F1: Massov hetrik na VC Turecka, Barichellov rekord

SITA|11. máj 2008 o 17:11

Pôvodná správa doplnená o hlas Massu a ďalšie výsledky.


ISTANBUL 11. mája (SITA) - Brazílčan Felipe Massa dosiahol na Veľkej cene Turecka automobilov formuly 1 víťazný hetrik, v nedeľu vyhral na okruhu v Istanbule tretíkrát v rade. Spolu s tímovým kolegom Kimim Räikkönenom, ktorý v krajine polmesiaca triumfoval v roku 2005, sú jedinými víťazmi tamojšej Grand Prix. Obhajca majstrovského titulu Räikkönen tentoraz skončil až tretí, medzi dvojicu Ferrari sa dostal Brit Lewis Hamilton na McLarene. Massa si vybojoval druhé víťazstvo v sezóne a celkovo siedme v kariére. Dvadsaťšesťročný pilot Ferrari sa definitívne po nevydarenom úvode sezóny vrátil do hry o majstrovský titul, z ktorej ho po prvých dvoch pretekoch ročníka mnohí odpisovali. Massa je už v hodnotení MS druhý s 28 bodmi, na lídra celkového poradia Räikkönena stráca po piatich pretekoch 7 bodov. Tretí je rovnako s 28 bodmi Hamilton. Ferrari si upevnilo v Turecku vedenie v Pohári konštruktérov, pred druhým BMW Sauber má už 19-bodový náskok. Okrem vedúceho tria brali body v Istanbule aj Poliak Robert Kubica a Nemec Nick Heidfeld na BMW, Fernando Alonso z Renaultu, Mark Webber z Red Bullu a Nico Rosberg z Williamsu.

"Je skvelé, že som vyhral tieto mimoriadne náročné preteky. Lewis do mňa dobiedzal takmer po celý čas, nedal mi vôbec vydýchnuť a mal som trochu obavy, či mu odolám. Keď ma z tímu informovali, že sa Hamilton rozhodol pre taktiku troch zastávok v boxoch, upokojil som sa a vedel som, že moje šance zvíťaziť stúpli," povedal Felipe Massa.

Do dejín F1 sa v nedeľu zapísal Rubens Barrichello, ktorý nastúpil na svoju 257. veľkú cenu a o jednu VC prekonal doterajší rekord Taliana Riccarda Patreseho. Brazílčan v službách Hondy však príliš spokojný nemohol byť, keď obsadil 14. miesto. Prvýkrát od roku 2005 bolo na štarte pretekov formuly 1 iba 20 jazdcov, keďže tím Super Aguri v priebehu týždňa definitívne skrachoval.

Turecká Veľká cena sa išla pre formulu 1 v nie príliš tradičných podmienkach, namiesto horúčavy bolo iba 17 °C, teplota trate bola 29 °C a jazdci mali problémy s priľnavosťou pneumatík. Štart vyšiel skvele najmä Poliakovi Kubicovi na BMW, ktorý sa posunul z piateho miesta hneď za dvojicu Massa, Hamilton. Hneď v prvých metroch pretekov kolidovali Räikkönen s Heikki Kovalainenom na McLarene. Kým skúsenejší úradujúci majster sveta vyviazol zo stretu bez vážnejších problémov a dostal sa pred neho iba Alonso na Renaulte, jeho krajan musel zájsť do boxov. V prvej zákrute navyše narazil Fisichella z Force India do Nakadžimu z Williamsu a na trať musel vyjsť safety car. Na prvých dvoch miestach sa nič nemenilo, vedenie si držal víťaz kvalifikácie Massa pred Hamiltonom. V 3. kole sa dostal Räikkönen pred Alonsa, Massa sa nevedel striasť Hamiltona. Britský vicemajster sveta jazdil jedno rýchle kolo za druhým, išiel však skôr do boxov a Brazílčan si vedenie udržal. Počas prvých zastávok v boxoch sa dostal Räikkönen pred Kubicu na 3. priečku, inak sa poradie nemenilo. V 24. kole sa podaril vydarený manéver Hamiltonovi, ktorý sa odvážne pretiahol v zákrute popri Massovi a dostal sa do vedenia. Hamilton však na rozdiel od brazílskeho pilota zvolil stratégiu troch zastávok v boxoch a po necelých ôsmich kolách na prvej pozícii musel ísť opäť k mechanikom. Po návrate sa zaradil až na 3. priečku tesne za Räikkönena. Massa s prehľadom držal vedenie. O 2. miesto bojovali Fín a Brit. Rozhodli ich posledné zastávky u mechanikov, kým Räikkönen išiel do boxov v 43., Hamilton až v 45. kole a to bolo vo vyrovnaných pretekoch dôležité. Pilot McLarenu vďaka ľahšiemu autu dokázal počas dvoch kôl získať na jazdca Ferrari takmer 2 sekundy a vymenil si s ním poradie. Obaja už takto došli aj do cieľa.


Výsledky:


VC Turecka: 1. Felipe Massa (Braz./Ferrari) 1:26:49,451 h (priemerná rýchlosť: 213,809 km/h), 2. Lewis Hamilton (V. Brit./McLaren) +3,779 s, 3. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +4,271, 4. Robert Kubica (Poľ./BMW Sauber) +21,945, 5. Nick Heidfeld (Nem./BMW Sauber) +38,741, 6. Fernando Alonso (Šp./Renault) +53,724, 7. Mark Webber (Austr./Red Bull) +1:04,229, 8. Nico Rosberg (Nem./Williams) +1:11,406, 9. David Coulthard (V. Brit./Red Bull) +1:15,270, 10. Jarno Trulli (Tal./Toyota) +1:16,344, 11. Jenson Button (V. Brit./Honda) -1 kolo, 12. Heikki Kovalainen (Fín./McLaren) -1 kolo, 13. Timo Glock (Nem./Toyota) -1 kolo, 14. Rubens Barrichello (Braz./Honda) -1 kolo, 15. Nelson Piquet jr. (Braz./Renault) -1 kolo, 16. Adrian Sutil (Nem./Force India) -1 kolo, 17. Sebastian Vettel (Nem./Toro Rosso) -1 kolo.


Poradie v seriáli MS F1 (po 5 pretekoch):


Jazdci: 1. Kimi Räikkönen (Fín.) Ferrari 35 bodov, 2. Felipe Massa (Braz.) Ferrari 28, 3. Lewis Hamilton (V. Brit.) McLaren 28, 4. Robert Kubica (Poľ.) BMW 24, 5. Nick Heidfeld (Nem.) BMW 20, 6. Heikki Kovalainen (Fín.) McLaren 14, 7. Mark Webber (Austr.) Red Bull 10, 8. Fernando Alonso (Šp.) Renault 9, 9. Jarno Trulli (Tal.) Toyota 9, 10. Nico Rosberg (Nem.) Williams 8, 11. Kazuki Nakadžima (Jap.) Williams 5, 12. Jenson Button (V. Brit.) Honda 3, 13. Sebastien Bourdais (Fr.) Toro Rosso 2


Pohár konštruktérov: 1. Ferrari 63 bodov, 2. BMW-Sauber 44, 3. McLaren-Mercedes 42, 4. Williams 13, 5. Red Bull 10, 6. Toyota 9, 7. Renault 9, 8. Honda 3, 9. Toro Rosso 2.


Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»F1: Massov hetrik na VC Turecka, Barichellov rekord