Druhá etapa Tour: Sagan pôjde v zelenom, celkovo je druhý

Slovák Peter Sagan sa po druhej etape Tour obliekol do zeleného dresu.
Slovák Peter Sagan sa po druhej etape Tour obliekol do zeleného dresu. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela, SITA|6. júl 2014 o 10:04

Peter Sagan bojoval do posledných metrov druhej etapy o žltý dres, napokon získal biely aj zelený. V celkovom poradí je o dve sekundy druhý.

Druhá etapa Tour 2014 York - Sheffield

Dĺžka: 201 km. Charakter: Kopcovitá. Najvyšší bod: 521 m.n.m. Štart: 13:15

Poradie v druhej etape: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 5:08:36 h, 2. Greg van Avermaet (Belg.) BMC, 3. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Omega Pharma-Quick Step, 4. Peter Sagan (SR) Cannondale, ... 41. Peter Velits (SR) BMC +35

Poradie po 2. etape: 1. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana 9:52:43 h, 2. Peter Sagan (SR) Cannondale, 3. Greg van Avermaet (Belg.) BMC, 4. Albasini (Švaj.) Orica GreenEdge, 5. Froome (V. Brit.) Sky, 6. Mollema (Hol.) Belkin, 7. van den Broeck (Belg.) Lotto Belisol, 8. Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo, 9. van Garderen (USA) BMC, 10. Fuglsang (Dán.) Astana všetci +2 s, ... 41. Peter Velits (SR) BMC +35.

Bodovacie súťaž (zelený dres): 1. Sagan (SR) 69, 2. Coquard (Fr.) 47, 3. Kittel (Nem.) 45

Súťaž vrchárov (biely dres s červenými bodmi): 1. Lemoine 6, 2. Kadri (obaja Fr.) 5, 3. Voigt (Nem.) 4

Do 25 rokov (biely dres): 1. Sagan (SR) 9:52:45, 2. Bardet (Fr.), 3. Kwiatkowski (Poľ.) obaja rovnaký čas

((foto))

BRATISLAVA. „Teraz mám biely dres a či zajtra budem mať žltý? Stať sa môže čokoľvek, Tour je vždy nevyspytateľná. Prišiel som sem získať zelený dres a to je jednoznačne môj cieľ," vravel Peter Sagan po sobotňajšej prvej etape Tour de France.

V nedeľu ho od najcennejšieho dresu v cyklistike delili dve sekundy. Po náročnej kopcovitej etape vybojoval štvrté miesto. Žltý dres však získal Vincenzo Nibali vďaka sólovému úniku a náskoku dvoch sekúnd, s ktorým zvíťazil.

Talian premenil na víťazstvo výborne načasovaný sólový únik. "Fantastický deň, aj keď to bolo náročné, keďže bol protivietor. Posledný kilometer a pol bol naozaj dlhý. Určite nebude jednoduché udržať si žltý dres až do Paríža," tešil sa Nibali.

Sagana víťazstvo Nibaliho potešilo

Ak by skupina finišovala pokope a poradie by zostalo rovnaké, do žltého by išiel Sagan. Zo štyroch rôznych dresov mu však po dvoch dňoch patria už dva. Lídrom je v bodovacej súťaži o zelený dres a rovnako prvý je aj v hodnotení jazdcov do 25 rokov (biely dres). V cieli mal radosť.

"Z Vincenzovho víťazstva mám radosť, pretože sme kamaráti. Aj s etapou som spokojný. Vyhol som sa pádom a získal som zelený dres," hovoril Sagan novinárom. "V závere etapy som bol v ťažkej situácii, pretože všetci sa sústreďovali najmä na mňa. Vtedy je ťažké zvíťaziť. Vincenza som nechcel nasledovať, pretože ostatní by ma nasledovali."

Druhá etapa Tour bola veľmi náročná. Pelotón roztrhalo na kusy deväť bodovaných stúpaní. Celkovo prekonali cyklisti prevýšenie podobné alpským etapám – vyše 3300 metrov. Druhý slovenský cyklista Peter Velits je v celkovom poradí na 41. mieste s odstupom 35 sekúnd na víťaza.

