Dohodol sa Kaprizov s CSKA alebo nie? Jeho agent zrejme blafuje

Oh My Hockey|10. aug 2021 o 16:10

Hokejový svet dnes obehla dychberúca správa. Kirill Kaprizov si vraj našiel náhradu za Minnesotu Wild. Nikoho neprekvapí, že sa jedná o CSKA Moskva, no Frank Seravalli, insider, ktorý informáciu priniesol, písal vo veľmi vážnom tóne.

Seravalli od odchodu z TSN informuje o jednej novinke za druhou. Najviac sa zaskvel - hoci to nie každému bolo pochuti - v deň rozširovacieho draftu. To vďaka nemu sme vedeli takmer každé jedno meno už o ôsmej večer nášho času.

Dnes v noci vyrukoval s informáciou ohľadom Kirilla Kaprizova. Započul, že sa ruský forvard dohodol s CSKA Moskva na ročnom osemcifernom kontrakte (v prepočte na americké doláre, čiže minimálne 10 miliónov) pre prípad, že by to s Minnesotou nevyšlo. Začiatok trvania zmluvy je naplánovaný na prvý september.

Rokovania medzi Kaprizovom a Wild sú dlhé, a fanúšikovia klubu už netrpezlivo čakajú na rozuzlenie jednej z najsledovanejších ság súčasnej NHL. Bude alebo nebude najlepší nováčik sezóny 2020/21 pokračovať v zámorskej profilige?

Ako ďalej píše Seravalli, Kaprizovov vyjednávací štáb informuje, že od Wild nedostal novú ponuku už od apríla, teda zhruba štyri mesiace.

Buď má teda Guerin zlé číslo, alebo jedna zo strán klame.

Informácie zo zákulisia sú nepresné, líšia sa v kľúčových detailoch. Kým jedny hovoria, že generálny manažér Bill Guerin tlačí Rusa do dlhodobej zmluvy, druhé vravia, že dĺžka vôbec nie je problémom a vedenie Wild je ochotné sa prispôsobiť. Ako informuje Seravalli, manažment organizácie je pripravený odsúhlasiť tzv. „medium-term“, teda stredne dlhú zmluvu.

Lenže čo z toho, čo píše Seravalli, je pravda?

Ruské médiá ho vysmiali

Ruské hokejové médiá sa dajú považovať za veľmi vierohodné. Neraz priniesli informácie týkajúce sa transferov medzi KHL a NHL týždne pred zámorskými insidermi. Ak by sa mal Kaprizov dohodnúť s moskovským klubom, zrejme by čosi započuli.

Ruskí novinári Seravalliho tweet opísali ironickým až výsmešným tónom. Napríklad Pavel Panyšev na webe Championat.ru píše, že "informácia od Seravalliho je mierená na obyčajných fanúšikov a ľudí, čo sa nerozumejú platovým záležitostiam."

Aj Kontinentálna hokejová liga má svoj platový strop, ktorý nesmie, resp. nemal by byť prekročený. Síce v najlepšom európskom hokeji nie je vždy všetko s kostolným poriadkom, ale je totálne nepravdepodobné až nemožné, že by vedenie CSKA prisľúbilo forvardovi takýto kontrakt.

Klub má pod stropom momentálne asi 90 miliónov rubľov, čo je zhruba 1 215 000 amerických dolárov. Ak by malo dôjsť na spomínaný plat 10 miliónov dolárov, v prepočte by to podľa Rusov činilo 736 miliónov rubľov. Platový strop je pritom na úrovni 900 miliónov rubľov, teda 12,15 mil. amerických dolárov.

Žeby si CSKA "odpálili" vyše 80% stropu jednou hviezdou? Zrejme to ani nebude možné, jedine, žeby zmluvu veľmi prešpekulovali. V tweete uvedenom nižšie sa píše o tom, čo sa započítava a čo nie do platového stropu KHL.

Proti údajnej dohode hovorí aj fakt, že najlepšie platení hráči KHL dostávajú oficiálne iba okolo 100 miliónov rubľov, zhruba 1,5 mil. dolárov, čo si v NHL zarobí aj hráč do bottom-six zostavy mužstva.

Predstava, ktorú predostrel Seravalli, sa zdá byť stopercentne nereálna.

Vyjednávacia taktika

Zdrojom insidera Franka Seravalliho je v tomto prípade zrejme Kaprizovov agent Paul Theofanos. Dohodu si pravdepodobne vymyslel alebo aspoň prikrášlil.

Prečo by to robil?

Pre svojho klienta chce čo najlepšiu zmluvu. Kaprizov by chcel dlhší kontrakt, Wild sa vraj uchyľujú ku kratšiemu variantu, problémom je i čiastka. 24-ročný forvard si navyše údajne chce byť istý, že Guerin urobí správne kroky do budúcna a "divochov" raz spraví favoritmi na zisk Stanleyho pohára.

Ľahšie sa rokuje, keď má hráč výhody vyplývajúce zo zmluvných pravidiel NHL. Iste viete, že nejeden obmedzene voľný hráč využije možnosť predstúpiť pred arbitrážny súd, aby mu prisúdil kontrakt. Iného si zas môže vyhliadnuť záujemca a aplikovať naňho tzv. "offer sheet".

Lenže na tieto vydieračky zatiaľ ruský útočník nemá nárok. Na ruke má viac tromfov Guerin, nemusí sa príliš obávať - jediné miesto, kam mu môže Kirill "zdúchnuť", je Rusko. A presne tým sa ohnal jeho agent. Akoby pri vyjednávaní nestačilo, že bol Kaprizov jednoznačne najproduktívnejším hráčom Minnesoty v poslednom ročníku.

Seravalli verejnosť oboznámil s informáciou, ktorú pravdepodobne dostal od agenta Theofanosa. Ten blafuje. Pri platových pomeroch v KHL je krajne nepravdepodobné, žeby Kaprizov v kontinentálnej súťaži zarobil toľko peňazí.

Na vine je teda zrejme on. Nemá veľa spôsobov, ako pritlačiť Wild k múru. Preto využil "vydieranie Ruskom".

Či mu to vyjde, uvidí sa. Pravdepodobne však - ak tento chaos skutočne spôsobil agent - urobil prešľap.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dohodol sa Kaprizov s CSKA alebo nie? Jeho agent zrejme blafuje