Slovákov povedie Talian, ktorý nikdy nebol hlavný tréner. Svet to neohúrilo

Francesco Calzona.
Francesco Calzona. (Autor: Twitter / SSC Neapol)
Sportnet|30. aug 2022 o 23:40

Ohlasy médií na nového trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Francesca Calzonu.

BRATISLAVA. V utorok ráno oznámil Slovenský futbalový zväz (SFZ) dlhoočakávanú informáciu. Seniorská reprezentácia má nového trénera.

Boje o účasť na najbližšom EURO bude viesť Francesco Calzona. Päťdesiattriročný Talian prichádza na odporúčanie Mareka Hamšíka.

Dobré referencie mu dal aj Stanislav Lobotka. Obaja sa s ním stretli v Neapole. Calzona tam spolupracoval s trénermi Mauriziom Sarrim i Lucianom Spallettim.

Takmer štvrťroka bez trénera

Slovensko čakalo na nového trénera reprezentácie 84 dní, čo je bezmála štvrťrok. Štefan Tarkovič skončil na lavičke ešte začiatkom júna.

O mesiac neskôr poveril Výkonný výbor SFZ šéfa zväzu Jána Kováčika a viceprezidenta pre reprezentáciu Karola Belaníka, aby začali s Calzonom rokovania.

Okrem neho sa spomínal už iba Vladimír Weiss starší. Ten sa kvalifikoval so Slovanom Bratislava do Európskej konferenčnej ligy (EKL).

Len päť dní po postupe cez play-off kvalifikácie EKL potvrdil zväz príchod Calzonu. V piatok doobeda ho oficiálne predstaví verejnosti.

Už o pár týždňov ho pritom čakajú zápasy Ligy národov: 22. septembra proti Azerbajdžanu v Trnave a 25. septembra proti Bielorusku v Srbsku.

Doma to ohlas nemalo

Ani šesť hodín po oznámení mena nového trénera sa táto informácia nedostala na stránky svetových médií.

O definitívnom príchode Calzonu na slovenskú lavičku v utorok popredné médiá La Gazzetta dello Sport či La Repubblica neinformovali. Až po siedmich hodinách pridal text Corriere dello Sport.

Správa upútala len regionálne médiá v Neapole, kde Calzone naposledy trénoval. O jeho presune informovali ešte doobeda.

„Francesco Calzona, bývalý člen realizačného tímu a asistent trénera Neapola, sa po odchode z tímu Luciana Spallettiho dohodol, že sa stane novým trénerom Slovenska. Tam sa stretne so Stanislavom Lobotkom a Marekom Hamšíkom s cieľom kvalifikovať sa na EURO 2024,“ písal napríklad ilnapolionline.com.

S Hamšíkom sa však už v jednom tíme nestretne. Bývalý kapitán reprezentácie a hráč tureckého Trabzonsporu koncom mája ukončil kariéru.

Calzona ešte začiatkom júla opustil realizačný tím SSC Neapol, La Gazzetta dello Sport už vtedy informoval, že mieri na lavičku slovenskej reprezentácie.

V Česku čakali na svojho

Ani v susedných štátoch voľba talianskeho trénera neoslovila. Jeden z najnavštevovanejších českých webov iDnes.cz ju odignoroval.

Medzi prvými prišiel s informáciou EuroFutbal.cz: „Slovákov povedie Talian Calzona, ktorý ešte nikdy nebol hlavným trénerom. Francesco Calzona je známy hlavne ako pravá ruka Maurizia Sarriho, asistenta mu robil v štyroch kluboch dokopy deväť sezón. Naposledy bol technickým trénerom v Neapole so špecializáciou na hru defenzívy.“

Web Sport.cz informoval v titulku, že trénerom Slovenska nie je „Ani Jarolím, ani Hašek“. Obaja boli začiatkom leta spomínaní v súvislosti s angažmánom pod Tatrami.

Karel Jarolím mal byť trénerom Slovana Bratislava, napokon sa však vedenie klubu dohodlo na predĺžení spolupráce s Vladimírom Weissom starším.

Ivana Hašeka spájali najmä s reprezentáciou. Naposledy viedol národný tím Libanonu.

Calzona je známy najmä ako asistent Maurizia Sarriho. Prvýkrát sa s ním stretol v Perugii, pokračoval s ním aj v kluboch Alessandria, Sorrento, Empoli a SSC Neapol.

V Cagliari spolupracoval s Eusebiom di Francscom, naposledy v Neapole s Lucianom Spallettim. Nikdy nebol hlavným trénerom.

Podľa zákulisných informácií by spolu s ním mal prísť do slovenskej reprezentácie aj početný taliansky realizačný tím. Bližšie informácie prezradí zväz v piatok.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovákov povedie Talian, ktorý nikdy nebol hlavný tréner. Svet to neohúrilo