Po dojazde do Sheffieldu nebol veľmi spokojný. "Dnes som nemal najlepšie nohy. Na druhej strane tím jazdil dobre, Tejay van Garderen nič nestratil a Greg van Avermaet skončil druhý. Sme preto spokojní a môžeme zabudnúť aj na môj nedostatok," uviedol po etape Peter Velits.

Šéf ho kritizoval

Nibali si môže žltý dres udržať aj týždeň. Kľúčová bude pre neho stredajšia piata etapa. Na starých kamenných cestách určite naberie stratu. Nie ješpecialistom na podobné etapy.

Žltý dres je však pre neho veľkým zadosťučinením. Vlani jazdil v skvelej forme. Vyhral Giro a len tesne prišiel o prvenstvo na Vuelte. Tento rok však kráčal od jednej prehry k ďalšej. Na etapových pretekoch bol najvyššie piaty (Okolo Romandie). Na valónskych klasikách bolo jeho najlepším výsledkom až štrnáste miesto.

Po sérii slabších výsledkov ho tvrdo skritizoval šéf tímu Alexander Vinokurov.

„Platíme ti dostatočne veľa, aby sme videli výsledky. Nechcem počuť žiadne ospravedlnenie. Musím reagovať, pretože takto sme si sezónu nepredstavovali,“ citovala Gazzetta dello Sport z listu, ktorý Vinokurov poslal.

„Vieme, že Vincenzo na sebe tvrdo pracoval a fyzicky sa stále zlepšuje,“ hovoril pre cyclingnews športový riaditeľ Giuseppe Martinelli. Na Tour je doteraz jeho najlepším výsledkom tretia priečka spred dvoch rokov.

Dvojsekundový náskok pred najväčšími súpermi – Albertom Contadorom a Chrisom Froomeom nič neznamená. Nibali však ukázal výborný inštinkt a chuť útočiť. To sa od neho dá očakávať aj v horských etapách.

sagan_zeleny_res.jpg

Printscreen: RTVS

Milióny fanúšikov

Angličania sa postarali počas prvých etáp o výbornú atmosféru. Podľa údajov polície prvú etapu sledovali priamo pri trati dva milióny fanúšikov. Podobne početné skupiny boli pri trati aj v nedeľu. V krátkych stúpaniach to neraz vyzeralo ako v Alpách.

„Najväčšie skupiny fanúšikov aké som videl inde ako na Ale d’Huez,“ napísal na twitteri šéf tímu Garmin Jonathan Vaughters.

„V etape boli momenty, keď som si vravel: No zbohom, teraz padnem. Pretože ľudia boli na ceste, fotili si nás a neuvedomovali si, že nám stoja v ceste,“ hovoril po prvej etape víťaz Marcel Kittel. K ohľaduplnosti vyzvali fanúšikov aj ďalší cyklisti.

Pod kráľovskými oknami

Pondelková tretia etapa zavedie cyklistov do centra Londýna. Cieľ je na rovnakom mieste ako bol pri olympijských pretekoch pred dvomi rokmi priamo pred Buckinghamským palácom.

Patriť by mala opäť šprintérom. Po odstúpení Marka Cavendisha je hlavným favoritom Marcel Kittel. O ďalšie body bude bojovať Peter Sagan.

Online prenos

Vyhral Vincenzo Nibali, Peter Sagan došpurtoval na štvrtom mieste. Nibali z tímu Astana sa tak do zajtrajšej etapy oblečie do žltého dresu.

Súťaž o biely i zelený dres vedie Peter Sagan. V celkovom poradí je druhý o dve sekundy.

Záverečné stovky metrov - Peter Sagan bojuje o záverečné víťazstvo v skupine asi 20 jazdcov.

5 km do cieľa - 17:20 Peter Sagan je v záverečnom stúpaní na čele pretekov. Do cieľa príde v prvej skupine cyklistov a má veľkú šancu uspieť.

