Bicykel mu vytlačili v 3D tlačiarni. Ganna vytvoril svetový rekord

Taliansky cyklista Filippo Ganna.
Taliansky cyklista Filippo Ganna. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|8. okt 2022 o 21:40

Predchádzajúci rekord vylepšil o viac ako 1,2 kilometra.

BERN. Taliansky cyklista Filippo Ganna vytvoril v sobotu na velodróme vo švajčiarskom meste Granges (Grenchen) nový svetový rekord v hodinovke.

Je to jeden z najprestížnejších cyklistických rekordov. Ide o to, akú vzdialenosť prekoná cyklista za 60 minút. Dvojnásobný majster sveta v individuálnej časovke (2020, 2021) prešiel za hodinu vzdialenosť 56,792 km.

Ganna prekonal doterajší rekord Daniela Bighama, ktorý vytvoril na rovnakej dráhe v auguste. Brit za hodinu zvládol 55,548 km.

Na svetovom šampionáte vo Wollongongu obsadil Ganna v časovke až piatu priečku. Na dráhe však jazdí excelentne. Z dráhy má totiž päť titulov majstra sveta a na olympiáde v Tokiu vybojoval v stíhacích pretekoch tímov zlato.

Pri svojom pokuse o rekord konštatne zrýchľoval. Až v závere jeho rýchlosť začala mierne klesať. Najrýchlejšie kolo prešiel rýchlosťou 58 km/h.

VIDEO: Filippo Ganna stanovil nový svetový rekord v hodinovke

Jeho posun v hodinovke je druhý najväčší od roku 2014, kedy Medzinárodná cyklistická únia stanovila pre hodinovku nové pravidlá ohľadom bicykla.

"Neviem, či sa ešte niekedy pokúsim vylepšiť tento rekord," vravel Talian krátko po svojom úspešnom pokuse. "Možno krátko pred ukončením kariéry ako to urodil Bradlay Wiggins.

"Rekord nie je len výsledkom mojich nôh. Bola to práca celého tímu Ineos. Chcel by som sa za to všetkým poďakovať. Neviem, ako by som to najlepšie urobil. Možno tým, že teraz pôjde ma svetový šampionát v dráhovej cyklistike," doplnil Ganna.

Ganna vytvoril rekord na bicykli, ktorý vytlačili v 3D tlačiarni. Vyrobila ho firma, ktorá sa špecializuje na 3D tlač komponentov pre lety do vesmíru.

Náklady na produkciu bicykla boli podľa Pinarello (75-tisíc) 33-tisíc eur. Celý vybavenie pri pokuse o prekonanie rekordu bicykel, dres aj prilba vyšlo spolu približne na 75-tisíc eur.

Taliansky výrobca chce tento model zaradiť do svojho modelového radu a kúpiť si ho bude môcť ktokoľvek. Cena zatiaľ nie je známa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bicykel mu vytlačili v 3D tlačiarni. Ganna vytvoril svetový rekord