Ferrari: "Räikkönen si zaslúžil vyhrať"

Formula Kimiho Räikkönena.
Formula Kimiho Räikkönena. (Autor: SITA / AP)
TASR|8. sep 2008 o 11:48

Tím Ferrari berie s poľutovaním nešťastné udalosti z konca pretekov Veľkej ceny Belgicka automobilového seriálu F1, po ktorých jeho jazdec a obhajca titulu majstra sveta Kimi Räikkönen ostal bez bodu.

Spa-Francorschamps 8. septembra (TASR) - Na druhej strane, hoci jedno pomyselné oko vo Ferrari plakalo, to druhé sa muselo smiať, po zmene poradia totiž pripadlo 10 bodov za víťazstvo druhému pilotovi talianskej stajne Felipemu Massovi.

"Súcitíme s Kimim, po tom všetkom, čo sa mu stalo. V celých pretekoch jazdil výborne a určite si zaslúžil vyhrať, najmä v týchto pre neho ťažkých časoch," konštatoval šéf tímu Stefano Domenicali. Räikkönen bol v posledných rokoch v Belgicku suverénom, vyhral na okruhu v Spa-Francorschamps predtým trikrát v rade. Aj v nedeľu ovládal preteky, viedol od 2. kola, dážď však napokon zmaril jeho najvyššie ambície. So suchými pneumatikami nezvládal svoj monopost niekoľko kôl a napokon narazil do steny krátko pred skončením.

"Prišiel som sem znovu vyhrať a bol som blízko. V posledných kolách sa podmienky na trati o dosť zhoršili, dážď mi absolútne nepomohol. Sú to pre mňa už druhé preteky bez bodu v šnúre," smútil v boxoch úradujúci majster sveta. Jazdecká chyba v predposlednom kole znamenala pre Fína len 18. miesto a spadol tak v celkovom hodnotení na 4. miesto (57 bodov).

Dodatočnou penalizáciou za nedovolené skrátenie šikany postihli traťoví komisári vedúceho pretekára priebežnej klasifikácie MS Lewisa Hamiltona (76 bodov), čo znamenalo pre Brita až 3. miesto v pretekoch. Víťaz v Belgicku Massa má 5 Veľkých cien pred koncom 74 bodov a je druhý. Hamilton Räikkönena ešte nechce odpisovať, aj keď za väčšieho protivníka považuje v tomto roku skôr Brazílčana.

"Môže sa stať samozrejme ešte všeličo. Teraz je veľký tlak na Kimim, musí nás dobiehať zozadu. Myslím si ale, že Felipe teraz odvádza kvalitnejšiu robotu vo Ferrari ako on. Každopádne, my sa musíme sústrediť na výkony u nás a stále sa zlepšovať," povedal pre novinárov 23-ročný britský pilot pretekajúci vo farbách McLarenu Mercedes.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Ferrari: "Räikkönen si zaslúžil vyhrať"