7 km do cieľa - 17:17 Pelotón na čele pretekov dorazil do cieľového mesta Sheffield. Do cieľa čaká pretekárov ešte záverečné stúpanie.

14 km do cieľa - 17:08 Na čele bola dvojica Péraud a Rolland. Cyklistov čakajú ešte dve kratšie stúpania, posledné štvrtej kategórie. Sagan je v hlavnom pelotóne so stratou asi 11 sekúnd už len na osamoteného Pierra Rollanda.

19 km do cieľa - 17:00 Cyklisti majú do cieľa posledných 20 kilometrov. Na čele hlavného pelotónu je veľmi aktívny tím Cannondale so Slovákom Petrom Saganom.

priebeh_stvrty_res.jpg

30 km do cieľa - 16:47 Na čele pretekov sa sformovala skupina niekoľkých desiatok jazdcov, do stúpania na Côte de Bradfield sa v čele pretekov naozaj dostali len najlepší. Je medzi nimi aj Peter Sagan.

34 km do cieľa - 16:38 Cyklistov v úniku pohltil hlavný pelotón a po šiestej horskej prémii dnešného dňa sa tak môže rozhodnúť až v záverečnom špurte čelnej skupiny. Zaostáva skupina šprintérov už o viac ako päť minút.

39 km do cieľa - 16:30 Blel Kadri je stále osamotený v na čele pretekov, stíha ho početná skupina a tesne za nimi je hlavný pelotón aj so Slovákmi Petrom Saganom i Petrom Velitsom. Marcel Kittel spoločne s ďalšími špurtérmi už je o päť minút za nimi.

58 km do cieľa - 16:04 Začalo sa vážne pretekať. Viacero cyklistov v najtvrdšom stúpaní dnešného dňa zaútočilo vrátane tímu SKY s Chrisom Froomom. Na čele pretekov je však stále Blel Kadri, ktorý tam zostal už sám.

Peter Sagan je aj na vrchole stúpania v hlavnom pelotóne. Naopak v problémoch je Marcel Kittel v žltom tričku, zrejme oň v týchto momentoch prichádza.

priebeh_treti_res.jpg

67 km do cieľa - 15:49 Aj samotní cyklisti upozorňujú divákov na dodržiavanie bezpečnosti okolo trate. Fabian Cancellara žiadal, aby stáli meter od cesty. V tomto prípade stál jeden z divákov tak, že sa zrazil s jedným z cyklistov. Peter Sagan bol počas špurtu na rýchlostnej prémii od tejto situácie len pár metrov.

74 km do cieľa - 15:38 Hlavný pelotón sa blíži na najnáročnejšie stúpanie dnešného dňa, ktoré by mohlo dnešnú etapu rozhodnúť. Náskok skupiny v úniku sa znižuje a zároveň z hlavného pelotónu odpadli prví cyklisti, ktorí už nestíhali tempu najlepších.

Aj dnešná etapa vedie po uličkách anglických miest a okolo trate je opäť množstvo divákov.

91 km do cieľa - 15:13 Cyklisti už prešli prvú polovicu dnešnej etapy. Na prvý pohľad udržujú pokojné tempo, pelotón si drží bezpečný odstup od skupiny mužov v úniku. Do cieľa ich však stále čaká sedem vrchárskych prémii.

115 km do cieľa - 14:37 Vrchársku prémiu na Oxenhope Moor Hill, dnešnú druhú vrchársku prémiu vyhral Perrig Quémeneur a po jej prekonaní počkal na šesticu kolegov z úniku.

Skupina v úniku má pred hlavným pelotónom stále náskok okolo troch minút.

priebeh_druhy_res.jpg

130 km do cieľa - 14:07 Peter Sagan získal na dnešnej jedinej rýchlostnej prémii päť bodov do súťaže o zelený dres. Celkovo tak má 50 bodov a vedie túto súťaž. Doterajší líder súťaže Marcel Kittel nebodoval.

