Ruský bežec na lyžiach pre doping prišiel o zlato a striebro zo Soči

Ruský bežec na lyžiach Alexander Legkov.
Ruský bežec na lyžiach Alexander Legkov. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. nov 2017 o 17:08

Zlato mal z pretekov na 50 kilometrov voľným spôsobom, striebro vybojoval so štafetou na 4x10 km.

LAUSANNE. Ruský bežec na lyžiach Alexander Legkov prišiel o zlatú i striebornú medailu, ktoré získal na zimných olympijských hrách 2014 v Soči.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ho diskvalifikoval v stredu pre doping. Zlato mal z pretekov na 50 kilometrov voľným spôsobom, striebro vybojoval so štafetou na 4x10 km.

Na päťdesiatke skončili za Legkovom krajania Maxim Vylegžanin, Iľja Černousov a Nór Martin Johnsrud Sundby.

Diskvalifikácia sa týka celej ruskej štafety v zložení Dmitrij Japarov, Alexander Bessmertnych, Legkov a Vylegžanin.

Zvíťazilo Švédsko, Francúzsko bolo pôvodne bronzové a Nórsko obsadilo štvrté miesto. Ruský olympijský výbor (OKR) má zabezpečiť vrátenie medailí.

Rozhodnutie zašlo za závery McLarenovej správy a padlo bez ďalších dôkazov. Zaslúži si označenie škandalózne.


Nemecká advokátska kancelária Wieschemann, ktorá zastupuje dvojicu Rusov.

Tridsaťštyriročný Legkov stratil aj desiatu priečku zo skiatlonu. Bol jeden zo šiestich ruských reprezentantov, ktorých Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) provizórne suspendovala koncom minulého roka.

Patrili k nim aj Vylegžanin, Alexej Petuchov, Jevgenija Šapovalovová, Julia Ivanovová a Jevgenij Belov. Ten už nebude figurovať vo výsledkovej listine zo Soči v skiatlone (18.) ani pretekoch na 15 km klasicky (25.). Oboch potrestali tiež doživotným zákazom zúčastniť sa na ďalších ZOH, dištanc sa nevzťahuje na ostatné podujatia.

FIS dostala za úlohu pozmeniť poradie v dotknutých súťažiach, Ruská federácia behu na lyžiach však plánuje odvolanie na Športovom arbitrážnom súde (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.

"Novinky nás všetkých šokovali," uviedla prezidentka federácia Jelena Valbeová pre agentúru R-sport.

MOV zverejnil na svojej oficiálnej stránke prvé závery komisie pod vedením svojho člena Denisa Oswalda, ktorá posudzuje podozrenia zo štátom riadeného dopingového programu a manipulácie vzoriek v Soči.

Primárne sa zaoberá športovcami, u ktorých je v hre štart na blížiacich sa ZOH 2018 v Pjongčangu.

Medzi šesticou je aj Alexander Legkov.
Medzi šesticou je aj Alexander Legkov. (Autor: TASR/AP)

Legkov a Belov sa stali prvými potrestanými v tomto prípade práve v deň, keď sa začalo odpočítavanie sto dní do ich začiatku.

Dôsledky voči nim nevyvodili za konkrétny pozitívny nález, ale vzhľadom na závery nezávislého vyšetrovateľa MOV Richarda McLarena o systematickom dopingu. Jeho správa zahrnula vyše tisícku športovcov naprieč tridsiatimi odvetviami.

"Rozhodnutie zašlo za závery McLarenovej správy a padlo bez ďalších dôkazov. Zaslúži si označenie škandalózne," uviedla nemecká advokátska kancelária Wieschemann, ktorá zastupuje dvojicu Rusov.

"Po finálnej McLarenovej správe sme otvorili konanie voči 28 ruským reprezentantom, ktorých spomenula. V súčasnosti ich vypočúva Oswaldova komisia. Prípady všetkých športovcov so šancou kvalifikovať sa do Pjongčangu uzavrie do konca novembra," znelo stanovisko MOV.

Oswald rozhodne o rezultátoch zo Soči, nie však o účasti v Pjongčangu, to má v rukách MOV.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Ruský bežec na lyžiach pre doping prišiel o zlato a striebro zo Soči