Hokej = Kanada. K zlatu z majstrovstiev jej stačí aj déčkový výber (komentár)

Hokejisti Kanady spievajú hymnu po finále na MS v hokeji 2023.
Hokejisti Kanady spievajú hymnu po finále na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR/AP)
Stanislav Benčat|29. máj 2023 o 10:10

Dominancia javorového listu na ľade je úchvatná.

Anglický futbalista Gary Lineker raz povedal, že futbal je hra, kde na jednej aj druhej strane nastúpi 11 hráčov a na konci vždy vyhrá Nemecko.

Ak by rodák Leicestru sledoval hokej, toto tvrdenie by určite upravil na výber Kanady. Dominancia javorového listu na medzinárodnej scéne je úchvatná. A to ani zďaleka na majstrovstvá sveta neposiela tých najlepších.

Naposledy hrala superhviezda svetového formátu za Kanadu na šampionáte v roku 2018 v Dánsku. Bol ňou Connor McDavid. Paradoxne, zámorský tím skončil na 4. mieste.

Od roku 2015 bola Kanada štyrikrát majstrom sveta, trikrát získala striebro. Iba spomínaná partia okolo kapitána Edmontonu nebrala medailu.

Porovnajme si však tím z roku z Prahy 2015 s tým dnešným. Na šampionáte v Česku hrali Sidney Crosby, Nathan MacKinnon, Jason Spezza, Tyler Seguin, Taylor Hall, Claude Giroux, Ryan O'Reilly, Brent Burns či Aaron Eklbad. 

Jedna hviezda vedľa druhej. Značná časť z nich by mala šancu hrať za Kanadu na olympiáde či Svetovom pohári. Turnaj ukončili s desiatimi výhrami a skóre 66:15.

Jedno meno z pražského kádra je pritom spojivo s práve skončeným turnajom. Tyler Toffoli. V roku 2015 bol menej viditeľný hráč nastupujúci v štvrtom útoku. Teraz bol kanadský kapitán spoločne s Milanom Lucicom najzvučnejšie meno tímu na turnaji. Stačilo to. Apropo. Lucic bol v širšej nominácii na OH dvakrát. Ani raz sa do finálneho výberu nedostal.

Kanada za posledné roky zmenila svoj herný prejav. Už dávno to nie je len o nahadzovaní pukov a tvrdej hre. Kanadskí hokejisti si zobrali to najlepšie z európskych prvkov - rýchlosť, kombináciu, hranie sa s pukom. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Hokej = Kanada. K zlatu z majstrovstiev jej stačí aj déčkový výber (komentár)