Po úspechu v Paríži šokujúco zmenil dres. Austrálčania sa hnevajú, chcú preňho dištanc

Matt Richardson (vľavo).
Matt Richardson (vľavo). (Autor: REUTERS)
REUTERS|21. aug 2024 o 08:19

V Paríži na OH získal pre Austráliu tri medaily.

BRATISLAVA. Austrálsky cyklistický zväz očakáva, že Medzinárodná cyklistická únia (UCI) udelí Mattovi Richardsonovi dvojročný zákaz štartu na medzinárodných podujatiach po tom, čo sa rozhodol reprezentovať Veľkú Britániu.

Richardson získal pre Austráliu na OH 2024 na parížskom velodróme v dráhovej cyklistike dve strieborné a jednu bronzovú medailu.

V pondelok však oznámil, že je nadšený, že sa môže pripojiť k "veľkému britskému cyklistickému tímu".

Podľa pravidiel UCI však cyklisti, ktorí zmenili reprezentáciu, nemôžu reprezentovať nový národný tím na svetových a kontinentálnych šampionátoch počas nasledujúceho roka.

Austrálska federácia však tvrdí, že podľa pravidiel UCI Richardson nebude môcť reprezentovať Veľkú Britániu na medzinárodných podujatiach až dva roky.

"Sme presvedčení, že UCI bude presadzovať obdobie zákazu súťaženia podľa predpisov," uviedol v stredu hovorca AusCycling.

UCI kontaktovala aj agentúra Reuters, ale organizácia sa k tomu bezprostredne nevyjadrila.

Reuters sa so žiadosťou o vyjadrenie obrátila aj na riadiaci orgán britskej cyklistiky.

Generálny manažér AusCycling Jesse Korf v utorok pre austrálske médiá uviedol, že AusCycling spolu s UCI skúmajú dĺžku zákazu.

Isté je, že Richardson nebude súťažiť na nadchádzajúcom svetovom šampionáte.

"Sme sklamaní z rozhodnutia Matta a aj z toho, že nepoznáme jeho okolnosti," povedal Korf.

"Momentálne skúmame trvanie a klauzuly o nesúťažení spolu s UCI a ASC (Austrálska športová komisia)."

ASC - austrálska športová komisia - je vrcholná austrálska agentúra pre financovanie športu.

Hovorca austrálskej federácie AusCycling v stredu upresnil, že Austrália nemá právomoc presadiť dlhší zákaz a že rozhodnutie je v rukách UCI.

Richardsonova zmena národného tímu v Austrálii prekvapila a vyvolala vlnu kritiku zo strany bývalých elitných cyklistov.

Bývalá majsterka sveta Katherine Batesová povedala pre Australian Broadcasting Corporation (ABC), že niektorí miestni cyklisti sa cítia "trochu okradnutí" vzhľadom na prostriedky, ktoré v Austrálii venovali na rozvoj 25-ročného rodáka z Anglicka.

Richardson túto kritiku odmietol.

"Mám pocit, že investície, ktoré sa do mňa v posledných rokoch v austrálskej cyklistike vložili, sa dobre vrátili, keď som pre Austráliu získal dve strieborné a jednu bronzovú medailu na olympijských hrách," povedal pre ABC.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Po úspechu v Paríži šokujúco zmenil dres. Austrálčania sa hnevajú, chcú preňho dištanc