Legenda Hašek: Český národ je zvedavý, kedy bude mať Jágr potomka

Dominik Hašek a Jaromír Jágr po návrate zo ZOH 1998 v Nagane.
Dominik Hašek a Jaromír Jágr po návrate zo ZOH 1998 v Nagane. (Autor: PAVEL MAZÁČ/ CNC / Profimedia)
Stanislav Benčat|14. feb 2022 o 19:30

Ako si legendárny brankár spomína na Jaromíra Jágra na olympiáde v Nagane 1998?

Viac ako dve desaťročia boli najväčšie hviezdy českého hokeja. V NHL zbierali individuálne trofeje, reprezentáciu doviedli k historickému úspechu – zlatým medailám na olympijskom turnaji storočia v Nagane.

Sportnet oslovil v súvislosti s okrúhlym výročím 50. narodenín Jaromíra Jágra na rozhovor bývalú brankársku hviezdu a šesťnásobného držiteľa Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára NHL DOMINIKA HAŠEKA.

„Viem, že v Nagane sme oslavovali jeho narodeniny. Takže správa, že počas týchto dní má výročie, pre mňa nie je novinka. Ale presný deň? Tuším, že okolo dvadsiateho februára, či?“ vraví Hašek.

Opravíme ho, že Jágr oslavuje už o päť dní skôr. A začne sa náš rozhovor.

Fenomén menom Jágr oslavuje 50. narodeniny, no sviečky na torte nesfúkne niekde v Karibiku, ale možno na zimnom štadióne v Kladne, kde sa bude pripravovať na ďalší ligový zápas. Čo hovoríte na to, že v päťdesiatke stále hrá?

Čo k tomu povedať? Je to niečo výnimočné. S podobným hráčom som sa stretol v NHL, Chris Chelios končil kariéru ako 47-ročný. Jarda však svojou dlhovekosťou skôr pripomína Gordieho Howa.

Hrať v päťdesiatke je niečo úchvatné. Ak by sa ma na to niekto spýtal pred desiatimi rokmi, asi tomu neverím. Treba za tým hľadať viacero faktorov. Jardovi slúži zdravie. Nemal žiadnu vážnu zlomeninu alebo operáciu, pre ktorú by pauzoval dlhé mesiace. No a miluje hokej. To je alfa a omega jeho dlhovekosti.

Jágr má len jednu slabinu a to sú slabiny...

Áno, tie ho trápia. Len on vie, ako veľmi ho obmedzovali. Ale kolená či ramená má v poriadku. Ja neviem, či mal niekedy vyrazené zuby. To sa stane takmer každému hokejistovi. Nie je ľahké sa vyhýbať zraneniam. Človek musí byť dobre stavaný, ale aj šikovný v súbojoch.

S Jágrom ste počas kariéry prežili mnoho. Čo ste si na ňom vážili najviac z hernej, ale aj z ľudskej stránky?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Legenda Hašek: Český národ je zvedavý, kedy bude mať Jágr potomka