Barcelona nemohla zaregistrovať hráčov, aktivovala štvrtú páku

Prezident tímu FC Barcelona Joan Laporta a letná posila Robert Lewandowski.
Prezident tímu FC Barcelona Joan Laporta a letná posila Robert Lewandowski. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|12. aug 2022 o 15:17

Katalánsky klub minul v letnom prestupovom období viac ako 150 miliónov eur.

BRATISLAVA. Španielsky futbalový klub FC Barcelona v piatok potvrdil, že aktivoval neslávne známu štvrtú ekonomickú páku, iba jeden deň pred začiatkom novej sezóny La Ligy, ktorá odštartuje už tento víkend. 

Katalánci predali ďalších 24,5% z podielu Barca Studios za 100 miliónov eur.

„FC Barcelona oznamuje predaj 24,5% podielu Barça Studios spoločnosti Orpheus Media za 100 miliónov eur. Je to audiovizuálna produkčná spoločnosť s dlhou históriou produkcie obsahu,” písalo sa v oficiálnom klubovom stanovisku.

„Touto investíciou prejavujú strategickí partneri v Barça Studios dôveru v náš projekt a v budúcnosť digitálneho obsahu vo svete športu.”

Čo je ekonomická páka?

Pojem "ekonomická páka" v Barcelone opisuje finančnú akciu, ktorú vykonali s cieľom zmierniť obmedzenia spôsobené dlhovou situáciou klubu. Aktiváciou páky klub v podstate čiastočne predáva aktíva s cieľom priniesť príjmy.

Prezident Barcelony Joan Laporta pomohol klubu zohnať finančné prostriedky na využitie v letnom prestupovom období tým, že zatiahol ekonomické páky, ktoré majú Katalánci k dispozícii.

Tieto páky znamenajú pre klub ziskové, no riskantné príležitosti na získanie finančných prostriedkov. V prípade Barcelony klub inkasuje finančné prostriedky predajom svojich televíznych a licenčných práv na niekoľko rokov.

Prvou a zároveň druhou pákou bolo, že predstavitelia Barcelony na mimoriadnom júnovom valnom zhromaždení odhlasovali predaj časti klubových televíznych práv, aby znížili svoj obrovský dlh a získali dostatok financií na vybudovanie tímu v letnom prestupovom období.

Barcelona v roku 2021 vykázala stratu vo výške 1,35 miliardy eur. Laporta vyzbieral celkovo 582 miliónov eur predajom 25% klubových televíznych práv na španielsku najvyššiu súťaž La Ligu na nasledujúcich 25 rokov globálnej investičnej spoločnosti Sixth Street.

Treťou pákou bol predaj 24,5% z podielu BLM (BARÇA LICENSING & MERCHANDISING S.L.U), ktorý predali podniku Socios a katalánskemu tímu vygeneroval 100 miliónový zisk. 

Ešte pred mesiacom španielske média písali, že za predaj 49% podielu Barça Studios by mali Katalánci zinkasovať dokopy 300 miliónov.

Barcelona nemohla zaregistrovať hráčov

Iba deň pred svojím prvým zápasom v novom ročníku La Ligy tím z Barcelony naďalej čakal na povolenie zaregistrovať nové posily, vrátane kanoniera Roberta Lewandowského.

Vedenie najvyššej súťaže ich zatiaľ nedovolilo zapísať na súpisku, keďže zadlžený klub nesplnil podmienky finančných pravidiel ligy.

Barcelone hrozí, že okrem poľského útočníka nebudú môcť v sobotu v domácom súboji s Rayom Vallecanom nastúpiť ani Jules Kounde, Raphinha, Andreas Christensen a Franck Kessie.

Aktivácia štvrtej ekonomickej páky má tento proces zjednodušiť. Okrem iného vďaka nemu Barcelona plánuje podpísať do svojich radov španielskeho obrancu Marcosa Alonsa z londýnskej Chelsea.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Barcelona nemohla zaregistrovať hráčov, aktivovala štvrtú páku