Nacisti či mytológia? Olympijské oblečenie vyvolalo v Nórsku škandál

Detail oficiálneho oblečenia slovenskej olympijskej výpravy na ZOH 2018 v Pjongčangu.
Detail oficiálneho oblečenia slovenskej olympijskej výpravy na ZOH 2018 v Pjongčangu. (Autor: SITA)
Zoran Boškovič, ČTK|31. jan 2018 o 16:39

Kolekcia oblečenia pre nórskych zjazdárov bola pomenovaná Útočiaci Viking.

BRATISLAVA. Na Slovensku niektorí kritizovali olympijské hnutie pre fádne oblečenie slovenskej výpravy v Pjongčangu. Nórska výprava však v súčasnosti bojuje s väčším problémom.

Lyžiarske družstvo sa dostalo pod paľbu kritiky po zverejnení svetrov pre Zimné olympijské hry 2018.

Čierne a šedé pletené svetre sú v hornej časti zdobené runami, ktoré síce odkazujú na Vikingov a severskú mytológiu, sú však i symbolmi hojne používanými neonacistickými hnutiami.

Informoval aj Daily Mail.

Runy boha vojny Týra vybrali pre národný tím a majú reprezentovať víťastvo a silu. Kolekcia oblečenia pre nórskych zjazdárov bola pomenovaná Útočiaci Viking.

Znak, ktorý pripomína oštep, používajú hnutia extrémnej pravice a počas nacistického Nemecka ho Adolf Hitler vybral pre svoje školy pre veliteľov (Reichsführerschulen), ktorú navštevovali prominentní členovia nacistického hnutia.

Nacisti runy nazývajú aj ako Yggdrasil, a má byť odkazom na svetový strom - večne zelený jaseň, ktorý je obrazom celého kozmu.

V neonacistickej symbolike sa objavuje aj druhý runový znak zdobiaci svetre nórskych reprezentantov. Nacisti mu hovorili Lebensrune, alebo runa života.

Pozrite sa, ako budú vyzerať Slováci na ZOH 2018 (fotogaléria): fotogaléria

8.2.2018

Svetre okamžite vyvolali vlnu kritiky. V Nórsku berú oblečenie pre olympijský tím s veľkou vážnosťou. Okrem toho, že nórske výpravy v zimných športoch patria k najsilnejším a najfavorizovanejším na ZOH, športové kolekcie sú aj voľne predajné fanúšikom.

Teraz je otázkou, či fanúšikovia i samotní športovci môžu nosiť oblečenie s takýmto kontextom s hrdosťou. Nórska lyžiarska federácia (NSF) reagovala, že nebude nútiť športovcov, aby nosili svetre. Zjazdárka Kristin Lysdahlová reagovala, že ich nosiť nebude, a zaručila sa aj za ostatné kolegyne.

Dale of Norway, oficiálny výrobca oblečenia však svetre stiahnuť odmieta. "Neonacisti pochodujú aj s nórskymi vlajkami, to však ešte neznamená, že ich prestaneme používať," tvrdí Hilde Midthjellová, výkonná riaditeľka spoločnosti.

Informoval New York Times.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Nacisti či mytológia? Olympijské oblečenie vyvolalo v Nórsku škandál