Eto'o strelil hetrik, Mourinho: Šance United obhájiť titul sú nulové

(Autor: SITA/AP)
Sportnet|19. jan 2014 o 14:21

Manchester United sa významne vzďaľuje od možnosti zahrať si na budúci rok Ligu majstrov.

  • Chelsea zostáva v tabuľke tretia. Na prvý Arsenal stráca iba dva body, na druhý Man City bod.
  • Man Utd je siedmy s veľkou stratou na vedúcu trojicu a čaká ho tvrdý boj o prvú štvorku.
  • Nezaváhal Arsenal ani Man City, štvrtý Liverpool iba remizoval. Pozrite si súhrny.

BRATISLAVA. Ešte vlani bol Samuel Eto'o s príjmom dvadsať miliónov eur ročne najlepšie zarábajúcim futbalistom sveta.

Majiteľ ruského klubu Anži Machačkala sa však rozhodol po minulej sezóne znížiť rozpočet a Kamerunčana už nechcel platiť. Tridsaťtriročný Eto'o sa v lete upísal Chelsea.

„Samuel hral dva roky bez veľkej motivácie. A ak táto doba trvá tak dlho, stratíte kondíciu, bystrosť aj apetít. Preto ma neprekvapilo, keď po dvoch rokoch v Machačkale neprišiel v najlepšej forme,” vyhlásil pre britské médiá tréner Chelsea José Mourinho.

Eto'o sa po dlhej dobe opäť predviedol ako počas svojej najväčšej slávy.

V 22. kole zničil Manchester United tromi gólmi, jeho Chelsea vyhrala v šlágri Premier League doma 3:1.

Pre Eto'a to bol už 354 gól v kariére vo všetkých súťažiach. Z aktívnych elitných futbalistov ich dal viac iba Ronaldo a Messi.

Anglická Premier League - 22. kolo:

Chelsea - Manchester United 3:1 (2:0)

Góly: 17., 45., a 49. Eto'o - 78. Hernandez. ČK. 92. Vidič

Chelsea: Čech - Ivanovič, Cahill, Terry, Azpilicueta - Ramires, Luiz - Willian, Oscar, Hazard - Eto'o. Náhradníci: Schwarzer, Cole, Mikel, Lampard, Matič, Mata, Torres.

Man Utd: De Gea - Rafael, Evans, Vidič, Evra - Valencia, Carrick, Jones, Young - Januzaj, Welbeck. Náhradníci: Lindegaard, Smalling, Cleverley, Fletcher, Giggs, Kagawa, Hernandez.

Kamerunčan Eto'o dostal proti United prednosť pred Torresom, čo mnohých fanúšikov prekvapilo aj pobúrilo. Po zápase museli chváliť majtrovský ťah trénera Mourinha. Eto'o je od roku 1954 prvým hráčom Chelsea, ktorému sa podarilo dať United tri góly.

Eto'o v tejto sezóne veľa nenahral, v základnej zostave nastúpil v Premier League iba sedemkrát. Vrátane súboja proti United dal iba šesť gólov.

Roky patril medzi najlepších útočníkov sveta, najlepšie obdobie prežil v Barcelone, za ktorú strelil v 201 zápasoch 129 gólov. S Kataláncami vyhral v roku 2009 všetky súťaže, to isté sa mu podarilo aj o rok neskôr v Interi Miláno.

Tréneri povedali po zápase:

Kouč víťazného mužstva José Mourinho považuje šance United na obhajobu majstrovského titulu po tomto výsledku takmer za nulové. "Budú to mať ťažké. Za Arsenalom zaostávajú o 14 bodov, za Manchestrom City o 13 a za nami o 12. Jeden z týchto tímov možno odpadne, ale všetky tri určite nie. Čaká ich boj o umiestnenie v prvej štvorke. Pri druhom góle ukázal Eto'o inštinkt zabijaka. Zdá sa, že sa vracia do svojej najlepšej formy."

