Tréner Fínska nahneval fanúšikov, mladíci udivujú aj spoluhráčov

Laine prekonal rekord Jaromíra Jágra.
Laine prekonal rekord Jaromíra Jágra. (Autor: TASR/AP)
Marián Szűcs|13. máj 2016 o 17:36

Fíni vyhrali v tejto sezóne majstrovstvá sveta hráčov do osemnásť i dvadsať rokov. A na seniorskom šampionáte v Petrohrade zatiaľ nestratili ani bod. V nedeľu budú ich súpermi slovenskí hokejisti.

PETROHRAD. Pôsobí placho, takmer vystrašene, rozpráva potichu. Fanúšikovia ho bežne môžu stretnúť na moste ponad jedno z ramien rieky Nevy, ktorý spája dva petrohradské ostrovy.

Na jednom brehu je hala Jubilejnyj, na druhom hotel, v ktorom bývajú fínski hokejisti. Patrik Laine, jeden z najväčších talentov súčasného svetového hokeja, absolvuje trasu z hotela na štadión a späť zvyčajne pešo.

Najmladší je najlepší

Len pred necelým mesiacom oslávil osemnáste narodeniny, vo fínskom tíme je najmladší, ale aj tak je okolo neho poriadny humbuk. Iba dva zápasy mu stačili na to, aby prekonal rekord Jaromíra Jágra v produktivite 18-ročného hokejistu na majstrovstvách sveta. Strelil v nich štyri góly a na ďalšie dva prihral.

Po štyroch zápasoch v základnej skupine má na konte sedem bodov a je najproduktívnejším hráčom Fínska. Osemnásťročný Jágr získal na celých MS v roku 1990 v desiatich zápasoch päť bodov.

Fín Patrik Laine (v strede) strelil v zápase s Bielorusmi dva góly.
Fín Patrik Laine (v strede) strelil v zápase s Bielorusmi dva góly. (Autor: SITA/AP)

„Celý náš útok hrá dobre, spoluhráči mi veľmi pomohli, za góly a body vďačím im. Ale najdôležitejšie je, že zatiaľ vyhrávame. Všetko ostatné je nepodstatné,“ skromne hovorí Laine.

Nech sa trápia v Amerike

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Tréner Fínska nahneval fanúšikov, mladíci udivujú aj spoluhráčov