Manchester City a 115 obvinení: Verdikt bude mať seizmické následky pre anglický futbal

Fanúšikovia Manchestru City.
Fanúšikovia Manchestru City. (Autor: REUTERS)
Martin Kozinka|30. sep 2024 o 08:30

Čo sa deje u súpera Slovana v Lige majstrov?

BRATISLAVA. Bol to škandál enormných rozmerov. „Jedna z najtemnejších stránok talianskeho futbalu,” napísala talianska Gazzetta dello Sport.

Nazvali ho Calciopoli. Taliani sa práve stali hrdými majstrami sveta, keď ich futbalom otriasla korupčná aféra. Niekoľko talianskych klubov bolo usvedčených z manipulácie výsledkov. 

Najviac v celej kauze rezonoval Juventus. V rámci trestu prišiel o dva ligové tituly a preradili ho do nižšej súťaže Serie B.

Šéfovia “Starej dámy” Antonio Giraudo a Luciano Moggi dostali doživotný zákaz pôsobiť vo futbale.

Taliansky futbal bol aj vďaka triumfu na MS vo futbale na vrchole, no po Calciopoli začal prudko klesať. Stane sa niečo podobné v Anglicku?

Najlepšia obrana na a mimo ihriska

Manchester City sa vrátil do Premier League v sezóne 2002/2003. Roky sa utápal v priemernosti, keď zrazu na scénu prišiel Šejk Mansour s jeho Abu Dhabi Group, všetko sa zmenilo.

Manchester City.
Manchester City. (Autor: REUTERS)

Klub z východu Manchestru sa stal vďaka prúdu obrovských peňazí z Blízkeho východu jedným z najúspešnejších klubov v Európe. 

Má najlepších hráčov, trénerov, vybavenie, zariadenia atď. Má aj skvelú obranu. Jednu z najlepších, ak nie najlepšiu v celej Európe. To isté platí aj mimo ihriska. 

Klub investuje desiatky miliónov eur do najdrahších právnikov vo Veľkej Británii. Ich úlohou je odvrátiť obvinenia, ktoré vzniesli proti klubovým praktikám. Majú vytiahnuť Manchester City zo súčasných malérov.

Počas týždňa sa v Londýne začalo pojednávanie, ktoré rozhodne o tom, či City porušil finančnú fair-play, a to hneď v závratných 115 prípadoch medzi rokmi 2009 až 2018. Počas tohto obdobia vyhrali Citizens trikrát anglickú Premier League.

Prekukli ich Nemci

Hrozí im, že o ne prídu. Takisto sa môže stať, že im odpočítajú body v tabuľke. Pravdepodobne najväčšou hrozbou je vylúčenie z Premier League. Považuje sa to za trest extrémnych rozmerov.

Čo klub vyviedol? Všetkých 115 obvinení rozdelil The Athletic do piatich kategórií.

Druh obvinenia (počet obvinení)

  • Neposkytnutie presných finančných informácií (54)
  • Neposkytnutie presných údajov o platoch hráčov a trénerov (14)
  • Porušenie pravidiel o zisku a udržateľnosti (7)
  • Nedodržanie pravidiel UEFA FFP (5)
  • Neschopnosť spolupracovať pri vyšetrovaní s Premier League (35)

Ako sa to celé začalo? Najčítanejší nemecký týždenník Der Spiegel sa v roku 2018 dostal k uniknutým e-mailovým správam z blízkosti anglického klubu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Premier League»Manchester City a 115 obvinení: Verdikt bude mať seizmické následky pre anglický futbal