Slávna tenisová súťaž bude mať nový názov, pomenujú ju po americkej legende

Radosť českých tenistiek a kapitána Petra Pálu zo zisku Fed Cupu v roku 2018.
Radosť českých tenistiek a kapitána Petra Pálu zo zisku Fed Cupu v roku 2018. (Autor: TASR)
TASR|17. sep 2020 o 16:24

Do platnosti vstúpi v roku 2021.

LONDÝN. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) predstavila historickú zmenu názvu najväčšej ženskej tímovej tenisovej súťaže.

Pohár federácie premenujú na Pohár Billie Jean Kingovej.

Nový názov je poctou ikone ženského tenisu, ktorá viedla celoživotnú kampaň za sociálnu spravodlivosť a rovnosť.

Bude to prvá veľká globálna tímová súťaž pomenovaná po žene. Nový názov bude najväčšia ženská tímová súťaž v tenise niesť od roku 2021.

Pomáhala ženskému tenisu

Prezident ITF David Haggerty vzdal Kingovej hold.

"Od prvého zápasu vo Fed Cupe ako členka víťazného amerického tímu v roku 1963, cez založenie WTA, až po pozíciu prezidentky celej asociácie, Billie Jean Kingová nikdy neprestala napredovať a ťahať tenis vpred," cituje Haggertyho oficiálna webová stránka Slovenského tenisového zväzu.

"Nové meno najväčšej ženskej tímovej súťaže v tenise je úctou ku všetkému čo dosiahla. Poskytne trvalé dedičstvo, ktoré bude inšpirovať ďalšie generácie hráčov a fanúšikov," dodal.

Kingová je s Fed Cupom úzko prepojená už niekoľko desaťročí. Všetko sa začalo na úvodnom turnaji v roku 1963 a upevnilo sa v priebehu nasledujúcich štyroch dekád.

Vo Fed Cupe je rekordérkou

Trofej zdvihla nad hlavu celkovo desaťkrát - najviac spomedzi všetkých hráčok v histórii. Triumfovala sedemkrát ako hráčka a štyrikrát ako kapitánka (v roku 1976 bola v pozícii hrajúcej kapitánky).

V roku 2010 jej udelili cenu Fed Cup Award of Excellence ako uznanie za všetky úspechy. V roku 2019 ju vymenovali za prvú svetovú veľvyslankyňu súťaže.

"Nič sa nevyrovná pocitu reprezentovať svoju krajinu a byť súčasťou tímu. Preto je táto súťaž pre mňa taká zvláštna a dôležitá. Je mi cťou, že ženský svetový pohár v tenise nesie moje meno. Je to zodpovednosť, ktorú nebudem brať na ľahkú váhu," povedala Kingová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Slávna tenisová súťaž bude mať nový názov, pomenujú ju po americkej legende