Tréner sa kúpal v pive. Dáni postúpili a pokúsia sa o divokú bodku

Oslavy Dánov.
Oslavy Dánov. (Autor: Reuters)
Ivan Mriška|13. okt 2021 o 14:01

Dánsko má v kvalifikácii na MS 2022 v Katare plný počet bodov.

KODAŇ. Dánsko prežíva ďalšiu futbalovú rozprávku. Krajina, ktorá rozlohou a počtom obyvateľov pripomína Slovensko, sa po semifinálovej účasti na EURO 2020 kvalifikovala aj na majstrovstvá sveta vo futbale 2022.

A to vo veľkom štýle. Z ôsmich zápasov má osem víťazstiev, 27 strelených gólov a nula inkasovaných.

Famóznejšie čísla nemá nikto.

„Impozantné, veľkolepé. Dánsko je pripravené hrať na majstrovstvách sveta,“ napísal dánsky denník berlingske.dk

Höjbjerg: Je to šialené

Postup do Kataru spečatili Dáni výhrou 1:0 proti Rakúsku. Dve kolá pred koncom má na prvom mieste nedostihnuteľný sedembodový náskok.

Účasť Dánska na MS

  • Mexiko 1986: koniec v osemfinále so Španielskom
  • Francúzsko 1998: koniec vo štvrťfinále s Brazíliou
  • Japonsko 2002: koniec v osemfinále s Anglickom
  • JAR 2010: koniec v skupine
  • Rusko 2018: koniec v osemfinále s Chorvátskom

„O takýchto veciach môžete len snívať. Je to šialené. Stala sa obrovská vec pre dánsky futbal a samotné Dánsko. Náš tím má veľkú kvalitu a môže byť úspešný. Treba však zostať pokorný,“ povedal pre Kanal 5 stredopoliar Dánska Pierre-Emile Kordt Höjbjerg.

Dánsko je po Nemecku a domácom Katare len tretím tímom, ktorý ma istotu štartu na svetovom šampionáte.

„Znamená to pre nás veľa. Je to jedna z najlepších nocí za veľmi dlhý čas. Je to úžasné. Nebol to tentoraz najkrajší futbal, ale našťastie ani jedno mužstvo nehralo dobre. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali a máme lístok na majstrovstvá sveta,“ tešil sa autor jediného gólu zápasu Joakim Maehle.

Stojí za nimi silný príbeh

Dáni sa na finálový turnaj dostali po šiesty raz v histórii. Hráči na trénera Kaspera Hjulmanda vyliali po záverečnom hvizde veľké fľaše piva.

„Tréner sa kúpal v pive. Má však dôvod na oslavu,“ podotkli dánske noviny.

„Veľká odmena pre futbalový zväz. Za rozvoj talentov a poctivú prácu. Tiež je to odmena pre naše profesionálne kluby a pre hráčov, ktorí predviedli vysokú úroveň,“ vravel po spečatení postupu Hjulmand.

Podľa Kaspera Hjulmanda stojí za úspechom Dánska silný príbeh Christian Eriksena, ktorý sa po srdcovom kolapse na majstrovstvách Európy zrejme nikdy do profesionálneho futbalu nevráti.

On aj jeho zverenci nosia tento príbeh v hlavách od chvíle, kedy ho museli oživovať priamo na ihrisku. Bolo to pred štyrmi mesiacmi v úvodnom súboji turnaja proti Fínom.

„Všetci sme si pripomenuli základné veci v živote. Zamysleli sme sa nad tým, prečo hráme futbal. Osobne myslím na Christiana každý deň. Mal by tu byť s nami a tešiť sa z našich víťazstiev.

Namiesto toho sa my tešíme, že prežil. Posunuli sa nám hodnoty a vážime si, že môžeme hrať a víťaziť. Christiana nosíme po celý čas v sebe,“ povedal tréner Hjulmand pre BBC Sport.

Kolaps ukázal, akí sú súdržní

Chvíle hrôzy spojili fanúšikov z celého sveta. Hrdinom sa stal dánsky kapitán Simon Kjaer, ktorý pomáhal zdravotníkom zachrániť Eriksenov život a upokojoval jeho manželku.

„Christianov kolaps ukázal, akí sme súdržní a ako sa vieme postaviť jeden za druhého. Zistili sme, že ak sa jeden z nás ocitne v problémoch, sú tu pre neho ďalší, ktorí mu pomôžu,“ vravel pred časom pre dánsky denník Politiken Kjaer.

Po stretnutí s Rakúskom hovoril o vnútornej sile, s ktorou behajú po ihrisku všetci hráči Dánska.

„Celý čas dychtíme po tom, aby sme rástli. Snažíme sa jeden druhého podporovať a spoločne tým prispievame ku kvalite tímu. Niečím sme si už prešli, no stále sme hladní po ešte väčšom úspechu,“ dodal pre Kanal 5.

Pokúsia sa o divokú bodku

V posledných dvoch zápasoch kvalifikačnej F-skupiny privítajú Dáni Faerské Ostrovy a pocestujú do Škótska.

V malej severskej krajine sa hovorí o udržaní nepriestrelnosti a ďalších dvoch víťazstvách.

„Ak by sa to skončilo desiatimi výhrami a nulou, bola by to divoká bodka za šiestym úspešnou púťou,“ uzatvára berlingske.dk

Súvisiaci obsah

Najčítanejšie
Najnovšie
4 hod
24 hod
7 dní
Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Tréner sa kúpal v pive. Dáni postúpili a pokúsia sa o divokú bodku