EYOF na Slovensku bolo najsledovanejšie v histórii. Naživo prišlo asi 150-tisíc ľudí

Otvárací ceremoniál na EYOF 2022.
Otvárací ceremoniál na EYOF 2022. (Autor: TASR)
TASR|30. júl 2022 o 12:22

Banská Bystrica sa stala dejiskom najväčšieho kontinentálneho multišportového mládežníckeho podujatia.

BANSKÁ BYSTRICA. Organizátorov Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici prekvapil divácky záujem o podujatie.

Na trinásť športovísk a do fanúšikovskej zóny zavítalo takmer 150-tisíc návštevníkov.

EYOF 2022 sa v sobotu skončí záverečným ceremoniálom, ktorý sa pre nepriaznivú predpoveď počasia uskutoční v športovej hale Dukla určenej pre súťaže v džude v banskobystrickom Šport parku.

Hrdosť na Banskú Bystricu

"Vysoká návštevnosť na športoviskách a vo fanzóne s takmer 150-tisíc ľuďmi nás ohúrila. EYOF rozprúdil športový život nielen v Banskej Bystrici, ale v celom regióne.

Špeciálna vďaka patrí dobrovoľníkom, bez ktorých by nebolo možné podujatie takého rozsahu zorganizovať," uviedol na tlačovej konferencii výkonný riaditeľ EYOF 2022 Peter Hamaj.

Mrzelo ho, že záverečný ceremoniál sa musel presunúť z vonkajších priestorov do haly: "Žiaľ, nepriaznivá predpoveď počasia nás donútila ceremoniál presunúť z fanzóny do vnútorných priestorov.

Pre kapacitné dôvody ho bude tvoriť len protokolárna časť, teda odovzdanie organizátorskej štafety nasledujúcemu hostiteľovi EYOF - slovinskému Mariboru."

Banská Bystrica sa stala dejiskom najväčšieho kontinentálneho multišportového mládežníckeho podujatia.

"Dokázali sme, že v porovnaní so svetovými metropolami môže aj malé mesto pod Urpínom dokázať veľké veci. Som hrdý na Banskú Bystricu," uviedol prezident organizačného výboru a primátor hostiteľského mesta Ján Nosko.

Najsledovanejší EYOF

"Úprimne sa chcem poďakovať každému, kto prispel k úspešnému priebehu tejto výnimočnej udalosti. Moja vďaka patrí organizačnému výboru, ktorý sa počas troch náročných rokov príprav nevzdal a dotiahol to do úspešného konca. Poďakovanie patrí aj vyše tisícke dobrovoľníkom, vďaka ktorým fungovalo na športoviskách a v uliciach nášho mesta všetko tak, ako malo.

Ďakujem viac ako trom tisíckam športovcom a športovým výpravám zo 48 krajín za skvelé výkony v duchu olympizmu a fair play. Mesto športu a olympijských víťazov, ale aj celý región ďakujú za splnenie tohto neopakovateľného športového sna.

Verím, že nielen zahraniční hostia, ale aj my - domáci si z podujatia odnášame silné zážitky a nezabudnuteľné spomienky na celý život. Ďakujem za výnimočné chvíle a za to, že sme mohli zažiariť," dodal Nosko.

Prezident Európskych olympijských výborov (EOV) Spyros Capralos vyzdvihol, že Banská Bystrica posunula EYOF opäť na vyššiu úroveň: "Bola to pozoruhodná ukážka budúceho športového potenciálu Európy, ktorý podľa mňa skutočne zažiaril na kontinentálnej scéne.

Boli sme svedkami prekonávania rekordov na športoviskách aj mimo nich, ako aj zápisov do histórie v podobe míľnikov, ako bola napríklad vôbec prvá medaila z EYOF pre Maltu. EYOF vždy úspešne prispieval k zjednocovaniu Európy prostredníctvom športu a propagácie olympijských hodnôt medzi mladými športovcami a fanúšikmi.

Na tohtoročnom EYOF sme sa však dostali o krok ďalej. Počas celého týždňa išli zábery zo skvelých športových vystúpení do sveta prostredníctvom kanála streamingu EOV, pričom viac ako 100-tisíc jedinečných sledovateľov videlo 60 hodín živého vysielania.

Vďaka tomu je tento EYOF vôbec najsledovanejším v histórii s viac ako pol miliónom pozretí. Sme veľmi hrdí na tento úspech a ďakujeme našim priateľom tu na Slovensku, že urobili z tohto EYOF podujatie, ktoré zanechá dlhotrvajúci vplyv na európsky šport."

K bezproblémovému priebehu prispela aj pripravenosť športovísk v Banskej Bystrici, Zvolene, Detve, Badíne a Slovenskej Ľupči. "Sme prekvapení vysokou úrovňou výkonov športovcov. Zároveň nás zaujala súťaživosť a vzájomná tímová podpora, s akou sa púšťali do súbojov.

Mnohí si vylepšili svoje osobné maximá. Napríklad vo volejbale bola vysoká kvalita, takisto v gymnastike sa prezentovali dievčatá, ktoré o týždeň odchádzajú na európsky šampionát dospelých aj juniorov," dodal športový riaditeľ EYOF 2022 Marek Majerčák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»EYOF na Slovensku bolo najsledovanejšie v histórii. Naživo prišlo asi 150-tisíc ľudí