Holandský útočník sa odmietol ospravedlniť za podporu Palestíny, v nemeckom klube ihneď skončil

Anwar El Ghazi.
Anwar El Ghazi. (Autor: TASR/AP)
SITA|27. okt 2023 o 16:50

Bundesligový klub 1. FSV Mainz 05 situáciu zatiaľ nekomentoval.

BRATISLAVA. Holandský futbalový útočník či krídelník marockého pôvodu Anwar El Ghazi si už v Nemecku nezahrá za bundesligový klub 1. FSV Mainz 05.

Klub ho ešte 17. októbra suspendoval za to, že na sociálnej sieti zdieľal príspevok na podporu Palestíny v boji proti Izraelu.

Vo štvrtok na stretnutí s vedením klubu sa odmietol ospravedlniť za propalestínsky príspevok a zástupcom organizácie povedal, že stojí za mierom a humanitu pre všetky obete vojny.

A podľa BBC mu predstavitelia klubu mali o deň neskôr oznámiť, že jeho zmluva bude zrušená.

Dvadsaťosemročný Anwar El Ghazi pritom prišiel do Mainzu iba v druhej polovici septembra ako voľný hráč.

Predtým pôsobil v holandskom tím PSV Eindhoven, skúsenosti zbieral aj v Anglicku v kluboch Aston Villa z Birminghamu a FC Everton z Liverpoolu.

Podľa nemeckého pracovného práva má zamestnávateľ na ukončenie zmluvy iba štrnásť dní od okamihu, ako sa dozvedel o hrubom porušení predpisov zo strany zamestnanca.

AK túto lehotu zmešká, musí kontrakt vyplatiť v jeho plnej výške. Bundesligový klub z Mainzu zatiaľ situáciu nekomentoval.

Odkedy palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu 7. októbra spustilo bezprecedentný útok na Izrael a následne izraelská armáda odpovedala rozsiahlymi tvrdými opatreniami voči Pásmu Gazy, viacero hráčov sa na sociálnych sieťach špecifickým spôsobom postavilo voči izraelsko-palestínskemu konfliktu, čo vyvolalo početné kontroverzie.

Povzbudivé správy palestínskemu ľudu zdieľal na sociálnych sieťach aj iný futbalista z I. bundesligy.

Maročan Noussair Mazraoui z Bayernu Mníchov na svojom instagramovom profile zverejnil správu o podpore a túžbe po "víťazstve Palestíny".

Podobný prípad sa stal aj vo Francúzsku, kde prokuratúra v Nice začala predbežné vyšetrovanie alžírskeho futbalového obrancu Youcefa Atala v súvislosti s obvineniami z podpory terorizmu, keď na sociálnych sieťach zdieľal antisemitský odkaz.

Atal čelí vyšetrovaniu za "verejné podnecovanie k nenávisti alebo násiliu kvôli určitému náboženstvu".

Medzičasom sa za svoje konanie ospravedlnil a zmazal spomenuté video, na ktorom palestínsky kazateľ urobil antisemitské vyhlásenie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Holandský útočník sa odmietol ospravedlniť za podporu Palestíny, v nemeckom klube ihneď skončil