Veľká futbalová bizarnosť. Na zápas cestovali 16-tisíc kilometrov

AS Venus.
AS Venus. (Autor: oceaniafootball)
Ivan Mriška|14. nov 2021 o 15:35

Svetové médiá reagujú na šialenú cestu majstra Tahiti.

PARÍŽ / BRATISLAVA. Smiešne, nezvyčajné. Médiá po celom svete reagujú na šialenú cestu majstra Tahiti AS Venus.

Ten si triumfom v domácom pohári Coupe de Polynesie zabezpečil štart vo Francúzskom pohári, v ktorom hrajú tímy z rôznych zámorských území tejto krajiny.

AS Venus podľahol štvrtoligistovi FC Trelissac 0:2.

Obrovská vzdialenosť

Aby sa futbalisti z Francúzskej Polynézie, skupiny ostrovov v Tichom oceáne, na zápas v regióne Dordogne dostali, museli prekonať 16-tisíc kilometrov. Leteli viac ako deň.

„Už ste nariekali nad dlhou cestou na zápas a späť? Napríklad z Plymouthu do Carlisle? Alebo z Brightonu do Newcastle? To ešte neviete, čím si musel prejsť desaťnásobný majster Tahiti,“ píše bbc.com

Išlo o zápas siedmeho kola Coupe de France.

Fanúšikovia AS Venus museli prejsť 16 000 km, aby si mohli pozrieť zápas svojho tímu.
Fanúšikovia AS Venus museli prejsť 16 000 km, aby si mohli pozrieť zápas svojho tímu. (Autor: Google maps)

„Sme šťastí, že sme vo Francúzsku. Pracovali sme na každom aspekte našej hry. Trelissac hrá v National 2, čo je vo Francúzsku veľmi dobrá súťaž,“ povedal pre oceaniafootball.com Samuel Garcia, tréner klubu z ostrovnej krajiny.

Okrem AS Venus sa do tejto fázy Francúzskeho pohára pridali aj kluby z ostrovov Reunion pri pobreží Afriky, Francúzskej Guyany v Južnej Amerike a Martiniku, ktorý sa nachádza v Karibiku, v oblasti nazývanej aj Francúzska Západná India.

Najväčšia súťaž na svete

Všetky tieto tímy robia z Coupe de France najväčšiu súťaž na svete s viac ako osemtisíc účastníkmi. Pre porovnanie, anglický FA Cup mal v tejto sezóne 736 uchádzačov o trofej.

V roku 1989 ASC Le Geldar de Kourou z Francúzskej Guyany prekvapil, keď sa stal prvým zámorským tímom, ktorý sa prebojoval do poslednej šestnástky Francúzskeho pohára.

V sezóne 2019/20 zaujal aj klub JS Saint-Pierroise z Reunionu, ktorý sa dostal medzi posledných 32 najlepších tímov.

Iróniou je, že najdlhšiu cestu na zápas prekonal práve klub, ktorý teraz hostil súpera z druhej strany zemegule. FC Trelissac hral v roku 2015 na trávniku AS Magenta v Novej Kaledónii. Vtedy museli na zápas cestovať vyše 17-tisíc kilometrov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Francúzsko»Coupe de France»Veľká futbalová bizarnosť. Na zápas cestovali 16-tisíc kilometrov