Hokej spojil národ v ťažkých časoch. Také teraz žijeme (komentár)

Boris Vanya|26. jan 2021 o 00:05

Taká šanca sa neodmieta.

V najbližších dňoch a možno len hodinách Rada IIHF rozhodne, kto nahradí Bielorusko v pozícii spoluorganizátora hokejových majstrovstiev sveta 2021.

V hre sú tri možnosti – celý turnaj sa uskutoční v Lotyšsku, okrem Rigy sa bude konať v Dánsku alebo na Slovensku. Podľa viacerých správ je Bratislava favoritom.

Prinášame dva pohľady na to, čo by šampionát na Slovensku priniesol. Toto je názor, prečo by MS na Slovensku v tomto roku mali byť.

Je to nečakané, bude to trochu zložité a určite nie ideálne. Slovensko má po dvoch rokoch opäť možnosť vyhlásiť na svojom území hokejovú republiku.

A taká šanca sa neodmieta.

Keď v máji 2019 fínski šampióni v zlatom opojení opúšťali Bratislavu, šéf Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel pochválil organizátorov, no zároveň dodal, že ďalšie majstrovstvá sveta prídu na Slovensko, až keď postaví novú halu.

Možno sa mýlil.

Bratislava sa ponúkla, že nahradí Minsk, ktorý prišiel o status hostiteľa pre bezpečnostné riziko. Ak by uspela, podobností s MS 2019 nebude veľa.

S divákmi či bez?

Na Slovensku sa uskutoční iba program jednej skupiny, tú druhú bude hostiť hlavné mesto Lotyšska Riga.

Bratislavskí organizátori nebudú mať na prípravu roky, ale iba mesiace.

Je možné, že do hľadiska sa nedostanú žiadni fanúšikovia a hostiteľ nemôže počítať so ziskom z predaja vstupeniek.

Aký to teda bude mať zmysel?

Azda najväčšou istotou je príprava šampionátu na vysokej úrovni. Organizátorom nahráva, že tím ľudí, ktorý sa postaral o úspešný a hladký priebeh turnaja pred dvoma rokmi, sa dokáže aktivizovať za niekoľko hodín.

Novinkou a výzvou preň bude vytvorenie bubliny, ktorá je podmienkou organizovania veľkých športových podujatí v čase pandémie ochorenia covid-19. Aj to by však mal zvládnuť.   

Prítomnosť divákov v hľadisku je v tejto chvíli otvorená téma. A veľmi citlivá.

MS v hokeji 2021

A-skupina:

  • Rusko
  • Švédsko
  • Česko
  • Švajčiarsko
  • SLOVENSKO
  • Dánsko
  • Bielorusko
  • Veľká Británia

B-skupina:

  • Kanada
  • Fínsko
  • USA
  • Nemecko
  • Lotyšsko
  • Nórsko
  • Taliansko
  • Kazachstan

Predstava tisícov tancujúcich a spievajúcich fanúšikov na tribúnach je v čase núdzového stavu, kolabujúcich nemocníc a prirodzených obáv z nebezpečnej choroby odvážna, priam bizarná.

Ale ľudstvo je odolné a vynaliezavé. Naučí sa žiť, pracovať, milovať a zabávať aj v spoločnosti nového vírusu.

Optimisti už vidia svetielko na konci tunela. Pravidelné testovanie, ale najmä očkovanie by malo eliminovať šírenie covidu.

Aj preto sa organizátori najväčších športových podujatí tohto roka - majstrovstiev Európy vo futbale a olympijských hier v Tokiu - zatiaľ nevzdávajú plánov na účasť fanúšikov.

Podobný postoj zaujme zrejme aj Medzinárodná hokejová federácia. S definitívnym rozhodnutím bude vyčkávať do poslednej chvíle.

Čas, keď sa ľudia vrátia do divadiel, do kín, na hudobné festivaly či na štadióny, sa určite vráti. Otázka znie kedy a za akých podmienok.

Nateraz sa nedá vylúčiť, že zápasy hokejového šampionátu v Bratislave sa budú opäť odohrávať vo výnimočnej atmosfére.

IIHF všetko zaplatí

Zisk organizátorov z majstrovstiev sveta 2019 v Bratislave a Košiciach predstavoval 7,5 milióna eur pred zdanením. Slovenský zväz ľadového hokeja využije značnú časť z tohto finančného balíka na podporu a rozvoj mládežníckeho hokeja.

Takýto scenár po MS 2021 je momentálne nepravdepodobný.

Ani v takom prípade však nepríde hostiteľ skrátka. Náklady na usporiadanie šampionátu v plnej výške uhradí IIHF a bol by v tom čert, keby nepridala aj čosi málo navyše.

Vďaka majstrovstvám tiež získajú (hoci len na zopár dní či týždňov) prácu stovky ľudí.

MS 2021 v Bratislave by však mohli byť predovšetkým diplomatickou investíciou do budúcnosti, čo potvrdil aj známy český hokejový komentátor Robert Záruba.

Ak Slováci teraz vyjdú hokejovej federácii v ústrety, o niekoľko rokov sa im to môže vrátiť. Nateraz sú známe dejiská MS do roku 2025, o nasledujúce majú záujem Nemci. Onedlho sa rozpúta ďalší súboj kandidátov v hokejovom zákulisí.

Ak by aj na Slovensku dovtedy nepribudla nová aréna, mohlo by sa uchádzať o usporiadanie turnaja v lepších časoch s niekým iným.

Napríklad spoločná kandidatúra s Maďarskom k nám na budúci rok privedie európsku hádzanársku elitu.

Šampionát 2021 v Bratislave? Prečo nie. Veď bol to hokej, čo spojil tento národ (aj) v ťažkých časoch. A také teraz žijeme. 



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Hokej spojil národ v ťažkých časoch. Také teraz žijeme (komentár)