Nemci vyzývajú na tvrdé tresty. UEFA dáva tímom Superligy poslednú šancu

Šéf UEFA Aleksander Čeferin.
Šéf UEFA Aleksander Čeferin. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|20. apr 2021 o 17:30

Vylúčenia by sa mali týkať aj mládeže.

BERLÍN, MONTREUX. Prezident Nemeckého futbalového zväzu (DFB) Fritz Keller vyzval k vylúčeniu dvanástich účastníkov Európskej Superligy (ESL) zo všetkých ostatných súťaží.

Superligu založilo dvanásť elitných klubov z Anglicka, Talianska a Španielska. Od začiatku boli terčom ostrej kritiky a hrozia im prísne sankcie od Európskej futbalovej únie (UEFA).

O ich prípadnom vylúčení z domácich či európskych pohárových súťaží i možnom zákaze reprezentácie pre ich hráčov by mala UEFA rozhodnúť v piatok.

Keller: Futbal je otvorený a pre všetkých

Podľa slov nemeckého prezidenta by mali byť zakladatelia Superligy prijatí späť, až keď prehodnotia svoj zámer vytvoriť uzavretú ligu.

"Všetkých, vrátane ich mládežníckych tímov, by mali vylúčiť z ostatných súťaží dovtedy, kým nezačnú myslieť na fanúšikov. Vďaka nim sa stali veľkoklubmi. Mali by prestal myslieť na svoje peňaženky," vyhlásil Keller.

"Futbal je otvorený a pre všetkých. Uzavretá Superliga je iba pre superbohatých a superbezohľadných," dodal šéf DFB na twitterovom účte zväzu.

Čeferin odkazuje: Stále máte čas zmeniť názor

Prezident UEFA Aleksander Čeferin apeluje na majiteľov šiestich anglických klubov zapojených do projektu vznikajúcej Superligy, že stále majú možnosť rozmyslieť si to ako prejav rešpektu voči svojim fanúšikom.

Slovinec na čele európskeho futbalu v utorok opäť raz tvrdo odsúdil postup dvanástky európskych futbalových veľkoklubov, ktorá v nedeľu večer prezentovala vznik novej súťaže. Sú medzi nimi po tri tímy z Talianska, Španielska a rovný poltucet z Anglicka.

"Páni, urobili ste obrovskú chybu. Niektorí hovoria, že je to chamtivosť, ďalší o arogancii či úplnej ignorancii anglickej futbalovej kultúry. Nezáleží však na tom. Dôležité je, že stále je čas zmeniť názor. Každý totiž robí chyby," povedal Čeferin na adresu anglických mužstiev.

Z ostrovných tímov medzi zakladateľmi Superligy figurujú Manchester United, Manchester City, FC Liverpool, FC Chelsea, FC Arsenal a Tottenham Hotspur.

Čeferin ich tiež vyzval aby vzdali úctu fanúšikom, pričom signatárov iniciatívy označil aj ako skupinu sebcov.

"Rozmýšľajte a radšej nezapájajte lásku k futbalu, pretože podľa mňa ju niektorí ani nemáte," pokračoval šéf UEFA.

Okrem toho Čeferin vo svojom príhovore pred delegátmi kongresu UEFA zmienil aj niekoľko mailov od fanúšikov, pričom poznamenal, že pri ich čítaní bolo len ťažké zdržať sa sĺz.

Prezident UEFA avizovaný vznik Superligy označil ako priamy útok na Ligu majstrov a snahu zničiť historickú pyramídovú štruktúru celého európskeho futbalu.

"Tento zápas nemôžeme prehrať," tvrdí slovinský právnik.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Nemci vyzývajú na tvrdé tresty. UEFA dáva tímom Superligy poslednú šancu