Za istých okolností nemusí odohrať ani zápas. Federer môže byť čoskoro opäť jednotkou

Roger Federer.
Roger Federer. (Autor: SITA/AP)
SITA|29. jan 2018 o 14:24

Všetko záleží na výkonnosti Rafaela Nadala.

LONDÝN. Švajčiarsky tenista Roger Federer sa môže 5. marca vrátiť po viac ako piatich rokoch na čelo svetového rebríčka ATP vo dvojhre.

Prepočet zverejnila internetová stránka Asociácie tenisových profesionálov (ATP).

Čerstvo už 6-násobný šampión z melbournských Australian Open a držiteľ dovedna 20 singlových grandslamových titulov Federer pritom v predmetnom období ani nemusí hrať.

Pozrite si, ako prebiehal finálový zápas medzi Rogerom Federerom a Marinom Čiličom: fotogaléria

8.2.2018

Postačí mu, ak aktuálny líder Rafael Nadal zo Španielska ako obhajca finálovej účasti nebude 26. februára - 3. marca aspoň v semifinále v mexickom Acapulcu.

Tridsaťjedenročný Nadal pre zranenie bedrového svalu na pravej časti tela nedohral štvrťfinále Australian Open proti Chorvátovi Marinovi Čiličovi, ale následne uviedol, že predbežne plánuje v Acapulcu štartovať.

O päť rokov starší Federer zatiaľ neoznámil, či na základe voľnej karty bude účinkovať na súbežnom podujatí v Dubaji v SAE. Švajčiarovi za predmetný týždeň odpíšu 45 bodov, Španielovi ubudne 300 bodov, momentálne je medzi nimi rozdiel 155 bodov.

Ak by Federer napokon hral v Dubaji, mal by všetko vo vlastných rukách. Post lídra by si určite zabezpečil ziskom titulu, hoci - podľa Nadalovho výsledku v Acapulcu - by mu napokon mohlo stačiť aj menej.

Pre Federera znamená týždeň na prelome februára a marca optimálnu príležitosť ocitnúť sa znova na špici hodnotenia, pretože následne bude obhajovať 2000 bodov za vlaňajšie celkové triumfy v kalifornskom Indian Wells a v Miami na Floride, zatiaľ čo Nadal iba 690 bodov.

Španielovo štvrté funkčné obdobie v pozícii jednotky trvá 24. týždeň od 21. augusta 2017 a ľavoruký Malorčan je dovedna na čele 165. týždeň. Švajčiar dosiaľ naposledy bol na špici 4. novembra 2012 v rámci svojho tretieho funkčného obdobia.

Bol to jeho 302. týždeň na vrchole, čo znamená absolútne maximum. Premiérovo sa jednotkou stal 2. februára 2004.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Za istých okolností nemusí odohrať ani zápas. Federer môže byť čoskoro opäť jednotkou