Zažije PSG ďalšie sklamanie? Po úspechu sú hladní aj v Barcelone

Brankár Gianluigi Donnarumma v zápase medzi PSG a Barcelonou.
Brankár Gianluigi Donnarumma v zápase medzi PSG a Barcelonou. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. apr 2024 o 06:00

V utorok sa rozhodne o prvých semifinalistoch Ligy majstrov.

BRATISLAVA. Futbalisti Barcelony privítajú v utorkovej odvete štvrťfinále Ligy majstrov francúzsky Paríž Saint-Germain. Domáci idú do zápasu za stavu 3:2 a chcú prvú účasť v semifinále od sezóny 2018/19.

Ich súper bol naposledy medzi najlepšou štvorkou o dva roky neskôr a bojuje o prvý titul v LM vo svojej histórii. V ďalšom štvrťfinále si zmerajú sily Borussia Dortmund a Atletico Madrid, ktoré vyhralo minulý týždeň doma 2:1.

Tréner katalánskeho tímu Xavi, ktorý skončí na lavičke po prebiehajúcej sezóne, sa bude spoliehať na mladé talenty. V Parku Princov vybojovala Barcelona víťazstvo s dvoma historicky najmladšími hráčmi v tejto fáze súťaže.

V základe bol 16-ročný Lamine Yamal a o rok starší Pau Cubarsi.

"Yamal je veľmi pokojný a vyspelý. Je rozvážny v tom zmysle, že na svoj vek znáša dobre všetko, čo sa okolo neho deje," uviedol Xavi podľa agentúry AFP.

PSG prehral po piatich mesiacoch

Triumf na pôde PSG dodal tímu motiváciu a sebavedomie, keďže naposledy získal európsky titul v roku 2015 a podľa predstáv sa mu nedarí ani v La Lige. Sedem zápasov pred koncom stráca na Real Madrid osem bodov.

V spomínanom ročníku 2014/15 triumfovali Barcelončania v Lige majstrov pod vedením súčasného trénera PSG Luisa Enriqueho.

Z týchto čias sú v tíme len brankár Marc-Andre ter Stegen a Sergi Roberto. Obaja si prešli nepriaznivým obdobím na európskej scéne, v predošlých dvoch sezónach ich tím vypadol už v základnej skupine.

PSG prišlo minulý týždeň proti Barcelone o sériu 27 zápasov bez prehry, ktorá trvala päť mesiacov. V Parku Princov sa navyše ukázali nedostatky brankára Gianluigiho Donnarummu i 20-roného stopéra Lucasa Beralda.

Ten dostal prednosť pred slovenským kapitánom Milanom Škriniarom, ktorý sa koncom marca vrátil po dlhodobej absencii so zranením členkom.

O titul v Lige majstrov sa Parížania usilujú od roku 2011, keď sa ich väčšinovým vlastníkom stala katarská štátna spoločnosť Sports Investments.

Klub odvtedy získal deväť domácich titulov, šesť Francúzskych pohárov, šesť ligových pohárov a desať superpohárov. Na európskej scéne sú však stále bez trofeje a ich najväčším úspechom zostáva Pohár víťazov pohárov z roku 1996.

FC Barcelona - Paríž St. Germain

46 percent Slovákov verí Barcelone, ďalších 39 percent si myslí, že sa zápas skončí remízou a 15 percent očakáva výhru hostí.

A čo si myslí komunita Niké? Tipér FG8314 predvída góly na oboch stranách. „O góly nebola núdza v prvom súboji a myslím si, že ani v tomto zápase to nebude inak. Stávka, že góly padnú na oboch stranách, je mojím jasným výberom.“

Ďalší tipér RB3812 si zase vybral na svoj tiket zaujímavú možnosť na najväčšiu hviezdu PSG Mbappého: „Je to jeho zrejme posledná šanca s PSG v Lige Majstrov. Navyše nastúpi na pôde tímu, ktorý bude zrejme jeho rivalom v budúcej sezóne. Bude vyhecovaný, PSG doháňa stratu a preto musí útočiť. Mbappe to častokrát berie na seba, preto si myslí, že vystrelí na bránu súpera aspoň 3-krát. Odvážnejší môžu skúsiť možnosť aspoň 5-krát s krásnym kurzom 15. Veľa šťastia!“

V Dortmunde prehrali aj veľké kluby

Víťaz tohto stretnutia nastúpi v semifinále proti lepšiemu z dvojice Borussia Dortmund a Atlético Madrid. Prvé štvrťfinále na španielskej pôde sa skončilo 2:1 v prospech domácich.

Tí získali výhodu po dvoch chybách v defenzíve šampiónov LM z roku 1997. Za tými bude v utorok stať 80-tisícový Westfalenstadion - najväčší štadión v Nemecku a jeden z najväčších v Európe.

Domáci tam neprehrali zápas pohárovej Európy od novembra 2021 a vo svojom stánku zdolali velikánov ako Manchester City, AC Miláno či Paríž Saint-Germauin. Na domácom ihrisku majú za ten čas skóre 15:2.

Pokračovaniu tejto série nahráva aj slabá forma Atlética vonku - v lige vyhralo len 5 z 15 zápasov a v LM jeden zo štyroch, pričom ani raz neudržalo čistý štít.

Borussia neprežíva vydarenú domácu sezónu a prostredníctvom Bundesligy si nemusí zaistiť Ligu majstrov v budúcom ročníku.

V top európskej klubovej súťaži však absolvovala úspešné pôsobenie v základnej F-skupine, kde skončila prvá pred PSG, AC Milánom a Newcastlom.

Borussia Dortmund - Atlético Madrid

45 percent Slovákov verí Dortmundu, ďalších 39 percent si myslí, že zápas sa skončí remízou a 16 percent očakáva výhru hostí.

A čo očakáva v tomto súboji komunita Niké? Tipér MMM352 predvída úspech Borussie: „Dortmund je doma silný. V tejto sezóne neprehral s Newcastlom, PSG, AC Miláno či PSV. Fanúšikovia budú domácich hnať dopredu a verím, že Dortmund si víťazstvom v základnej hracej dobe vynúti minimálne predĺženie.“

Tipér RB3812 predvída vyšší počet faulov: „Dlhšie som premýšľal čo tu hrať. Skončiť to môže 0:0, ale aj 3:3. Čo však čakám sú fauly – kurz je super a hranica je nízka. Pre oboch to bude zápas sezóny a preto pôjdu na 120% do každého súboja a bude veľa faulov!“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Zažije PSG ďalšie sklamanie? Po úspechu sú hladní aj v Barcelone