Tréner United David Moyes: "Nezaslúžili sme si prehrávať po prvom polčase 0:2. Pri prvom góle sme mali smolu, ale pri zvyšných dvoch si musíme spytovať svedomie. Nebránili sme dostatočne. Červená karta pre Nemanju Vidiča bola prísna. Ďalší obranca Rafael da Silva však mohol taktiež predčasne putovať pod sprchy."


Online prenos

95 min. Koniec zápasu, Chelsea - Man Utd 3:1. Góly: 17., 45., a 49. Eto'o - 78. Hernandez.

Chelsea aj po víťazstve zostáva v tabuľke Premier League tretia. Na prvý Arsenal však stráca iba dva body a druhý Man City jeden bod.

Majster Manchester United, naopak, vypadáva z hry o titul. V novom roku prehral štvrtý z piatich zápasov a zostáva na siedmom mieste tabuľky s 14-bodovou stratou na lídra.

_cervena.jpg 92. min. Ako keby nebol tento zápas pre United už tak dosť zlý. Hostia prichádzajú o kapitána Vidiča, ktorý dostáva červenú kartu. Tímu bude v ďalších zápasoch veľmi chýbať.

85. min. „Taktika United: daj loptu Januzajovi a dúfaj,“ komentuje Guardian. Comeback sa nekoná, do konca zostáva päť minút. Mourinho posiela na ihrisko Nemanju Matiča.

pl9_res.jpg

80. min. Chelsea vzápätí striedala. Hráča zápasu Eto'oa nahradil Torres.

pl_treti.gif

_gol.jpg 78. min. Javier Hernandéz dáva United malú nádej gólom na 1:3. Jones strieľal z vnútra šestnástky, ale mimo - Hernandez však natiahol nohu a zblízka loptu tečoval do siete.

75. min. Odkedy padol tretí gól, sa druhý polčas iba dohráva.

69. min. United neboli ďaleko od zníženia na 1:3. Čech dostal malú domov, ale loptu zle spracoval a pri bránkovej čiare musel zasahovať pred Hernandézom.

pl7_res.jpg

63. min. Aj pred dvoma rokmi United na Chelsea prehrávali 0:3 a dokázali vyrovnať. Ak by sa im to podarilo dnes, bol by to zázrak.

Chelsea nepredvádza žiadny dokonalý výkon, ale vedie o tri góly a má ešte stále 30 minút.

57. min. Man Utd opäť strieda, Javier Hernandez nahradil Ashleyho Younga.

55. min. Samuel Eto'o je iba štvrtým hráčom, ktorý strelil hetrik proti Man Utd v Premier League. Predtým sa to podarilo Romelovi Lukakovi, Dirkovi Kuytovi a Davidovi Bentleymu.

53. min. Skvelý zápas pre Eto'oa, hrozný pre Moyesa. United predvádzajú katastrofálnu obranu a tréner strieda Evru za Smallinga.

_gol.jpg 49. min. Žiadny obrat sa nekoná, Samuel Eto'o strieľa krátko po prestávke tretí gól a završuje hetrik.

pl6_r8782_res.jpeg

49. min. Manchester United vie, aké je to prehrávať. V tejto sezóne Premier League prehrával už v 11 zápasoch, v o jednom menej ako Hull City. Otázka znie - dokáže zápas na Stamford Bridge ešte zdramatizovať?

46. min. Začal sa druhý polčas, Moyes zatiaľ nestrieda.

Polčas. Chelsea bola v prvej 45-minútovke nemilosrdná, presne ako Mourinhove tímy bývajú. United hrali prekvapivo dobre - najmä 18-ročný Adnan Januzaj - ale nevyužili tlak a šance z úvodu a Chelsea z prvej príležitosti išla do vedenia. Prvý gól možno prišiel po tečovanej strele Eto'oa, ale druhý bol po katastrofalnom bránení - kamerunský útočník bol na päťke úplne osamotený.

45. min. Mourinho do zápasu prekvapujúco nasadil Eto'oa pred Torresom, Kamerunčan sa mu odvďačil dvoma gólmi za polčas.

