Dubnické tímy s jasným cieľom - udržať sa medzi elitou

SITA|22. máj 2008 o 12:56

BRATISLAVA 22. mája (SITA) - Prvýkrát v histórii bude mať slovenská atletika dvojnásobné zastúpenie v A-kategórii Európskeho pohára klubov. Vo víkendových súbojoch v portugalskom Vila Real Santo Antonio ...

BRATISLAVA 22. mája (SITA) - Prvýkrát v histórii bude mať slovenská atletika dvojnásobné zastúpenie v A-kategórii Európskeho pohára klubov. Vo víkendových súbojoch v portugalskom Vila Real Santo Antonio sa už tretí raz v rade predstavia muži AK Spartak Dubnica nad Váhom, ženy, ktoré vlani postúpili z B-kategórie, budú mať medzi európskou klubovou elitou premiéru.

"Náš cieľ je jednoznačný - udržať oba tímy v A-kategórii," skonštatoval tajomník dubnického Spartaka Rastislav Hrbáček. "Vieme, že to nebude jednoduché, lebo viaceré družstvá sa dosť posilnili. Ťažko teraz odhadnúť, na koho úkor by sme sa mohli udržať, ale podľa predbežných štartových listín sa zdajú u mužov zdolateľní francúzsky Montreuil, Enkaspor Istanbul a možno aj pražská Dukla, u žien azda Montreuil a USK Praha. Verím však, že naši pretekári zabojujú a cieľ splníme."

Ani Dubničania nenechali nič na náhodu a využili možnosť angažovania štyroch hosťujúcich atlétov - dvoch zo Slovenska a dvoch zahraničných. V ich drese sa preto cez víkend predstavia slovenský rekordér v hode kladivom a bronzový z MS v Osake Libor Charfreitag, slovenská oštepárska jednotka Marián Bokor a dvojica výborných kenských bežcov Collins Kosgei a Bernard Kiptum. Obaja 21-roční Afričania sú už v úvode sezóny vo výbornej forme: Kosgei začiatkom mája na mítingu IAAF Super Grand Prix v katarskej Dohe skončil na 3000 m prekážok druhý v osobnom rekorde 8:13,87 a Kiptum bol druhý na 1500 m na februárovom mítingu IAAF Grand Prix v austrálskom Melbourne za 3:39,41. "Všetci štyria spolu s Dmitrijom Vaľukevičom, Jozefom Repčíkom, Petrom Žňavom či Danielom Vanekom by mali byť najväčšími oporami mužského tímu," predpovedal R. Hrbáček.

Zahraničné posily nasadil Spartak Dubnica v súťaži žien na stredné trate a vrhy. V behoch na 800 a 1500 m bude v tíme slovenského majstra hosťovať skúsená, už 32-ročná Keňanka Faith Machariová, ktorej najväčším úspechom v kariére bolo 4. miesto na osemstovke na MS 2001 v Edmontone. Body v guli a disku bude zbierať tradičná česká opora Dubnice Jana Kárníková. Zo slovenských zdrojov siahol majster po skokankách Dane a Jane Velďákových.

V súťaži žien absolvuje tohtoročnú letnú premiéru slovenská rekordérka na 100 m prekážok Miriam Bobková, ktorej cieľom je kvalifikovať sa na augustovú olympiády v Pekingu. Ostrý A-limit 12,96 sekundy je veľmi prísny, podobne aj "béčko" (13,11). Bobkovej vlaňajšie osobné maximum (v roku 2007 si ho zlepšila až 6-krát) z rozbehu na MS v Osake je 13,04. Okrem Bobkovej by cez víkend vo Vila Real Santo Antonio mohol pribudnúť k už istým 10 slovenským olympionikom aj osemstovkár Jozef Repčík. Vzhľadom na to, že vlani bol finalistom ME do 22 rokov (skončil piaty), stačí mu na pekinskú letenku splniť B-limit 1:47,00 min. Pozornosť bude pútať aj premiérový štart piateho z halových MS 2008 vo Valencii v trojskoku Dmitrija Vaľukeviča.

Muži AK Spartak Dubnica n/V. štartovali prvý raz v Európskom pohári klubov v roku 2005, keď v portugalskom Lagose vyhrali B-kategóriu a postúpili medzi elitu. O rok neskôr v premiére v "áčku" skončili vo Valencii na 6. mieste a udržali sa medzi najlepšími a vlani v portugalskej Albufeire obsadili dokonca piatu priečku. Atlétky Spartaka štartovali v EP prvý raz vlani, keď si na domácom štadióne vybojovali 2. miestom v B-kategórii postup medzi európsku klubovú elitu.


Tímy v A-kategórii EP klubov v roku 2008:


Muži: Puma Japin Jerez (Šp.), CA Montreuil (Fr.), Fiamme Gialle Rím (Tal.), Sporting Lisabon (Port.), Luč Moskva (Rus.), Spartak Dubnica n/V. (SR), Enkaspor Istanbul (Tur.), Dukla Praha (ČR).


Ženy: USK Praha (ČR), Valencia Terra i Mar (Šp.), CA Montreuil (Fr.), Panellinios Atény (Gr.), SAI Fondiaria (Tal.) Finpromko Moskva (Rus.), Spartak Dubnica n/V. (SR), Enkaspor Istanbul (Tur.).


Nominácia atlétov Spartaka Dubnica n/V. na A-kategóriu EP klubov vo Vila Real Santo Antonio (24. a 25. 5. 2008):


Muži - 100 m: Jozef Švondrk, 200 m: Matúš Mentel, 400 m: Peter Žňava, 800 m: Jozef Repčík, 1500 a 3000 m: Bernard Kiptum (Keňa), 5000 a 3000 m prek.: Collins Kosgei (Keňa), 110 m prek.: Matúš Janeček, 400 m prek.: Peter Hort, výška: Michal Kabelka, žrď: Tomáš Ondrejko, diaľka a trojskok: Dmitrij Vaľukevič, guľa a disk: Daniel Vanek, kladivo: Libor Charfreitag, oštep: Marián Bokor, do štafiet na 4 x 100 a 4 x 400 m: Juraj Mokráš, Ondrej Hort, Ondrej Ďurjak, náhradník na vrhy: Jozef Párička.


Ženy - 100 a 100 m prek.: Miriam Bobková, 200 m: Merita Bytyqiová, 400 m: Alexandra Štuková, 800 a 1500 m: Faith Machariová (Keňa), 3000 a 5000 m: Janka Zatlúkalová, 3000 m prek.: Pavla Solivarská, 400 m prek.: Lucia Slaničková, výška: Diana Lázničková, žrď: Slavomíra Sľúková, diaľka: Jana Velďáková, trojskok: Dana Velďáková, guľa a disk: Jana Kárníková (ČR), kladivo: Monika Královenská, oštep: Ivana Krasňanová, do štafiet na 4 x 100 a 4 x 400 m: Veronika Veselá, Martina Margolienová, Andrea Holleyová, Dominika Bodnárová, Nora Ladecká.


Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Dubnické tímy s jasným cieľom - udržať sa medzi elitou