Dym z auta, naháňačka. Tregubovová bojovala o slovenské občianstvo

Hádzanárka Michaloviec Tatiana Tregubovová.
Hádzanárka Michaloviec Tatiana Tregubovová. (Autor: SITA)
SITA|30. máj 2014 o 13:14

Za Slovensko môže nastúpiť posila z Ukrajiny, hádzanárka Michaloviec Tatiana Tregubovová.

MICHALOVCE. Sedela v pokazenom aute z ktorého sa dymilo, zháňala taxík, nemala správne oblečenie, učila sa sľub. A všetko potrebovala vyriešiť čím skôr.

Ukrajinka Tatiana Tregubovová všetko vyriešila a so slovenským občianstvom môže pomôcť našej reprezentácii. Výborná ľavoruká hádzanárka Iuventy Michalovce, rodáčka z Užhorodu sa už aj pripravovala s budúcimi spoluhráčkami z reprezentácie v Liptovskom Jáne. V záverečný deň sústredenia si išla prevziať slovenské občianstvo.

Nemala oblečenie

Do Košíc sa vybrala autom s klubovými kolegami. Ako minuli tabuľu pri vstupe do Košíc, nastali problémy.

„Z auta sa začalo dymiť, tak sme si zavolali taxík, aby sme všetko stihli na 13.00,“ opisuje Tregubovová.

Po príchode na úrad zistili, že podľa kódexu musí mať primerané spoločenské oblečenie, lebo bude skladať sľub. „To som tiež nevedela. Nastal stres, keďže som si musela ísť narýchlo zháňať slušné oblečenie. Text sľubu som si aspoň odfotila do mobilu a snažila som sa ho prečítať, aby som sa potom nezakoktala,“ priblížila Tregubovová.

Problém s oblečením vyriešila kúpou saka a výmenou riflí za slušnejšie nohavice s členkou sprievodu. „Po oficiálnej časti opadla nervozita a bola som šťastná, že to mám úspešne za sebou,“ povedala už s úľavou v hlase. Z košického výletu sa dostala späť do Michaloviec autobusom.

Záležitosti okolo udelenia občianstva Tregubovovej bolo treba dotiahnuť tento týždeň, aby ju stihli napísať na súpisku pred zostávajúcimi dvoma zápasmi kvalifikácie ME 2014 doma proti Francúzsku a na Islande.

Slovensko v nich chce uspieť a zaistiť si postup. „Keby sa to včas nestihlo, vyšlo by nazmar trojmesačné úsilie. Našťastie sa to podarilo a cítim veľkú úľavu na srdci,“ povedala hádzanárka.

Ešte potrebuje pas

„Tatiana hrá v Michalovciach štvrtý rok, našla si tam priateľa, bude sa vydávať, chce žiť na Slovensku,“ povedal SME Martin Simonides, generálny sekretár hádzanárskeho zväzu.

„Je to ľavoruká hráčka a už roky dokazuje, že patrí do európskej špičky,“ dodal Simonides. Pre reprezentáciu bude podľa neho určite posilou. „Stačí nám jeden bod a zároveň sme veľmi ďaleko. Veľmi chceme po dvadsiatich rokoch na európsky šampionát postúpiť a naturalizovanie Tatiany Tregubovovej je jednou z vecí, vďaka ktorej sa nám to môže podariť,“ dodal Simonides.

Na zapísanie na súpisku ešte Tregubovová potrebuje platný pas. Mala by ho získať v pondelok ráno. „Pevne verím, že sa už nič nestane a v pondelok ju v deň uzávierky budeme môcť dopísať na súpisku aj s číslom pasu,“ dodal Simonides.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Dym z auta, naháňačka. Tregubovová bojovala o slovenské občianstvo