_gol.jpg 45. min. Chelsea - Man Utd 2:0. Domáci strieľajú krátko pred uplynutím 45. minúty druhý gól. United síce odvrátili rohový kop pred šestnástku, ale vzápätí prestali brániť. Ramires poslal loptu na krídlo Cahillovi a jeho pas do päťky nachádza Samuela Eto'oa - 2:0.

etoo3.gif

42. min. Šanca aj pre Chelsea. Tečovaný center Eto'oa sa dostal k Oscarovi, ktorý sa akrobaticky pokúša o nožničky, ale mieri vedľa.


37. min. Nechýbalo veľa a mohlo byť vyrovnané. Adnan Januzaj posiela loptu do šestnástky, prekvapujúco sa dostáva k Welbeckovi, ale z 10 metrov strieľa nedôrazne. Čech chytá.

31. min. Skvelý prienik Januzaja po ľavom krídle. Pri čiare sa zbavil Luiza a poslal loptu pred Čechovu bránu. Welbeck ani Valencia však neboli na správnom mieste. Je to ďaleko otvorenejší a zaujímavejší zápas než sa očakávalo.

26. min. Man Utd sa prebral z gólu a snaží sa o odpoveď. Je to však Chelsea, ktorá začína preberať iniciatívu.

_gol.jpg 17. min. Samuel Eto'o otvára skóre. V prvej štvrťhodine sa dotkol lopty iba dvakrát, ale z prvej väčšej príležitosti posiela Chelsea do vedenia. Jeho strela spoza šestnástky sa ešte obtrela o Michaela Carricka a končí v pravom rohu De Geovej brány - 1:0.

pl_prvy.gif

10. min. Chelsea sa zatiaľ ledva dostala za polovicu. United mali v úvodných deviatich minútach 73-percentné držanie lopty. Ramires sa predsa dostal k strele, ale jeho slabý pokus De Gea chytá.

pl3_res.jpg

2. min. Skvelý štart v podaní Man Utd. Young a Welbeck si vymenili krátke prihrávky na hranici šestnástky a Young sa ocitol v dobrej pozícii pred domácou bránkou. Čech však jeho strelu po zemi vyráža.

1. min. Zápas sa začal, vykopáva Manchester United.

16:53 Prvý vzájomný zápas oboch tímov v auguste priniesol veľké očakávania (oba tímy mali nových manažérov), ale mizernú hru, minimum šancí, a výsledok 0:0.

José Mourinho použil rovnakú taktiku aj na ihrisku Arsenalu v decembri, ale dovolí si tak hrať proti zraniteľnému majstrovi, pred vlastnými fanúšikmi a majiteľom?

Ešte dôležitejší je tento zápas pre manažéra United Davida Moyesa. Môže priniesť štvrtú porážku z piatich zápasov, ale aj doteraz jeho najväčšie víťazstvo v sezóne, ktoré čaká málokto.

_gol.jpg 16:31 Tottenham pridal v druhom polčase ešte dva góly a na ihrisku Swansea vyhral 3:1. Znamená to, že sa bodovo vyrovnal štvrtému Liverpoolu a na šesť odskočil siedmemu Manchestru United.

16:23 Nová posila Chelsea Nemanja Matič je medzi náhradníkmi. Na lavičke Chelsea sú ešte Schwarzer, Cole, Mikel, Lampard, Mata a Torres. Náhradníkmi United sú Lindegaard, Giggs, Smalling, Hernandez, Cleverley, Fletcher a Kagawa.

16:16 Základné zostavy. V útoku Chelsea napokon nedostane príležitosť Torres, ale Eto'o. V jedenástke Man Utd je prekvapením nasadenie Ashleyho Younga na ľavej strane zálohy a návrat Phila Jonesa.

Chelsea: Čech - Ivanovič, Cahill, Terry, Azpilicueta - Ramires, Luiz - Willian, Oscar, Hazard - Eto'o

Man Utd: De Gea - Rafael, Evans, Vidič, Evra - Valencia, Carrick, Jones, Young - Januzaj, Welbeck.

