Do hlavnej súťaže Roland Garros pôjde ešte jeden Slovák, Gombos vyzve vo finále kvalifikácie Kovalíka

V prvom kole kvalifikácie na Roland Garros sa darilo Gombosovi (vľavo) aj Kovalíkovi.
V prvom kole kvalifikácie na Roland Garros sa darilo Gombosovi (vľavo) aj Kovalíkovi. (Autor: TASR, SME)
SITA|24. máj 2017 o 19:48

Istú účasť v hlavnej súťaži má zo slovenských tenistov iba Martin Kližan.

PARÍŽ. Slovenskí tenisti Norbert Gombos a Jozef Kovalík postúpili do finálového tretieho kola kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži.

Okrem Martina Kližana sa tak do hlavnej súťaže prebojuje ešte jeden Slovák, keďže Gombos a Kovalík budú v treťom kole kvalifikácie súpermi.

Má istú účasť vo Wimbledone

Gombos nasadený ako piaty zvíťazil 7:6 (3), 6:3 nad Japoncom Jasutakom Učijamom v stredajšom stretnutí druhého kola kvalifikácie.

V otváracom sete Gombos napokon nepykal za to, že nezužitkoval jeden brejkbal v deviatom geme a dve možnosti za sebou na príjme v jedenástej hre (sám v celej tejto časti nečelil žiadnej hrozbe straty podania).

Roland Garros - 2. kolo kvalifikácie:

Norbert Gombos (SR-5) - Jasutaka Učijama (Jap.)

7:6 (3), 6:3

V tajbrejku totiž odskočil na 3:0 a definitívu naznačil upravením z 3:1 na 6:1, potom premenil tretí setbal. V druhom dejstve mu stačil brejk na 3:1. Na returne v ôsmom geme síce nedal päť jednotlivých mečbalov, ale vzápätí sa na 30 dopodával k postupu.

V bilancii s 24-ročným Učijamom, 179. v singlovom renkingu, sa Gombos ujal vedenia 2:1. Revanšoval sa mu za prehru 7:6 (6), 3:6, 4:6 z vlaňajšieho Šanghaja a nadviazal na antukový Samarkand spred piatich rokov (6:1, 6:3).

Dvadsaťšesťročný Gombos, rekordne 92. vo svetovom rebríčku vo dvojhre a len druhý týždeň v kariére člen Top 100, sa usiluje o svoju premiéru v hlavnej singlovej súťaži na veľkej štvorke.

Gombos má istotu, že aj v prípade nezdaru podstúpi debut v hlavnej súťaži na Majors na londýnskom Wimbledone (3. - 16. júla), keďže pri tohtotýždňovej uzávierke sa ocitol nad čiarou.

Gombosa ešte nezdolal

Kovalík zvíťazil 6:4, 6:4 nad Talianom Lucom Vannim nasadeným ako dvadsiatym. V prvom sete predviedol Kovalík okamžitý rebrejk na 1:1 a premenil tretí setbal na returne v desiatom geme, prvé dva boli za sebou.

V druhom dejstve napokon nedoplatil na to, že za stavu 5:3 prišiel o servis. Následne totiž ešte raz zabral na príjme.

Roland Garros - 2. kolo kvalifikácie:

Jozef Kovalík (SR) - Luca Vanni (Tal.-20)

6:4, 6:4

Dvadsaťštyriročný Kovalík, 152. v singlovom renkingu ATP, sa revanšoval 31-ročnému Vannimu (120.) za prehry, ktoré inkasoval - zhodne na tvrdom povrchu - predvlani v talianskej Brescii a minulý rok v čínskom Šen-čene.

Bývalý 109. hráč počítačového poradia Kovalík má proti 26-ročnému Gombosovi (92.) medzinárodnú bilanciu 0:5.

Zverenec Borisa Borgulu v rámci programu NTC Kovalík si zatiaľ zahral v hlavnej singlovej súťaži na Majors dvakrát, a to na melbournských Australian Open a newyorských US Open 2016.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Roland Garros»Do hlavnej súťaže Roland Garros pôjde ešte jeden Slovák, Gombos vyzve vo finále kvalifikácie Kovalíka