Xavi hovorí o zlomovom bode sezóny. Barcelona je po dlhom čase medzi najlepšími

Xavi.
Xavi. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. feb 2022 o 09:59

Atlético spadlo v tabuľke za Barcelonu.

MADRID. Futbalisti FC Barcelona sa prvýkrát od septembra dostali v španielskej La Lige do najlepšej štvorky, ktorá zaručuje miestenku v Lige majstrov 2022/2023.

Vďaka víťazstvu 4:2 v šlágri 23. kola nad obhajcom Atleticom Madrid preskočili súpera v tabuľke a potvrdili zlepšenú formu, keď natiahli šnúru bez prehry v súťaži už na sedem duelov.

Po azda najlepšom výkone Barcelončanov v prebiehajúcej sezóne neskrýval tréner Xavi Hernandez spokojnosť.

Xavi: Najlepšia Barcelona v sezóne

Verí, že tento triumf ešte viac nakopne jeho mužstvo.

"Tím, fanúšikovia a aj klub celkovo potrebovali takéto víťazstvo. Môže to byť zlomový bod, teraz už nemôžeme brzdiť," vyhlásil Xavi.

Barcelona zdolala Atlético v domácej lige prvýkrát od decembra 2019. Doposiaľ ťahala sériu 11 zápasov vo všetkých súťažiach bez výhry nad madridskými veľkoklubmi.

"Dosiahli sme cenné víťazstvo proti úradujúcemu šampiónovi. V niektorých fázach zápasu to bola najlepšia Barcelona v sezóne. Ak budeme takto tvrdo pracovať, prehráme iba málo stretnutí."

Alves asistoval, strelil gól i nedohral

Hostia pritom na Camp Nou viedli, v 8. minúte skóroval z rýchleho protiútoku Yannick Carrasco. Katalánci však ešte do prestávky dokázali duel otočiť vo svoj prospech.

V 10. minúte sa exportnou strelou z voleja zaskvel Jordi Alba, v 21. minúte dal druhý gól hlavičkou Gavi Paez a 120 sekúnd pred koncom polčasu po priamom kope rozvlnil sieť z dorážky aj Ronald Araujo.

Štyri minúty po zmene strán sa presadil aj navrátilec Dani Alves. Duel nezdramatizoval ani gól na 2:4, ktorý dal bývalý hráč Barcelony Luis Suarez.

Tridsaťosemročný veterán Alves potom videl červenú kartu za tvrdý faul zozadu na Carrasca, ktorého zasiahol kopačkou do lýtka, no Barcelona aj v desiatich víťazstvo ubránila.

"Pred vylúčením Daniho bol zápas z našej strany perfektný. Potom sme sa museli trochu stiahnuť dozadu. Prvých 60 minút reprezentuje Barcu, akú všetci chceme vidieť," spokojne konštatoval Xavi.

Dembele napokon nenastúpil

"Bol to dôležitý zápas a sme radi, že sme dosiahli víťazstvo, ktoré nás posunulo späť na priečky znamenajúce účasť v Lige majstrov," povedal autor tretieho gólu domácich Araujo.

Francúzsky útočník Ousmane Dembele, ktorý bol na zápasovej súpiske napriek odmietaniu podpísať s Barcelonou nový kontrakt, začal duel na lavičke.

Fanúšikovia ho pred úvodným hvizdom vypískali. Napokon sa Dembele do hry ani nedostal. "Chcel som ho poslať na ihrisko, no situácia sa zmenila po červenej karte," vysvetlil Xavi.

Simeone: Barcelona uspela vďaka efektivite

Atlético po prehre kleslo na piatu priečku, za Barcelonou zaostáva o dva body. Na vedúci Real stráca už 17 bodov.

"Ak by sme využili vo väčšom počte naše príležitosti, každý by po tomto stretnutí hovoril, akí sme boli skvelí v protiútokoch. Súper uspel vďaka vyššej streleckej efektivite," citovala agentúra AFP trénera hostí Diega Simeoneho, ktorého mrzeli aj štyri inkasované góly:

"Musíme nájsť spôsob ako sa zlepšiť po defenzívnej stránke. Určite musíme na tom popracovať."

Vedúci Real potvrdil rolu favorita a zdolal doma Granadu 1:0. Pri absencii zraneného kanoniera Karima Benzemu sa gólovo presadil Marco Asensio, ktorý sa v 74. minúte postaral o jediný zásah stretnutia.

Madridský Real má na čele tabuľky už šesťbodový náskok pred druhou Sevillou, ktorá v sobotu uhrala na pôde Osasuny iba bezgólovú remízu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Španielsko»La Liga»Xavi hovorí o zlomovom bode sezóny. Barcelona je po dlhom čase medzi najlepšími