FIFA rozdelí klubom 209 miliónov dolárov za účasť hráčov na MS

FIFA definitívne rozhodla, že MS v Katare v roku 2022 sa uskutočnia v zime. Niektoré kluby sa ohradili, že svojich hráčov neuvoľnia. Na snímke jeden z robotníkov zametá v blízkosti športového komplexu v Dohe, ktorý bude tiež tejiskom svetového šampi
FIFA definitívne rozhodla, že MS v Katare v roku 2022 sa uskutočnia v zime. Niektoré kluby sa ohradili, že svojich hráčov neuvoľnia. Na snímke jeden z robotníkov zametá v blízkosti športového komplexu v Dohe, ktorý bude tiež tejiskom svetového šampi (Autor: TASR/AP)
SITA|20. mar 2015 o 14:51

Urobili sme veľký krok dopredu vo vzťahu medzi FIFA a klubmi, aby sme nastolili atmosféru vzájomnej a konštruktívnej spolupráce, uviedol prezident FIFA Sepp Blatter.

ZÜRICH. Futbalové kluby zinkasujú za uvoľnenie hráčov na majstrovstvá sveta v rokoch 2018 a 2022 dvestodeväť miliónov amerických dolárov (194 mil. eur). V oboch prípadoch.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa na sume dohodla s Asociáciou európskych klubov.

Financie sú určené pre všetky kontinenty. Takmer trojnásobne prevyšujú cifru sedemdesiat miliónov dolárov (65 mil. eur), ktorú FIFA uvoľnila klubom z príjmov za vlaňajší šampionát v Brazílii.

Dohodou sa vyriešil problém s nastolením požiadavky európskych klubov, aby boli odškodnené za uvoľnenie reprezentantov pre MS 2022 v Katare, ktoré sa uskutočnia v novembri a decembri.

"Urobili sme veľký krok dopredu vo vzťahu medzi FIFA a klubmi, aby sme nastolili atmosféru vzájomnej a konštruktívnej spolupráce," uviedol prezident FIFA Sepp Blatter. Zmluvou získal ďalší bod pred májovými voľbami.

Peniaze za hráčov sa budú rozdeľovať podľa kľúča, ktorý zohľadňuje počet dní strávených na záverečnom turnaji.

Súčasťou dohody je aj pokračovanie programu poistenia hráčov pre prípad zranenia pri plnení reprezentačných povinností. V uplynulom štvorročnom cykle FIFA kompenzovala klubom zdravotné výpadky futbalistov 88 miliónmi dolárov (82 mil. eur).

Pre porovnanie - Európska futbalová únia (UEFA) za účasť na kontinentálnom šampionáte 2016 vo Francúzsku rozdelí klubom 150 miliónov eur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»FIFA rozdelí klubom 209 miliónov dolárov za účasť hráčov na MS