16:01 „Niet pochýb, že Chelsea je veľkým favoritom. Je v dobrej forme, hrá Mourinhovým štýlom,“ hovorí expert BBC Pat Nevin. Remíza podľa neho United nestačí, potrebujú útočiť. „A to je zrejme posledná vec, ktorú by ste proti nim chceli robiť v tomto momente.“

Aj Ray Wilkins, ďalší expert BBC, tipuje víťazstvo domácich. Upozorňuje najmä na problémy United v obrannej formácii. Aj vinou zranení sa stopérska dvojica striedala príliš často.

_gol.jpg 15:21 V prvom dnešnom zápase Tottenham vyhráva na ihrisku Swansea po prvom polčase 1:0. Domáci hrali výborne, no inkasovali z prvej šance Spurs. V 35. minúte sa presadil Adebayor.

adebayor_res.jpg

Emmanuel Adebayor otvára skóre. FOTO - SITA/AP

((anketa1))

15:07 Kto dnes (ne)môže nastúpiť?

Chelsea počas týždňa kúpila Nemanju Matiča za 25 miliónov eur, ale podľa Mourinha hrať ešte nebude. Frank Lampard by sa mal vrátiť po zranení lýtka, Branislav Ivanovič si naopak stále nedoliečil koleno.

Man Utd chýba Wayne Rooney (zranenie slabín) a Robin van Persie (zranenie stehna), obranca Fabio si odpykáva trest za červenú kartu. Brazílčan Anderson odišiel na hosťovanie do Fiorentiny.

14:42 Man Utd info. Bol to veľmi zlý štart do nového roka pre United: 1. januára prehrali doma v lige s Tottenhamom, 5.1. opäť doma v FA Cupe so Swansea, a 7.1. v Ligovom pohári v Sunderlande. Sériu troch prehier za jediný týždeň zastavili doma v lige so Swansea, ale súper mal na Old Trafforde 61-percentné držanie lopty.

Výhra na Stamford Bridge United sotva vráti do boja o titul, no môže im napraviť pošramotené sebavedomie a priblížiť ich k miestu v top4. Na štvrtý Liverpool strácajú šesť bodov.

14:37 Chelsea info. Londýnčania musia ísť do zápasu plní sebavedomia. Nejde iba o ich aktuálnu formu, ale aj výsledky proti najväčším súperom. Vonku dvakrát úspešne hrali na remízu 0:0 s Man Utd aj Arsenalom a doma porazili Man City aj Liverpool.

Mourinho nikdy neprehral ligový zápas na Stamford Bridge (70 zápasov). Ak jeho tím dnes zvíťazí, na prvý Arsenal bude strácať iba dva body.

pl1_r2258_res.jpeg

Ťažký mesiac. Od Nového roku United vyhrali jediný zápas.

14:22 Nie je to súboj hlavných konkurentov o titul, ale stále je to zápas kola. Manchester United neprichádza na Chelsea práve v najvhodnejšom čase. Manažér David Moyes je pod veľkým tlakom, mužstvo hrá nevýrazne, prehráva zápasy a už tak ťažký súboj proti tímu Josého Mourinha musí odohrať bez dvojice kľúčových hráčov, Wayna Rooneyho a Robina van Perseyho. Ak k tomu prirátate presvedčivé výsledky Chelsea z posledného mesiaca, favorit je zrejmý.

Mourinho po decembrovom vypadnutí z Ligového pohára pozmenil taktiku a vrátil sa k defenzívnejšiemu štýlu. „Ak chcem vyhrať 1:0, môžem. Myslím, že je to jedna z najľahších vecí vo futbale,“ povedal vtedy pre Guardian a nie, že by mu to nevychádzalo. Od toho momentu Chelsea v šiestich súťažných zápasoch päťkrát zvíťazila a inkasovala jediný gól.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Eto'o strelil hetrik, Mourinho: Šance United obhájiť titul sú nulové