Finále Kanada - Švédsko pískali Kanaďania

Peter Forsberg ukončil kariéru v roku 2011.
Peter Forsberg ukončil kariéru v roku 2011. (Autor: archív SITA/AP)
SITA|23. feb 2014 o 08:46

Národnosť nezohľadňujeme, ani by to tak nemalo byť. Chceme najlepších rozhodcov pre zápasy o medaily, povedal člen komisie rozhodcov.

SOČI. Švédskej hokejovej legende Petrovi Forsbergovi sa nepáči nasadenie rozhodcov na finále olympijského turnaja (13.00 h SEČ).

Traja zo štyroch mužov v pruhovanom budú Kanaďania, v nedeľňajšom boji o zlato nastúpia ich krajania proti Švédom.

Aj Američan žije v Kanade

Súboj povedú v pozícii hlavných Kelly Sutherland s Američanom Bradom Meierom, na čiarach im budú pomáhať Derek Amell a Greg Devorski.

Meier, ktorý rozhoduje v NHL od roku 1999, síce nie je Kanaďan, ale žije v Calgary.

Forsberg má pred nedeľňajšou reprízou olympijského finále 1994, ktoré rozhodol v Lillehammeri, zmiešané pocity.

"Kanadskí rozhodcovia vo finále, rovnako aj supervizor a náhradný arbiter. Komédia na tej najvyššej úrovni," povedal Forsberg pre Sportbladet.

Národnosť u nich nerozhoduje

Švédi pritom majú na turnaji veľmi skúseného rozhodcu Marcusa Vinnerborga. Príslušná komisia Medzinárodnej hokejovej federácie však vedením duelu poverila arbitrov z NHL.

"Národnosť nezohľadňujeme, ani by to tak nemalo byť. Chceme najlepších rozhodcov pre zápasy o medaily. Veríme v ich skúsenosti a profesionalitu," povedal člen komisie rozhodcov IIHF Konstantin Komissarov.

V rovnakom duchu sa vyjadrujú aj švédski hráči pôsobiaci v NHL. Za všetkých to zhrnul obranca Erik Karlsson: "Myslím, že aj v NHL je väčšina rozhodcov z Kanady. Pravdepodobne želajú Torontu alebo Montrealu, ale na ľade nerobia žiadne rozdiely."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Finále Kanada - Švédsko pískali Kanaďania