Federer chce naspäť titul svetovej jednotky

Roger Federer má do budúcej sezóny jasný cieľ - získať späť post svetovej jednotky.
Roger Federer má do budúcej sezóny jasný cieľ - získať späť post svetovej jednotky. (Autor: FOTO - TASR/AFP)
TASR|29. dec 2008 o 18:10

Švajčiarsky tenista Roger Federer začne novú sezónu jedným z najskorších štartov vo svojej kariére.

DUBAJ. Spolu so svetovou jednotkou Rafaelom Nadalom a ďalšími 4 hráčmi sa zúčastní exhibície v Abu Dhabí. Švajčiar sa objaví na kurte už na Nový rok, aby čím najskôr hodil za hlavu relatívne "skromnú" tohtoročnú sezónu.

"Ešte nikdy som nezačínal tak skoro, ako budem v nastávajúcom roku. Ako sa tak pozerám na nadchádzajúcu sezónu, vidím pred sebou veľa výziev. Budem im čeliť, tvrdo na sebe pracovať a snažiť sa uspieť," povedal na svojej webstránke Federer, ktorý má za sebou už mesiac prípravy na svojej "základni" v Dubaji. Na turnaji sa objavia okrem hlavného rivala Nadala aj Andy Murray, Nikolaj Davydenko a Američania Andy Roddick a James Blake.

"Účasť v 3 grandslamových finále a víťazstvo na US Open spolu s olympijským zlatom zo štvorhry po boku Stana Wawrinku ma napĺňajú hrdosťou. Ďalšie ocenenie v ankete Laureus o športovca roka a tiež zisk trofeje na domácom turnaji v Bazileji boli tiež prekrásne chvíle," sumarizoval rok Federer.

Federer prišiel v poslednej sezóne o wimbledonskú dominanciu po dueli so Španielom Nadalom, ktorému sa podarilo aj získať po štvrtýkrát v rade trofej na turnaji Roland Garros. Španielovi sa vyšplhal aj na vrchol svetového rebríčka ešte krátko pred olympiádou v Pekingu. Súčasná dvojka v rebríčku ATP sa dokázala spamätať zo sklamania v Pekingu a dokázal obhájiť 5. titul na US Open v rade a zachoval si nádej na vyrovnanie celkovo 14 víťazstiev Peta Samprasa, na ktorého stráca už iba jedno víťazstvo.

"Keď sa pozriem na posledných 365 dní, tak sa mi vynára veľa nezabudnuteľných zážitkov. Veľkú časť roka som bojoval s nedostatkom tréningu," povedal Federer, ktorý v prvej polovicu roka 2008 zápasil okrem súperov aj s mononukleózou.

Informovala agentúra dpa.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer chce naspäť titul svetovej jednotky