Šikovný ľavák skončil potichu. Vedie mládež famóznej akadémie

Dušan Švento je trénerom v akadémii Salzburgu
Dušan Švento je trénerom v akadémii Salzburgu (Autor: Gabriel Kuchta/SME)
Pavol Spál|2. mar 2022 o 06:00

Prečo nie je Salzburg proti Žiline favoritom? Švento vysvetľuje.

Patrí medzi najšikovnejších ľavákov v dejinách futbalovej reprezentácie Slovenska. Zahral si aj na majstrovstvách Európy 2016.

DUŠAN ŠVENTO (36 r.) patril medzi hráčske esá Red Bull Salzburg i pražskej Slavie, pôsobil aj v bundesligovom Kolíne. 

Žilinu čaká v stredu (o 16.30 vysiela TV Dajto) futbalový sviatok. V rámci osemfinále mládežníckej Ligy majstrov privíta RB Salzburg.

Práve Švento pracuje v štruktúrach rakúskej akadémie, ktorá má povesť tej najmodernejšej v Európe. Pôsobí ako mládežnícky tréner RB do 18 rokov. 

V poslednom čase bolo okolo vás ticho. Máte tridsaťšesť a hráčsku kariéru ste nikdy oficiálne neukončili. Prečo?

Nepovažoval som za dôležité to dávať von, nikdy som nechcel byť v centre pozornosti. Pre mňa to bola osobná záležitosť. Nechcel som z toho robiť veľké fanfáry. 

Trebárs váš rovesník Cristiano Ronaldo stále hráva na najvyššej úrovni, vy ste skončili už vo veku 33 rokov. Nezabalil ste to skoro? 

Určite zohralo rolu, že moji stále ešte aktívni rovesníci nemali nikdy vážnejšie zranenie. Už v devätnástich som si roztrhol predný krížny väz. Po takomto zákroku do kolien sa možno trošku oslabuje aj mentalita. Človek sa potom viac strachuje, čo sa opäť stane v budúcnosti.

Neskôr pribudli iné zranenia, tiež súvisiace s kolenom. Chrupavka. Na konci kariéry som už trénoval s opuchnutým kolenom a chcel som si niečo dokazovať. Intenzívny tréning mi nerobil dobre. Potom som to prehodnotil. Chcel som zdravo žiť aj po hráčskej kariére. Snažím sa však dať telo dokopy a udržiavať sa. 

Mnohí športovci nezvládnu ukončenie kariéry. Aké sú vaše skúsenosti?

Musím priznať, že to nie je jednouché. Nezažívate rovnaké stereotypy a nemáte režim, ako počas kariéry. Každý musí nájsť zmysel života. Ja som ho našiel v rodine, máme dve deti, malých chlapcov. To ma posúva ďalej. Snažím sa nájsť, čo by bolo pre mňa v živote to najzmysluplnejšie. Je to proces, ktorý trvá možno viac rokov. 

Český futbalista Tomáš Řepka nazval ukončenie kariéry polosmrťou. Odráža to prirovnanie realitu?

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Šikovný ľavák skončil potichu. Vedie mládež famóznej akadémie