku aj druhého legionára z Maďarska Ákosa Lukátsa, tiež 18-ročného Stredoslováka pochádzajúceho z Ostrého Grúňa Alexa Ľuptáka a aj 19-ročného Viktora Bajana z Kalnej nad Hronom.  

Nakoniec prišiel na hosťovanie z DAC Dunajská Streda aj levický rodák Andreas Wurczell a v augustovom termíne dotiahli ešte aj tretieho legionára z Maďarska Erika Szeneceia.  

V troch domácich zápasoch dokázal FK Slovan zabodovať zakaždým naplno, navyše, v druhom kole využil v Šuranoch problémy domácich s absenciou hráčov dokonale a po víťazstve 2:0 doviezol k Ipľu prvé tri plusové body.  

Prehral iba vo favorizovaných Kostolných Kračanoch najtesnejšie 1:0 po góle z penalty v 59. minúte a po piatich kolách viedol nováčik tabuľku s dvanástimi bodmi vďaka lepšiemu skóre pred ŠK Báb, avšak aj pred nedeľňajšou skúškou ohňom na trávniku rozbehnutého Bešeňova, kam prichádzal s vizitkou najlepšej obrany, keď pozorný brankár Ľudovít Belák inkasoval iba tri góly. 

Brankár Šiah Ľudovít Belák za stavu 2:2 v Bešeňove.
Brankár Šiah Ľudovít Belák za stavu 2:2 v Bešeňove. (Autor: Marián Dragúň)

Hodové vykúpenie v 90. minúte

V šiestom kole piatej ligy Juhovýchod HUMMEL čakali pri Žitave nováčika zo Šiah, ktorý síce prichádzal ako líder súťaže, lenže pohľad na predzápasové súpisky a aj výsledky v ostatných kolách nestavali do pozície jasného favorita nikoho. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Čierny kôň na štarte zakopol, vyhral však tretíkrát v rade a zosadil lídra