Rýchlostná prémia - Keighley: 1. Blel Kadri (AG2R-La Mondiale) 20 bodov, 2. David De Las Cruz (NetApp) 17, 3. Perrig Quémeneur (Europcar) 15, 4. Matthew Busche (Trek) 13, 5. Armindo Fonseca (Bretagne-Séché) 11, 6. Bart De Clercq (Lotto) 10, 7. Cyril Lemoine (Cofidis) 9, 8. Bryan Coquard (Europcar) 8, 9. Alexander Kristoff (Katusha) 7, 10. André Greipel (Lotto) 6, 11. Peter Sagan (Cannondale) 5

Veľký deň dnes Petrovi Saganovi predpovedá aj talianska verzia Eurosportu.

150 km do cieľa - 13:38 Cyklisti vystúpali na prvý dnešný kopec, opäť je okolo trate množstvo divákov. Cyklisti na sociálnych sieťach upozorňujú na bezpečnosť a divákov prosia, aby boli ohľaduplní.

159 km do cieľa - 13:21 "Aj biely je lepší ako nič, lepší by bol žltý," povedal pred dnešnou etapou RTVS Slovák Peter Sagan. Po včerajšej etape si obliekol práve biely dres pre nalepšieho pretekára

173 km do cieľa - 13:01 Cyklisti odštartovali už naostro aj druhú etapu. Okamžite sa do úniku vydala skupina siedmich pretekárov. Momentálne majú pred pelotónom náskok okolo troch minút.

Dnešná etapa patrí medzi najnáročnejšie, jej súčasťou je až deväť horských prémii.

priebeh_prvy_res.jpg

Vedúca skupina pretekov.

priebeh_prvy_skupina.jpg

12:16 - Peter Sagan patrí ešte stále medzi mladých pretekárov. Pred dvoma rokmi v belgickom Seraingu sa stal prvým jazdcom, ktorý sa narodil v deväťdesiatych rokoch a vyhral etapu na Tour de France. Pripomína to oficiálna stránka Tour de France a píše, že Sagan môže vyhrať aj dnešnú etapu.

11:51 - Peter Sagan bude v nedeľu pretekať v bielom drese pre najlepšieho jazdca do 25 rokov.

10:55 - Mark Cavendish dnes napokon nebude štartovať. Informovala o tom samotná Tour na svojom Twitteri.

"Na štart druhej etapy v Yorku nenastúpi," citovala agentúra APA vyhlásenie jeho tímu Omega Pharma-Quickstep. "Jeho štart nie je možný," potvrdil informáciu manažér stajne Patrick Lefevere.

10:50 - Najlepší budú očakávaní v cieli približne po 17.30 h SELČ. Cyklistov čaká jedna šprintérska prémia (po 68,5 km). Okrem toho absolvuje pelotón deväť horských prémií.

10:30 - O tom, či britský cyklista Mark Cavendish bude pokračovať na Tour de France, sa rozhodne krátko pred štartom nedeľňajšej 2. etapy. Cavendish pred cieľom pri hľadaní si vhodnejšej pozície spadol, a s podozrením na zlomenú kľúčnu kosť šiel na vyšetrenia do nemocnice. V páde stiahol so sebou aj Austrálčana Simona Gerransa (Orica GreenEdge), ktorému sa neskôr verejne ospravedlnil.

"Bola to moja chyba. Snažil som sa vojsť do medzery, ktorá tam v skutočnosti nebola. Ak to bude možné, rád sa osobne ospravedlním Gerransovi. Cítil som sa dostatočne silný na to, aby som mohol zaútočiť na víťazstvo v etape. Preto tá nerozvážnosť. Ospravedlnenie patrí aj fanúšikom, ktorí skvele povzbudzovali a ja som ich v závere sklamal," povedal Cavendish, ktorý má z minulosti na konte 25 etapových triumfov na TdF.

Profil druhej etapy.

etapa2.png

Mapa druhej etapy.

mapa2.jpg

Kliknite pre zväčšenie.

Profil posledného kilometra.

km2.jpg

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Druhá etapa Tour: Sagan pôjde v zelenom, celkovo je druhý