Fíni rozhodli o triumfe nad Bieloruskom v II. tretine

Bielorus Andrej Stas prekonal síce fínskeho gólmana Mikka Koskinena. Severanov však Bielorusi o body neobrali.
Bielorus Andrej Stas prekonal síce fínskeho gólmana Mikka Koskinena. Severanov však Bielorusi o body neobrali. (Autor: SITA/ AP)
Sportnet|6. máj 2016 o 21:45

Po dva góly strelili fínski hráči Laine a Granlund.

MS v hokeji 2016 - Rusko:

B-skupina (Petrohrad)

Fínsko - Bielorusko 6:2 (0:0, 4:1, 2:1)

Góly: 22. Laine (Barkov), 33. M. Koivu (Granlund, Lindell), 39. Laine (M. Koivu, J. Jokinen), 40. Granlund (Laine, Barkov), 43. Pihlström, 48. Granlund (Salmela, Aho) - 38. Stas (Pavlovič), 52. Kaľužnyj (A. Kosticyn, S. Kosticyn)

Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Fraňo (ČR), Gebei (Maď.) - Fluri (Švaj.), Malmqvist (Švéd.)

Fínsko: Koskinen - Kukkonen, Ohtamaa, Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Salmela - Pyörälä, Koskiranta, Komarov - Aho, Koivu, Granlund - Laine, Barkov, Jokinen - Pulkkinen, Sallinen, Pihlström

Bielorusko: Kovaľ - Ďukov, Korobov, Gotovec, Jevenko, Šinkevič, Henkeľ, Lisovec - S. Kosticyn, Kaľužnyj, A. Kosticyn - Linglet, Stas, Platt - Stepanov, Kovyršin, Gavrus - Drozd, Kitarov, Demkov - Pavlovič

PETROHRAD. Hokejisti Fínska potvrdili vo svojom úvodnom vystúpení na 80. majstrovstvách sveta v Rusku úlohu favorita, keď v piatkovom večernom dueli v Petrohrade zdolali Bielorusov jednoznačne 6:2.

Po bezgólovej vstupnej časti rozhodli Fíni o svojom triumfe v druhej tretine, ktorú vyhrali 4:1.

Výkon v tejto časti sa páčil aj trénerovi Karimu Jalonenovi.

"Kľúčom k našej výhre bol výkon v druhej tretine, v ktorej sme začali hrať ako tím," konštatoval.

O trápení v úvode stretnutia hovoril aj útočník Aleksander Barkov: "Bolo to pre nás veľké víťazstvo. Prvých desať minút sme sa trápili, no potom sme začali veriť jeden v druhého. Odohrali sme skvelý zápas a dali veľa gólov."

Dvoma gólmi sa podieľali na triumfe Patrik Laine a Mikael Granlund. Severania sa dostali na čelo tabuľky B-skupiny, v ktorej však majú štyri tímy vrátane slovenského ešte pred sebou prvé zápasy.

Fínski hráči najbližšie nastúpia v nedeľu 8. 5. o 15.15 h proti Nemcom, Bielorusi sa pokúsia odčiniť piatkový neúspech už v sobotu 7. 5., keď ich od 19.15 h čaká konfrontácia s výberom USA.

Zápasový zostrih

Priebeh:

Bielorusi dokázali v prvej tretine držať favorita na uzde, vyrovnali sa mu korčuliarsky a strelecky boli dokonca mierne aktívnejší, keďže mali výhodu dvoch presiloviek.

Diváci boli svedkami rýchleho hokeja, hneď v úvode ušiel súperovej obrane Granlund, no Kovaľ jeho nájazdu odolal, na druhej strane spálil veľkú šancu S. Kosticyn.

Favorit zapol až od druhej časti, v 22. min. si vymenili puk Barkov s Lainem a druhý menovaný po výstavnej kombinácii zakončil do odkrytej bránky.

Gól dodal Fínom sebavedomie a v ďalšom priebehu zovreli súpera do klieští.

Skórovať mohol po sóle Salmela, v tutovke neuspel Aho, a tak sa náskok podarilo zvýšiť až dôraznému Koivovi, ktorý v páde pretlačil puk popod Kovaľa.

Severanov nevyviedol z rytmu ani zásah Stasa v oslabení, na 3:1 upravil v presilovke 5 na 3 delovkou Laine a štyri sekundy pred odchodom do šatne strelil štvrtý gól Granlund.

Fíni nepoľavili v tempe ani v tretej tretine a svojich fanúšikov potešili ešte niekoľkými okulahodiacimi akciami.

V 43. min. prekorčuľoval celé klzisko a nezadržateľne skóroval Pihlström, následne sa presadil z dorážky Granlund. Bielorusi sa zmohli už iba na korekciu skóre z hokejky Kaľužného.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Fíni rozhodli o triumfe nad Bieloruskom v II. tretine