Prečo je maďarská reprezentácia o svetelné roky pred slovenskou?

Radosť maďarských futbalistov vo Wolverhamptone.
Radosť maďarských futbalistov vo Wolverhamptone. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|15. jún 2022 o 07:50

Anglicku hrozí zostup do B-divízie Ligy národov.

BRATISLAVA. "Ľahké." Iba toto jedno slovo napísal Marco Rossi na sociálnu sieť po vyžrebovaní skupín aktuálneho ročníka futbalovej Ligy národov.

Maďari ako nováčikovia v A-divízii sa dostali do "skupiny smrti" spolu s Nemeckom, Talianskom a Anglickom.

Komentár talianskeho trénera maďarskej futbalovej reprezentácie vôbec nebol mienený arogantne. Bol prejavom jeho zmyslu pre humor a krásnou ukážkou toho, v akej uvoľnenej atmosfére pracuje s národným tímom.

Potupa Angličanov

Vo svojich vyjadreniach vždy zdôrazňuje, že Maďari nemajú lepšie mužstvo ako majster Európy Taliansko, finalista z EURO 2020 Anglicko či vždy silné Nemecko.

Jeho hráči mu však uverili, že v jednom zápase môžu potrápiť aj tých najväčších favoritov. A naraz sa hrá vždy iba jeden zápas.

Vo svetovom rebríčku FIFA sú Angličania na piatom mieste, Taliani sú šiesti a Nemci dvanásti. Maďarsko je na 40. mieste.

V 3. skupine A-divízie Ligy národov po štyroch zápasoch vedú tabuľku Maďari so siedmimi bodmi, Nemci majú šesť bodov, Taliani päť a Angličania iba dva.

Anglicko prehralo s Maďarskom oba zápasy a v utorok večer vo Wolverhamptone utrpelo až potupnú prehru. Výsledok 0:4 je najhoršou domácou prehrou anglickej reprezentácie od roku 1928, keď podľahla 1:5 Škótsku.

Angličania v uplynulých 1033 domácich zápasoch nikdy neprehrali 0:4.

Ako slávny Aranycsapat

Maďarsko už jednu historickú prehru Anglicku uštedrilo. V novembri 1953 slávny Aranycsapat (Zlaté mužstvo) zvíťazil vo Wembley 6:3. Bola to prvá prehra Anglicka po 90 rokoch na domácej pôde v súboji s tímom z kontinentu.

V tom stretnutí exceloval Nándor Hidegkuti, ktorý hral stiahnutého stredného útočníka. Táto taktická inovácia vtedy úplne zaskočila Angličanov. Zrazu nevedeli, kde majú Hidegkutiho brániť a ovplyvnila aj neskorší vývoj futbalu.

V Maďarsku sa tento duel volá "Zápas storočia" a jeho výročie, 25. november, je zároveň oficiálny deň maďarského futbalu.

Keď Ferenc Puskás a spol. ohúrili Wembley, maďarská reprezentácia patrila k najlepším tímom Európy. Do Anglicka prichádzali Maďari ako čerství olympijskí víťazi.

"Nie je hanba prehrať s Maďarmi," hodnotil výsledok vtedy kapitán Anglicka Billy Wright.

Od súčasného národného tímu však sotva niekto čakal historický výsledok.

Veľké peniaze, veľký futbal?

Prečo sú Maďari momentálne o svetelné roky pred Slovenskom?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Liga národov»Prečo je maďarská reprezentácia o svetelné roky pred slovenskou?