Dubnický cieľ v A-kategórii EP klubov - zostať medzi elitou

SITA|24. máj 2007 o 07:40

DUBNICA NAD VÁHOM 24. mája (SITA) - S jednozančným cieľom udržať sa v elitnej A-kategórii Európskeho pohára klubov odleteli vo štvrtok do juhoportugalskej Albufeiry atléti Spartaka Dubnica nad Váhom. ...

DUBNICA NAD VÁHOM 24. mája (SITA) - S jednozančným cieľom udržať sa v elitnej A-kategórii Európskeho pohára klubov odleteli vo štvrtok do juhoportugalskej Albufeiry atléti Spartaka Dubnica nad Váhom. Vlani v premiére medzi kontinentálnou klubovou elitou sa im to podarilo a do "béčka" poslali pražskú Duklu a francúzsky CA Montreuil. "Čaká nás neľahká úloha, lebo v porovnaní so súpermi sme predsa len malý klub. Ale radi by sme aj teraz potvrdili, že minuloročné šieste miesto nebolo dielom náhody," zdôraznil prezident AK Spartak Dubnica n/V. Milan Hort. "Nech však dopadneme akokoľvek, chcem, aby mal každý pocit, že urobil pre družstvo maximum. Európsky pohár je pre klub jedným z vrcholov sezóny."

Na rozdiel od vlaňajška sa v A-kategórii predstaví iba sedem tímov, grécky Panellinios Atény pre údajné problémy s dopravou do dejiska podujatia odriekol účasť. Pre Dubničanov to znamená, že na udržanie sa medzi elitou potrebujú zdolať aspoň jedného súpera. Štvorica Luč Moskva (obhajca prvenstva), Fiamme Gialle Rím, Sporting Lisabon a španielsky Puma Chapin Jerez bude zrejme aj tentoraz nad sily slovenského majstra, ale s dvojicou nováčikov v A-kategórii, anglickým Belgrave Harriers a tureckým Fenerbahce Istanbul, môžu rovnocenne súperiť o 6. miesto. "Skončiť v prvej šestke nie je nesplniteľný cieľ, chceme sa zachrániť. Dôležité bude, aby zabrali opory tímu i hosťujúci Keňania. Na dno svojich síl však musia siahnuť úplne všetci. Každý bodík môže zohrať mimoriadne dôležitú úlohu," pripomenul Milan

Dubničania sa už tradične budú spoliehať na dvoch hosťujúcich afrických bežcov. Tentoraz získali Keňanov Charlesa Betta (1500 a 3000 m) a Elijaha Kibwaleia (5000 m a 3000 m prek.). Dvadsaťtriročný Bett reprezentoval Spartak už vlani (2. na 3000 m a 6. na 1500 m). Kibwalei, ktorý sa môže pochváliť aj titulom armádneho majstra Kene v stípli (osobný rekord 8:22,82), bude v dubnickej zostave nováčikom (nahradil Collinsa Kosgeia). Okrem angažovania Keňanov využili Dubničania aj možnosť hosťovania dvoch atlétov zo slovenských klubov a posilnili sa o kladivára Libora Charfreitaga a oštepára Mariána Bokora.

Charfreitag v tomto roku v piatich štartoch ešte ani raz neprehral a vo víťaznej sérii chce pokračovať aj v Albufeire. "Chcem získať pre tím plný počet bodov.Vlani som bol až tretí, preto mám čo splácať. Formu mám, cítim sa výborne a dúfam, že to napokon všetko dobre dopadne. Za najväčšieho súpera považujem Rusa Chersonceva," uviedol pre agentúru SITA Libor Charfreitag, druhý muž tohtoročných svetových tabuliek.

Tím z Považia sa bude spoliehať aj na slovenského trojskokanského rekordéra Dmitrija Vaľukeviča. V Albufeire absolvuje prvý tohtoročný štart (halovú sezónu vynechal) a netají ambície splniť hneď v premiére limit SAZ (17,10 m) na augustový svetový šampionát. "Som v pohode, nedávno som na tréningu skočil z desaťkrokového rozbehu 16 metrov. Moja príprava bola bezproblémová, absolvoval som sústredenia v Kislovodsku, na juhu Portugalska a len pred pár dňami som sa vrátil zo Soči," povedal pre SITA 26-ročný bieloruský rodák. Vaľukevič po vlaňajšej sezóne zmenil pôsobisko i trénera. Z Bratislavy sa od Alexandra Beskrovného presunul do Moskvy k Vitoldovi Krejerovi, kde trénuje v spoločnosti najlepších ruských trojskokanov Burkeňu, Petrenka, Sergejeva a Guščinského. Vlani skončil Vaľukevič tretí za Talianom Donatom (neštartuje) a už spomenutým Guščinským.

V zostavách víkendových súperov Dubnice sa objavuje viacero špičkových svetových atlétov. V drese Sportingu Lisabon sa napríklad objavia víťaz šprintov na 100 a 200 m na vlaňajších ME a strieborný na 100 m z aténskej olympiády Francis Obikwelu (najlepší atlét Európy v roku 2006), olympijský víťaz vo vrhu guľou Jurij Bilonog a bývalý halový svetový šampión na 1500 m Rui Silva. Na súpiske Fiamme Gialle Rím figurujú majster sveta v skoku o žrdi z roku 2003 Giuseppe Gibilisco a strieborný z OH 2000 v hode kladivom Nicola Vizzoni či úradujúci halový európsky šampión na 3000 m Cosimo Caliandro. Moskovský Luč stavia vo výške bývalého majstra sveta Viačeslava Voronina, španielsky Jerez zasa halového majstra sveta 2003 vo vrhu guľou Manuela Martineza.

Súboje v A-kategórii EP klubov sa v Albufeire začnú v sobotu o 17.00 h SELČ kladivárskou súťažou mužov, v nedeľu ja naplánovaný úvod na rovnakú hodinu a podujatie vyvrcholí o 20.00 h SELČ mužskou štafetou na 4 x 400 m.


Nominácia Spartaka Dubnica n/V. na EP klubov (A-kategória) v portugalskej Albufeire (26. a 27. 5. 2007):


100 m: Jozef Švondrk

200 m: Ján Gajdoš

400 m: Peter Žňava

800 m: Jozef Repčík

1500 m: Charles Bett (hosťovanie Keňa)

3000 m: Charles Bett (hosťovanie Keňa)

5000 m: Elijah Kibwalei (hosťovanie Keňa)

3000 m prek.: Elijah Kibwalei (hosťovanie Keňa)

110 m prek.: Matúš Janeček

400 m prek.: Peter Hort (Matúš Janeček)

výška: Michal Kabelka

žrď: Tomáš Ondrejko

diaľka: Dmitrij Vaľukevič

trojskok: Dmitrij Vaľukevič

guľa: Daniel Vanek

disk: Daniel Vanek

kladivo: Libor Charfreitag

oštep: Marián Bokor

do štafiet: Ondrej Ďurjak, Juraj Mokráš

náhradník na vrhy: Jozef Párička


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Dubnický cieľ v A-kategórii EP klubov - zostať medzi elitou