Bez Rigy. Fasel chce, aby bol celý šampionát na Slovensku

Zápasy MS by mal opäť hostiť Zimný štadión Ondreja Nepelu.
Zápasy MS by mal opäť hostiť Zimný štadión Ondreja Nepelu. (Autor: TASR)

Prezident IIHF vraj pretláča Slovensko ako organizátora MS2021.

BRATISLAVA. Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) v týchto dňoch rieši otázku dejiska tohtoročného šampionátu. Po tom, čo odobrala právo spoluorganizácie turnaja Minsku, hľadá náhradu.

Doteraz sa hovorilo o troch možnostiach. Celý turnaj by sa uskutočnil v Lotyšsku, alebo by sa zápasy jednej skupiny majstrovstiev hrali v Rige a zápasy druhej buď na Slovensku alebo v Dánsku.

Šéf organizačného výboru MS 2019 Igor Nemeček potvrdil v rozhovore pre Sportnet, že šance Bratislavy na organizovanie turnaja sú veľké.

Fasel pretláča Slovensko

„Z tých troch možností má Bratislava viac plusov ako mínusov. Podľa informácií, ktoré mám od kolegov aj z exekutívy IIHF, veľa z nich je naklonených Bratislave.

Majstrovstvá z roku 2019 v nich zanechali dobrý dojem a nateraz sú vlastne posledné, takže ich majú v živej pamäti. Nehovorím, že to Bratislava získa, ale má veľkú šancu,“ hovoril Nemeček.

Lotyšský portál sportacentrs.com však v utorok informoval, že existuje aj štvrtá alternatíva, ktorú presadzuje prezident IIHF René Fasel.

„Je tu možnosť, že by sa celý turnaj odohral na Slovensku. Tým pádom by Lotyšsko o organizovanie šampionátu prišlo,“ uvádza portál.

„Podľa našich informácií René Fasel, prezident IIHF, výrazne presadzuje slovenskú kandidatúru, “ doplnil web svoje stanovisko. 

Rizikom by bol prechod medzi bublinami

Podľa článku by sa dokonca všetky zápasy mali odohrať v Bratislave. Portál však neuvádza žiadny zdroj svojich informácií.

"Nie sú to oficiálne potvrdené Informácie, ale pochádzajú z dôveryhodného zdroja. Podľa neho preferuje alternatívu s jedným dejiskom šéf IIHF René Fasel pre riziko šírenia covid-19 pri prechode z jednej bubliny do druhej," povedal pre Sportnet autor článku Jānis Celmiņš.

Potvrdil, že najväčším nedostatkom alternatívy, že by sa celý turnaj uskutočnil v Rige, je chýbajúca druhá aréna. Postavili by len provizórne klzisko zakryté stanom.

Doteraz sa o možnosti, že by sa celý turnaj konal len na Slovensku nehovorilo. V Bratislave je len jedna aréna, ktorá spĺňa nároky IIHF na zápasy majstrovstiev sveta. Na jeden štadión je 64 zápasov MS veľká porcia.

Otázne je aj to, či by sa turnaj konal podľa podobného modelu ako pred dvomi rokmi, keď sa jedna základná skupina hrala v Košiciach a druhá v Bratislave.

Rozhodnutie najskôr o týždeň

Lotyši formálne požiadali IIHF, aby o dejisku majstrovstiev sveta 2021 rozhodla najneskôr do 27. januára.

Hovorca IIHF Adam Steiss pre Sportnet potvrdil, že Rada IIHF v utorok rokovala o aktuálnej situácii. 

„Stále prebieha hodnotenie všetkých možností – usporiadanie šampionátu v jednej krajine aj spoločná organizácia. Rozhodnutie urobíme, čo najskôr, aby sme sa posunuli v príprave turnaja. Rada bude mať týždenné stretnutia až pokiaľ nepotvrdí dejisko majstrovstiev sveta 2021. Takže najbližší možný termín bude nasledujúci týždeň,“ uviedol Steiss.

 Šampionát sa bude konať od 21. mája do 6. júna. 






Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Bez Rigy. Fasel chce, aby bol celý šampionát na Slovensku